• Etusivu
  • LVI

Paljonko ilmanvaihtokoneen vaihtamisella voi säästää sähköä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 16.05.2023
20235_81747.jpg

Kohonneiden energiahintojen myötä moni on alkanut pohtia myös ilmanvaihdon
energiankulutusta. Mutta millainen on energiatehokas ilmanvaihto ja paljonko uudella
ilmanvaihtokoneella voi säästää energiaa?

llmanvaihdon tekninen kehitys on tämän vuosituhannen aikana ollut nopeaa. Siksi jo
parikymmentä vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtaminen on hyvinkin kannattavaa.

Vanhojen ilmanvaihtolaitteiden hyötysuhteet ovat nimittäin vain noin 50 prosentin luokkaa.
Tämä tarkoittaa, että asunnosta pääsee paljon kallisarvoista lämpöä karkuun poistoilman
mukana, ja kylmä tuloilma on pakko lämmittää talon lämmitysjärjestelmällä.

Uudet ilmanvaihtokoneet sen sijaan kykenevät ottamaan yli 80 prosentin lämpöenergiasta
talteen. Samalla ne kuluttavat puolet vähemmän sähköä kuin vanhat laitteet.

20235_81748.jpg

Älykäs ilmanvaihtokone saavuttaa vielä suurempia lisäsäästöjä vaihtamalla ilmaa vain tarpeen mukaan. Se ei tuuleta asuntoa turhaan, sillä sen anturit mittaavat sisäilman kosteus-, hiilidioksidi- ja VOC-pitoisuutta. Älyohjaus säätää ilmanvaihdon voimakkuutta automaattisesti oikealle tasolle silloin kun sitä tarvitaan.

Ilmanvaihtokone voi maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa

Tutustu tästä esimerkkikohteisiimme nähdäksesi millaista säästöä uudella ilmanvaihtokoneella on saavutettu erilaisissa asunnoissa.

2000-luvun omakotitalo Oulussa

20235_81793.jpg

174-neliöisessä 2000-luvun omakotitalossa saavutettiin 700 euron vuosisäästö sähkölaskussa vaihtamalla vanha ILTO 400 uuteen CASA W4 xs -koneeseen. | Lue lisää

2000-luvun omakotitalo Lahdessa

20235_81794.jpg

200-neliöisen 2000-luvun omakotitalon sähkölasku on pienentynyt 35 prosenttia kun vanha Vallox Digit2 vaihdettiin uuteen CASA W4 xs -koneeseen. | Lue lisää

2000-luvun pientalo Kirkkonummella

20235_81795.jpg

Kahdeksantoista erillistalon taloyhtiössä asuntojen pinta-ala vaihtelee 90-130 neliöön. Poistoilmanvaihdon päivittäminen lämmöntalteenottavaan CASA W4 xs -ilmanvaihtokoneeseen säästää jopa 7 000 kWh energiaa vuodessa asuntoa kohden. Nykyhinnoilla rahallinen säästö on siis jopa 2 000 euroa per asunto. Lue lisää

2000-luvun pientatalo Turussa

20235_81796.jpg

Valloxin MUH Ilmavan vaihtaminen CASA W4 xs -ilmanvaihtokoneeseen toi taloyhtiölle paremman sisäilman, hiljaisuuden ja helppokäyttöisyyden kaupanpäällisenä satojen eurojen vuosisäästöt energiankulutukseen. Lue lisää

Paljonko uusi ilmanvaihtokone voi pienentää sinun sähkölaskuasi?

Jos haluat tietää oman asuntosi säästöpotentiaalin ota yhteyttä lähimpään Swegon Ilmateknikkoon. Valtuutettu Ilmateknikko auttaa selvittämään, millainen energiansäästö juuri teidän asunnossanne olisi mahdollista saavuttaa. Swegon Ilmateknikot myös tarjoavat mahdolliset ratkaisut säästöjen saavuttamiseksi avaimet käteen asennettuna.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton