Miksi ilmalämpöpumppu pitäisi huoltaa?
– Mitä huolto sisältää?

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet sekä pientaloissa että taloyhtiöissä. Energian hinnan nousu sekä viilentämisen tarve ovat lisänneet ilmalämpöpumppujen hankintaa. Toimiakseen kunnolla, energiatehokkaasti ja turvallisesti, ilmalämpöpumppu pitäisi kuitenkin myös huoltaa säännöllisesti.

Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto varmistaa laitteen tehokkaan ja turvallisen toiminnan.Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto varmistaa laitteen tehokkaan ja turvallisen toiminnan.

Energiatehokkuutta ja turvallisuutta huollolla

Säännöllisesti huollettu ilmalämpöpumppu on pitkäikäinen ja energiatehokkaampi. Kondenssivesi ei aiheuta yllätyksiä ja paloturvallisuus paranee. Huollon yhteydessä voidaan myös todentaa, alkaako laitteen vaihto olla ajankohtainen.

Mitä huollon yhteydessä tehdään?

Ilmalämpöpumpuille on tarjolla normaalisti kaksi huoltovaihtoehtoa. Perushuollolla ylläpidetään laitteen optimaalista toimintaa ja arvioidaan samalla laitteiston kunto.

ꟷ Pääasiassa ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet ja kennosto puhdistetaan, kylmäaineen määrä tarkastetaan vuotojen varalta ja laitteisto tarkastetaan kokonaan aistinvaraisesti esimerkiksi laakerien ja kompressorin osalta, kertoo pitkään ilmalämpöpumppuja huoltanut, asentanut ja myynyt Alex Leino MV-Jäähdytykseltä.

Tehohuollon yhteydessä laitteistoa puretaan perushuoltoon verrattuna enemmän, jotta se saadaan puhdistettua perusteellisemmin. Tehohuollon tarvetta voi myös itse arvioida esimerkiksi siitä, jos laitteiston puhallus-, lämmitys- tai viilennysteho on heikentynyt. Tehohuolto voi myös olla tarpeen, jos huollosta on jo kulunut useita vuosia. Normaalisti tehohuolto tehdään pari kertaa laitteen elinkaaren aikana.

ꟷ Ilmalämpöpumpun tyypillinen käyttöikä on noin 10-15 vuotta. Yleensä täysin huoltamattoman laitteen elinikä on lyhyempi, turvallisuusriski kasvaa ja hyötysuhde on laskenut merkittävästi vuosien varrella, Leino arvioi.
 

Alex Leino opastaa ilmalämpöpumpun sisäyksikön huoltoa.Alex Leino opastaa ilmalämpöpumpun sisäyksikön huoltoa.

Kuinka usein ilmalämpöpumppu pitää huoltaa?

Yleisesti ottaen perushuoltoa suositellaan muutaman vuoden välein, yleensä 1–3 vuoden huoltovälillä, riippuen asennuskohteesta ja laitteistosta. Vuosittainen huolto on tarpeen, jos taloudessa on paljon kotieläimiä tai laite sijaitsee esimerkiksi keittiössä, jossa ilmassa on runsaasti rasvaa ruoan kokkailemisesta. Myös likaiset olosuhteet, kuten teollisuustilat, lyhentävät huoltoväliä. Vastaavasti vähemmällä käytöllä olevan vapaa-ajan asunnon ilmalämpöpumpulle kolme vuotta saattaa olla sopiva huoltoväli.

Huoltoväli voi yleensä olla hieman pidempi kohteissa, joissa ilmalämpöpumppua ei käytetä jatkuvasti, kuten vaikkapa vapaa-ajan asunnon viilennyksessä. On kuitenkin hyvä huomioida, että kondenssiveteen tarttuu huonepölyä ja se muodostaa pidemmän päälle kasvualustan bakteereille. Pelkästään sisäilman laadun takia voi tällöinkin olla viisainta huollattaa ilmalämpöpumppu ammattilaisen toimesta tarpeeksi usein.

Kauanko huolto kestää?

