• Etusivu
  • Rakentaminen

Energiatehokkuutta lämmitysjärjestelmän vaihdolla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Nordea
Päivitetty 19.04.2024
20235_81684.jpg

Rakennuksen energiatehokkuuden kasvattamiseen tähtäävät energiaremontit ovat nostaneet suosiotaan merkittävästi. Sähkön hinnan epävakauden vuoksi huomio on kiinnittynyt entistä enemmän asumisen energian kulutukseen. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Energiatehokkuutta voidaan parantaa muun muassa lämmitysmuotoa päivittämällä (esimerkiksi vaihtamalla öljylämmitys maalämpöön), vaihtamalla ikkunat ja ulko-ovet energiatehokkaammiksi, lisäeristämällä ulkokuoren rakenteita, asentamalla rakennukseen aurinkopaneelit tai vaikkapa kattoremontilla, kun siihen liittyy välikaton lisäeristys.

Lämpöpumppu on kustannustehokas valinta

Lämpöpumpun avulla voi vähentää merkittävästi sekä energiankulutusta että hiilidioksidipäästöjä. Käytettävissä oleva budjetti, rakennuksen kokonaiskulutus ja pohjarakenne sekä olemassa oleva lämmitysmuoto vaikuttavat sopivan lämpöpumpputyypin valintaan. Lämpöpumpun lämpökerroin kuvastaa pumpun hyötysuhdetta, ja pumppumallien vertailussa voikin hyödyntää ilmoitettuja lämpökertoimia tai energiamerkkejä.

Ilmalämpöpumppu sopii tukilämmitykseksi

Ulkoilma kiertää ilmalämpöpumpun läpi ja kompressorin avulla ottaa siitä talteen ilman sisältämää lämpöenergiaa, jonka pumpun sisäyksikkö sitten luovuttaa huoneilmaan. Ilmalämpöpumpun tuoma hyöty riippuu asunnon pohjaratkaisusta sekä huonekorkeudesta. Mitä sokkeloisempi lämmitettävä tila on, sitä huonommin ilma pääsee siellä liikkumaan. Korkeissa tiloissa lämmin ilma sen sijaan nousee ensin ylöspäin, ja näin ollen menee usein osin hukkaan. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin tukilämmitysjärjestelmäksi, mutta ainoaksi lämmönlähteeksi se ei sovi, sillä kovimmilla pakkasilla se ei ole riittävän toimintavarma.

Ilmalämpöpumppu on suhteellisen edullinen investointi energiatehokkuuteen: asennettuna se maksaa noin 1500–3000 euroa pumppumallista ja asennuksen vaativuudesta riippuen.

Energiatehokkaan tukilämmityksen lisäksi ilmalämpöpumppu mahdollistaa kesähelteillä myös huoneilman viilentämisen, mikä lisää asumismukavuutta lämpötilojen ollessa korkeimmillaan.

Ilmalämpöpumppu tulee aina hankkia asennettuna, sillä pumpun saa asentaa vain kylmäalan pätevyyden omaava ammattilainen.

20235_81686.jpg

Ilma-vesilämpöpumppu laskee lämmityskuluja

Ilmalämpöpumpun tavoin ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämpöenergian ulkoilmasta. Kun ilmalämpöpumppu siirtää lämpöenergian huoneilmaan, ilma-vesilämpöpumppu taas siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kuten lattialämmitykseen tai vesikiertoisiin pattereihin. Ilma-vesilämpöpumppu on investoinniltaan huomattavasti ilmalämpöpumppua kalliimpi, mutta se sopii myös pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Alkuinvestoinnin suuruus on yleensä noin 7 000–14 000 euroa. Ilma-vesilämpöpumpussa on kovimpien pakkassäiden varalle sisäänrakennettu sähkövastus, joka lämmittää kiertoveden, mikäli pumppu ei pysty muodostamaan ulkoilmasta riittävästi lämpöenergiaa.

Lämpökertoimeltaan ilma-vesilämpöpumppu on yleensä maalämpöä heikompi. Ilma-vesilämpöpumppu sopiikin hyvin sellaisiin kohteisiin, joihin ei ole syystä tai toisesta mahdollista asentaa maalämpöjärjestelmää. Ilma-vesilämpöpumppua harkittaessa on syytä aina kääntyä ammattilaisten puoleen, jotta varmistetaan laitteen oikea mitoitus ja soveltuvuus kohteeseen, sekä asennuksen turvallisuus.

