”Halusimme eristää materiaalilla, joka sopii vanhan talon henkeen”

Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.

1700-luvulta peräisin olevaa kotia remontoidaan ajatuksella ja vanhaa kunnioittaen.1700-luvulta peräisin olevaa kotia remontoidaan ajatuksella ja vanhaa kunnioittaen.

Ullakkoprojekti lähti liikkeelle tarpeesta

Magnus ja Sofia Hellström halusivat parantaa kotinsa eristystä ja energiatehokkuutta. Kylmä ullakko oli näin looginen paikka aloittaa sisätilojen remontointi. Koska kyseessä on yli 300 vuotta vanha koti, ei ollut aivan itsestään selvää, mitä materiaaleja remontissa tultaisiin käyttämään. Tarkoitus kun on, että ratkaisut, joita tehdään ovat sekä pitkäaikaisia että kestäviä ja sopivat talon ikään.

– Ullakon kunnostaminen on ollut meidän haaveenamme, sillä siellä on kauniita vanhoja palkkeja sekä puuseinää. Ja koska talomme on puutalo, olemme halunneet käyttää materiaaleja, jotka sopivat puun kanssa yhteen, kertoo perheen äiti Sofia Hellström.


Perheen prioriteettina on ollut käyttää vastaavia materiaaleja, mitä talossa on alun perin käytetty, muovia haluttiin rakenteissa välttää. Käytettävissä olevia ratkaisuja vertaillessaan perhe päätyi käyttämään Huntonin puukuitueristeitä.

Turvallinen eristysratkaisu

Perhe esittelee osittain valmistunutta ullakkoremonttiaan ylpeydellä. Hiljattain uusitun puulattian alle on puhallettu Hunton Nativo® puhalluseristettä. Puhalluseristeen asennuksen suoritti Wederslöf Byggnadsvård niminen yritys, jonka ammattitaidon ansiosta puhallustyö eteni todella nopeasti ja vaivattomasti.

Ullakon seinät on eristetty käyttäen Nativo® levyeristettä, jonka perhe asensi itse. Huntonin eristeet saavatkin positiivista palautetta perheen äidiltä.

– Huntonin puukuitueristeellä remontointi on tuntunut turvalliselta. Lapsia ei ole tarvinnut hätistää remontin tieltä, vaan he ovat voineet liikkua vapaasti samassa huoneessa, jota remontoimme. Ei ole ollut vaaraa, että eriste ärsyttäisi tai kutittaisi heitä.

Luonnollinen valinta eristämiseen

Hunton Puukuitueriste ei ärsytä ihoa eikä silmiä. Lasten on ollut turvallista olla eristysprojektissa mukana.Hunton Puukuitueriste ei ärsytä ihoa eikä silmiä. Lasten on ollut turvallista olla eristysprojektissa mukana.

Puukuitueriste: vahva suositus myös ystäville

Hellströmin perhe on ollut tyytyväinen tekemäänsä valintaan. Perheen isä, Magnus, kertoo havainneensa eroa jopa kodin sisäilmassa sekä kondenssin, eli vesihöyryn tiivistymisen, vähenemistä esimerkiksi makuuhuoneissa.

Omasta projektistaan sekä kokemuksistaan innostuneena perhe on esitellyt ullakkoaan ja tekemäänsä eristeratkaisua myös muutamalle ystävälleen. Myös he päätyivät valitsemaan Huntonin tuotteet.

Kysyttäessä, mitä neuvoja he antaisivat muille lisäeristämiseen ja remontointiin ryhtyville, vastaus tulee hyvin nopeasti perheen isän suusta.

– Suunnittele projektisi kunnolla ennen kuin aloitat työt ja perehdy hyvin eri materiaalivaihtoehtoihin, joita haluat käyttää. Ota myös rohkeasti yhteyttä yritykseen tai jälleenmyyjiin, jotta saat asianmukaista tukea itse päätöksentekoon. Me olemme erittäin tyytyväisiä omaan valintaamme.

Näitä Hunton-tuotteita tässä projektissa käytettiin:

Hunton Nativo® Puukuitueriste,

Hunton eristeet pähkinänkuoressa:

Hunton Nativo® Puukuitueriste perustuu pääasiassa puukuituun. Tuotteessa käytetty kuusihake on peräisin Norjan ympäristösertifioiduista metsistä.

  • Hunton levyeristeen etuina ovat muotonsapitävyys sekä sen hyvä kosteudenhallintakyky. Lisäksi huomionarvoista on hyvä lämmönvarastointikyky sekä ääneneristävyys. Hyvä ääneneristävyys perustuu puukuitueristeen suureen tiheyteen. Hunton Nativo® puukuitueriste vaimentaa ääntä jopa paremmin, mitä rakennusten ääniympäristöstä asetettu asetus edellyttää. Tulokset on vahvistettu riippumattomilla testeillä äänilaboratoriossa. Puukuitueristeen avulla on siis mahdollista poistaa häiritsevää melua. Tuotteena levy soveltuu asennettavaksi kattoon, seiniin sekä lattiaan.
  • Puhalluseriste antaa mahdollisuuden saumattomaan eristämiseen – ei siis liitoksia tai yhteensovittamista. Itse asennus on nopeaa sekä kustannustehokasta. Tuotteena soveltuu kaiken tyyppisiin rakennuskohteisiin. Asennuskohteina voivat olla seinät, katot sekä lattiat.
  • Tuulensuojalevy on valmistettu Norjan ympäristösertifioiduista metsistä peräisin olevasta kuusihakkeesta, joka on uusiutuva sekä luonnollinen raaka-aine. Tuulensuojalevyn avulla suojaat taloa kosteudelta, vedolta sekä talvikuukausina pakkaselta. Hyvän eristävyytensä ansiosta vähenee myös kylmäsiltojen syntyminen. Levyn käsittely onnistuu perustyökalujen avulla.

 
Julkaistu
29.5.2023