Huoltoa tilatessa saattaa mietityttää myös sen mahtuminen omaan kiireiseen kalenteriin. Keskimäärin perushuolto kestää noin tunnin ja tehohuolto kaksi tuntia. Huolto voi siis hoitua etätyöpäivän lomassa tai ruokatunnilla. Asiakkaan läsnäolo ei ole välttämätön, mutta huollon yhteydessä asentajan on päästävä myös sisäyksikön ”kimppuun”.

Huollon tilaamisessa on huomioitava, että tilausjono voi olla normaalia pidempi sesonkiaikoina. Erityisesti kesä on kiireistä aikaa.

ꟷ Kevät ja syksy ovat parhaat ajat huollolle, sillä kesällä on paljon ilmalämpöpumppujen asennuksia, Leino kertoo.

Uusimista voidaan suositella – toimivaa laitetta ei kehoteta vaihtamaan

Kun ilmalämpöpumpun ikä on noin 10 vuotta, aletaan vikojen ilmetessä, korjaamisen sijaan harkitsemaan laitteiston uusimista paljon herkemmin.

ꟷ Jos laitteessa ilmenee vikoja, jotka vaativat kalliiden varaosien vaihtamista tai korjaamista, voidaan korjaustyö tietenkin tehdä asiakkaan pyynnöstä. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tulevien korjausten kustannukset ja se, että jokin muu osa voi vikaantua vanhasta laitteesta lähivuosien aikana, arvioi Leino. Huollon yhteydessä saatetaan siis suositella uuden pumpun hankkimista, mutta toimivaa laitetta ei koskaan kehoteta turhaan uusimaan, hän jatkaa.

Ilmalämpöpumpun käyttöikä vaihtelee 10–15 vuoden välillä. 15 vuoden paikkeilla laakerit antavat helpommin periksi ja kompressorikin voi olla jo tiensä päässä. Huoltamattoman ilmalämpöpumpun energiatehokkuus on pienempi ja elinkaariodote lyhyempi. Myös sisäilman laatu paranee säännöllisellä huoltamisella, jonka tärkeänä osana on sisäyksikön puhdistaminen.

Uusimisen etuna on myös se, että uudet ilmalämpöpumput ovat teknisesti parempia hyötysuhteeltaan ja pakkasenkestoltaan. Nykyaikainen laadukas ilmalämpöpumppu kestää kaikki Suomessa esiintyvät pakkaset.

ꟷ Vaikka pakkasta olisi poikkeuksellisen paljon, jopa yli -30 asteenkin pakkasilla, pumppua kannattaa silti käyttää. Hyötysuhde laskee, mutta itse koneen kestävyydelle on parempi, että se pidetään käynnissä, kuin sammuttaminen kovilla pakkasilla ja uudelleen käynnistäminen pakkasen laskiessa alle -20 asteen. Eri valmistajien ilmalämpöpumppujen pakkasenkestoissa on tietenkin eroja ja oman ilmalämpöpumpun tarkemmat käyttöohjeet on hyvä tarkastaa asennusliikkeeltä tai ohjekirjasta, Leino ohjeistaa.
 

Mitä itse voi ja mitä pitää tehdä?

Ulkoyksikköön ei käytännössä kannata koskea ollenkaan, pois lukien esimerkiksi isojen lehtien nyppiminen varovasti kennoston pinnalta. Sen sijaan sisäyksikön ilmansuodattimet tulisi puhdistaa muutaman viikon välein. Suodattimet irrotetaan ja ne voidaan esimerkiksi imuroida. Mikäli pöly ja epäpuhtaudet eivät imuroimalla lähde, jos esimerkiksi suodattimissa on niin paljon rasvaa, ne voi pestä astianpesuainetta käyttäen. Suodattimien annetaan kuivua ennen kuin asennetaan takaisin paikoilleen.

Laitteesta riippuen, tyypillisesti puhdistettavia suodattimia on pari isompaa ja joissain malleissa saattaa olla lisäsuodattimia, jotka puhdistetaan maahantuojan ohjeiden mukaisesti. Puhdistaminen kannattaa, jotta sisäilman laatu ja energiatehokkuus pysyvät parempina.

ꟷ Ei ole harvinaista, että asiakas soittaa, ettei pumppu pelaa tai siitä tulee epämiellyttäviä hajuja. Huoltomiehen saavuttua paikalle, avataan luukku ja todetaan, ettei laitetta ole koskaan puhdistettu, Leino kuvailee.