Maalämpöpumpun käyttökustannukset ovat alhaiset

Maalämpöjärjestelmän investointikustannukset ovat suuret, mutta käyttökustannuksiltaan ja lämpökertoimeltaan maalämpö on vertaansa vailla. Investointikustannukset riippuvat rakennuksen koosta ja olemassa olevasta lämmitysjärjestelmästä mahdollisen lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä. Lisäksi kustannuksiin vaikuttaa se, toteutetaanko lämmönkeruu lämpökaivolla vai vaakaputkiston avulla. Lämpökaivon poraaminen on yleensä kallein vaihtoehto, mutta toisaalta kaivo pystytään tekemään ahtaallekin tontille. Lämmitysmuotoa vaihdettaessa n. 150m2 taloon on investoinnin suuruus noin 15 000–22 000 euroa.

Maalämpöpumppu kerää energian maaperään varastoituneesta auringon lämpöenergiasta, ja kaivon syvemmissä osissa maapallon ytimestä kallioon siirtyvästä energiasta sekä pohjavesivirtauksista. Myös maalämpöjärjestelmä tulee aina suunnitella ja toteuttaa ammattilaisen toimesta, jotta järjestelmä on oikein mitoitettu, keruujärjestelmä kuhunkin kohteeseen parhaiten soveltuva, ja asennus tehdään turvallisesti. Maalämpöjärjestelmän asentamiseen tulee hakea kunnalta toimenpidelupa.

20235_81685.jpg

Poistoilmalämpöpumppu sopii etenkin uudiskohteisiin

Ilmanvaihtoputkiston kautta poistuvasta sisäilmasta lämmitysenergiansa ottava poistoilmalämpöpumppu sopii pääsääntöisesti uudiskohteisiin, ja niihinkin yleensä vain silloin, kun rakennuksen energialuokka on B tai sitä parempi. Käytännössä poistoilmalämpöpumppu on siis kannattava hankinta etenkin uusiin matalaenergiataloihin, mutta jotkin pumppumallit soveltuvat myös saneerauskohteisiin. Poistoilmalämpöpumppu ei pysty aina tuottamaan kaikkea rakennuksen tarvitsemaa energiaa, joten sen rinnalla tarvitaan etenkin pakkaskeleillä lisälämmitystä esimerkiksi sähköllä tai puulla.

Jotta poistoilmalämpöpumppu voidaan asentaa, tulee rakennuksessa yleensä olla tulo- ja poistoilmakanavat. Myös kohteissa, joissa on vain poistoilmakanavat ja vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, voi poistoilmalämpöpumppu olla harkinnan arvoinen vaihtoehto maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun rinnalla. Investointikustannukset ovat samaa tasoa vesi-ilmalämpöpumpun kanssa, esim. 150 m² uudiskohteessa 6000–13000 euroa.

Lämmitysmuodon vaihto on aina iso investointi. Tiesitkö, että Nordea on alentanut energiaremonttiin käytettävien peruskorjauslainojen hintaa tukeakseen suomalaisia haastavassa taloustilanteessa?

Info

Info

Tutustu Nordean tarjoamiin rahoitusvaihtoehtoihin ja polkaise projekti käyntiin

Remonttiprojekti on monilla tällä hetkellä ajankohtainen, varsinkin kun energian hinnat laukkaavat sellaisissa lukemissa, että jotain on tehtävä oman etunsa vuoksi. Joskus remontti voidaan joutua aloittamaan kiireellä ja remonttiin pitää hakea nopeasti lainaa. Nordean tarjoamaan vakuudelliseen energiaremonttilainaan kannattaa tutustua, ettei kiireessä tule tehtyä itselle sopimatonta päätöstä muussa palvelussa. Voit täyttää lainahakemuksen muutamassa minuutissa. Lainahakemus ei sido sinua vielä mihinkään.

Vertaile Nordean energiaremonttilainoja ja täytä maksuton hakemus

Nordea
Rakentaminen
aurinkosähkö
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81178.jpg
Miksi energiaremontti kannattaa tehdä?
Energian hinnannousun myötä moni on alkanut kiinnittämään entistä tarkempaa huomiota lämmityskustannuksiin. Kohonneiden kustannusten myötä, energiaremonttien kysyntä on kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään lämmityskustannuksissa, vaan se myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
20234_81394.jpg
Energiaremontti aurinkopaneeleilla - miksi se kannattaa?
Sähkön rajusti heittelehtivät hinnat ovat viime aikoina saaneet monet pohtimaan sähkönkulutustaan sekä miettimään keinoja kustannusten hillitsemiseksi. Kohonneiden kustannusten myötä energiaremonttien kysyntä onkin kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton