Tunkkainen haju ei kuulu kesämökille – näin saat raikkaan sisäilman helposti

Tunkkainen tai kostea sisäilma ei ole normaalia eikä se ole mökin ominaisuus. Onneksi on olemassa helppoja keinoja, joilla mökille saa raikkaan sisäilman. Avainasemassa on toimiva ilmanvaihto.

70151_p_ver-1

Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju.

Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti. Tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto.

Kun raikasta ulkoilmaa pääsee virtaamaan sisätiloihin hallitusti raitisilmaventtiilien kautta, mökin sisäilma on raikasta.Kun raikasta ulkoilmaa pääsee virtaamaan sisätiloihin hallitusti raitisilmaventtiilien kautta, mökin sisäilma on raikasta.

Mistä tunkkainen haju johtuu?

Lyhyesti sanottuna ilmanvaihto koostuu kahdesta osasta: kostean, ”käytetyn” sisäilman pitää siirtyä ulos talosta ja samanaikaisesti likainen ilma pitää korvata raikkaalla ulkoilmalla.

Ongelmat tunkkaisen hajun, kondenssiveden ja huonosti kuivuvan pyykin kanssa johtuvat siitä, että ilma ei poistu rakennuksesta riittävän tehokkaasti. Tällöin mökille kannattaa asentaa huippuimuri tai poistoputki, jotta likainen sisäilma saadaan poistumaan hallitusti.

Tunkkainen haju voi johtua siitäkin, että raitista ulkoilmaa ei virtaa sisätiloihin riittävästi. Silloin mökillä tulee helposti tarve tuulettaa avaamalla ikkunat. Myös huono veto takassa johtuu korvausilman puutteesta.

Raitisilmaventtiili avuksi

Raittiin ulkoilman saamiseen liittyvät ongelmat voi korjata helposti asentamalla mökille raitisilmaventtiileitä, kuten VILPE Wiven. Wive-venttiilin hyvä puoli on, että se ei aiheuta vedon tunnetta, vaan suuntaa ilmavirran huoneen yläosaan.

Tarvitset vähintään yhden korvausilmaventtiilin jokaiseen huoneeseen. Jos huone on isompi kuin 30 m2, tarvitaan kaksi korvausilmaventtiiliä. Saatavilla on seinän läpi asennettava venttiili tai tuuletusluukkuun asennettava malli.

On erittäin tärkeää huolehtia riittävästä raitisilmaventtiilien määrästä, mikäli rakennusta tiivistää esimerkiksi vaihtamalla ikkunat tiiviimpään malliin. Jos ulkoilma ei pääse virtaamaan rakennukseen hallitusti, se tulee esimerkiksi lattian rakojen kautta, ja silloin ilma on kaikkea muuta kuin raikasta.  

VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen. Kuvan tapetti Boråstapeter Dancing crane 3129.VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen. Kuvan tapetti Boråstapeter Dancing crane 3129.

Näin saat raikkaamman sisäilman mökille

  • Varmista, että rakennuksessa on tarpeeksi korvausilmaventtiileitä.
  • Asenna poistoputket tai huippuimuri, jotta kostea ja likainen ilma poistuu.
  • Älä sulje ilmanvaihtoa ja lämmitystä kokonaan, kun rakennus jää tyhjilleen esimerkiksi talveksi.
  • Muista ilmanvaihto, kun taloa tiivistetään esimerkiksi ikkunat vaihtamalla.

 
Julkaistu
8.5.2023