Ilmalämpöpumppu mielletään helposti laitteeksi, joka asennetaan ja sitten sitä vain käytettään, kuin jääkaappia. Ongelmiin havahdutaan vasta, kun laite ei toimi. Näin ei kuitenkaan tulisi olla. Puhdistaminen ja huolto tai niiden puute vaikuttaa sisäilman laatuun, energiatehokkuuteen ja pumpun elinikään.

ꟷ Omatoimisen puhdistamisen puute ja huoltamattomuus johtuu usein myös siitä, että asennuksen ja käyttöönoton yhteydessä on jäänyt kertomatta näistä toimenpiteistä, sekä käyttöohjekirjan lukeminen ei monelle meistä ole välttämättä sitä lempipuuhaa, Leino tuumailee.
 

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet puhdistetaan maahantuojan ohjeiden mukaisesti.  Myös asentaja opastaa puhdistuksessa asennuksen yhteydessä. Puhdistamisen myötä sisäilman laatu ja energiatehokkuus pysyvät parempina.Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet puhdistetaan maahantuojan ohjeiden mukaisesti. Myös asentaja opastaa puhdistuksessa asennuksen yhteydessä. Puhdistamisen myötä sisäilman laatu ja energiatehokkuus pysyvät parempina.

Huollon yhteydessä tulee ilmi myös asennusvirheitä

Huoltojen yhteydessä havaitaan välillä myös asennusvirheitä. Tyypillisin on väärä sijoituspaikka. Asentaja on voinut olla välinpitämätön tai ilmalämpöpupun hankkija on halunnut sisä- ja ulkoyksikön tiettyyn paikkaan pelkästään esteettisyyden takia.

ꟷ Energiatehokkuuden maksimoimiseksi sisäyksikkö olisi hyvä sijoittaa niin, että ilmavirtaus leviää mahdollisimman laajalle alueelle. Myöskään mukavuutta ei saa unohtaa ja asiakkaan kanssa on aina hyvä ottaa sijoituspaikan suunnittelussa mahdolliset meluhaitat ja vedontunne huomioon. Ulkoyksikkö taas on sijoitettava niin, ettei esimerkiksi katolta putoava lumi aiheuta äkillistä kuormaa ulkoyksikön päälle, Leino kertoo.

Virheitä tai huolimattomuutta saattaa olla myös läpiviennin tiivistyksessä ja kondenssiveden johtamisessa haluttuun paikkaan. Huollon yhteydessä havaittuja asennusvirheitä voidaan korjata mahdollisuuksien mukaan.

Tutustu huoltoihin

Ilmalämpöpumpun hankkiminen

MV-Jäähdytys myy ja asentaa vuosittain lukuisia lämpöpumppuja. Eniten juuri ilmalämpöpumppuja.

ꟷ Meillä ilmalämpöpumppukaupat alkavat lähes poikkeuksetta ilmaisella kartoituskäynnillä, jossa kohdekohtaisesti kartoitetaan asiakkaalle paras ratkaisu. Asennuspaikassa etsitään sekä visuaalisesti että teknisesti paras vaihtoehto yhdessä asiakkaan kanssa, kertoo Leino. Kartoituksen yhteydessä määritellään myös tarkoitukseen sopivin laite, josta asiakkaalle annetaan tarjous.

Itse asennus kestää yleensä yhden työpäivän verran. Tähän sisältyy matkat, asennus ja käyttöönotto opastuksineen. Jos kyseessä on laitteen uusiminen, työ kestää normaalisti jokseenkin saman ajan. Uusinnan yhteydessä vanha laite puretaan, viedään pois ja kierrätetään asianmukaisesti.
 

ilmalampopumpun-ulkoyksikko-mokilla_inkku

MV-jäähdytys huoltaa kaikenlaiset lämpöpumput ja kylmälaiteet

Ilmalämpöpumppujen huoltojen ja asennusten lisäksi MV-jäähdytys huoltaa myös muut kotisi lämpöpumput sekä erilaiset kylmälaitteet myös muissa kuin yksityistalouksissa. Huollon piiriin kuuluvat käytännössä kaikki lämpöpumput merkistä riippumatta.
 

 
Julkaistu
22.5.2023