Uuden ilmanvaihtokoneen vaihtaminen vanhan tilalle on nyt helpompaa kuin koskaan ennen

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.

Ilmanvaihdon muuttaminen energiatehokkaammaksi ja ominaisuuksiltaan nykyaikaiseksi käy helposti ja nopeasti, kun uuden ilmanvaihtokoneen kanavalähdöt ovat samat kuin vanhalla koneella.Ilmanvaihdon muuttaminen energiatehokkaammaksi ja ominaisuuksiltaan nykyaikaiseksi käy helposti ja nopeasti, kun uuden ilmanvaihtokoneen kanavalähdöt ovat samat kuin vanhalla koneella.

Parempi sisäilma − pienempi energiankulutus

Hyvä sisäilma vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen. Koneellinen ilmanvaihto hyvällä suodatuksella varmistaa puhtaan ja raikkaan sisäilman, mutta mistä tietää milloin on aika vaihtaa vanha ilmanvaihtokone uuteen?

Yksi merkittävä peruste ilmanvaihtokoneen vaihtamiseen on pyrkimys parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta sekä säästää energiaa ja rahaa. Koneellisen ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttavat mm. puhaltimien energiatehokkuus sekä ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokyky.

Vuosikymmenten kuluessa niin puhaltimissa kuin lämmöntalteenottokennoissa on tapahtunut huomattavia harppauksia eteenpäin, ja lisäksi kehittynyt automatiikka on tuonut vaivattomuutta ilmanvaihdon ohjaukseen.
 

Miksi vaihtaa vanha uuteen?

Vanhempien ilmanvaihtokoneiden, kuten MUH Ilmava, Vallox Digit ja Vallox 75/95 -mallien lämmöntalteenoton hyötysuhde on vain n. 50 %, kun nykyaikaisella ilmanvaihtokoneella se voi olla jopa lähes 80 %. Valloxin ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17 asteeseen pelkällä poistoilman lämpöenergialla.

− Hyvällä lämmöntalteenotolla voi siis säästää talon muussa lämmityksessä, kun ivkone pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä, kertoo Vallox Oy:n koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Lisäksi uusien ilmanvaihtokoneiden puhaltimet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhat puhaltimet.

− Vanhaan ilmanvaihtokoneeseen ei voi vaihtaa tehokkaampaa lämmöntalteenottokennoa, koska ne ovat suurempia, eikä myöskään vaihtovirtapuhaltimien (AC) tilalle voi vaihtaa energiatehokkaampia tasavirtapuhaltimia (EC).

Energiatehokkuuden nimissä voikin monessa talossa ja asunnossa olla jo järkevää vaihtaa vanha kone uuteen.

− Koneen vaihtamisesta kysytään meiltä usein, ja monia on jarruttanut pelko isoista, aikaa vievistä ja kalliista kanavamuutostöistä, jotka konetta vaihtaessa saattaisivat olla edessä, Aaltonen toteaa.

Tilanteeseen on Valloxilta tulossa ratkaisu, joka helpottaa ja nopeuttaa ilmanvaihtosaneerausta ja tuo siksi myös rahallista säästöä.

− Vallox on tuonut markkinoille uuden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen, jonka eri malleilla voidaan korvata yli 50 vanhaa ilmanvaihtokonemallia.

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja ilman suuria kanavistomuutostöitä. Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja ilman suuria kanavistomuutostöitä. 

Helppo vaihtaa vanhan paikalle

Uuden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen eri mallit poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta, muuten ne ovat mitoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaiset. Mallit sopivat joko suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä, käytännössä muutamien millimetrien siirtoja kanavissa. Koneen nimessä oleva kirjain (esim. A) kertoo koneen mallin eli kanavalähtöjen järjestyksen ja sijainnit.

− Ilman kanaviston muutostöitä voidaan esimerkiksi vanhojen MUH Ilmavien tilalle vaihtaa uusi Vallox 125A MV malli, ja Vallox Digit SE -mallit voidaan korvata Vallox 125C MV mallilla.

Tarkemmat vastaavuustaulukot löytyvät tuote-esitteestä, jossa kerrotaan myös mitä tulee ottaa huomioon oikean Vallox 125 MV -mallin valinnassa.

Energiatehokas ilmanvaihtokone nykyaikaisilla ominaisuuksilla

Vanhojen ilmanvaihtokoneiden puhaltimiin verrattuna Vallox 125 MV:n puhaltimien sähkönkulutus on nykyisillä tasavirtamoottoreilla varsin pientä ja sulatusautomatiikan ansiosta Vallox 125 MV ei sammuttele tulopuhallinta kovimmillakaan pakkasilla.

Vallox 125 MV:n ristivastavirtakennon lämmöntalteenoton hyötysuhde on erinomainen, jopa lähes 80 %. Tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta ilmanvaihdon energiankulutus on suuremmillakin käyttötehoilla alhainen.

− Vaihdettaessa vanha kone uuteen Vallox 125 MV ilmanvaihtokoneeseen, saavutetaan energiansäästön lisäksi ominaisuuksiltaan nykyaikainen ja automaattisesti toimiva ilmanvaihto, Aaltonen toteaa.

Vallox 125 MV -koneessa on monipuoliset ohjausvaihtoehdot, kuten kosketusnäytöllinen ohjain ja etäohjausmahdollisuus maksuttomalla pilvipalvelulla. Sisäilman laatua tarkkailevat sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti, kun sille on tarvetta. Sen lisäksi, että ilmanvaihdon automatisointi antureiden avulla helpottaa arkea, voidaan sen avulla myös säästää energiaa. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, myös sen kuluttama energia pienenee alle puoleen.

− Automatiikan ansiosta ilmanvaihto ei unohdu esimerkiksi saunomisen jälkeen isolle teholle turhan pitkäksi ajaksi, ja talon ollessa tyhjillään ilmanvaihto hoituu automaattisesti pienemmälläkin teholla.

Ilmanvaihdon energiaremontti helpottuu jatkossa huomattavasti, kun yhden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen avulla löytyy sopiva ratkaisu kymmenien eri ilmanvaihtokonemallien tilalle.

Vallox 125 MV on nyt myynnissä ja saatavilla Valloxin jälleenmyyjiltä syyskuun 2023 loppupuolella.
 

 
Julkaistu
8.5.2023