Kaistaa riittää – valokuidun myötä Paula sai toimintavarman netin työhuoneeseen

Kun työhuone sijaitsee kotona ja koti paikassa, jossa mobiililaajakaista toimii heikosti, ratkaisuksi muodostui valokuitu. Paula Teinonen-Lahti hankki omakotitaloonsa valokuituyhteyden Valokuituselta ja on enemmän kuin tyytyväinen.

– Tarvitsen luotettavan nettiyhteyden töiden tekemiseen ja nyt voin olla huoletta, hän kertoo.

Paula Teinonen-Lahti tekee töitä työhuoneessaan kotikonttorilla. Työnteko ei keskeydy perheen saapuessa kotiin, sillä valokuidun myötä kaistaa riittää. (Kuva: Jaakko Lukumaa)Paula Teinonen-Lahti tekee töitä työhuoneessaan kotikonttorilla. Työnteko ei keskeydy perheen saapuessa kotiin, sillä valokuidun myötä kaistaa riittää. (Kuva: Jaakko Lukumaa)

Paula Teinonen-Lahti asuu puolisonsa kanssa Porvoon Kerkkooseen kuusi vuotta sitten valmistuneessa omakotitalossa, "loppuelämän kodissa", kuten hän luonnehtii.
– Täällä Porvoon pohjoisrajalla olemme testanneet kaikkien puhelinoperaattoreiden 4G-nettiyhteydet ja jostain syystä emme saaneet häiriötöntä yhteyttä, Teinonen-Lahti kertoo.
Hän epäilee, että 5G-yhteyttä tuskin koskaan olisi tulossa maalle Kerkkooseen asti.
– Siksi kiinnostuimme valokuidusta ja sen toimintavarmuudesta, Teinonen-Lahti sanoo.

Valokuitu oli naapuruston yhteisponnistus

Teinonen-Lahti on ollut aktiivinen paikallisessa kyläyhdistyksessä ja siellä virisi keskustelu valokuidusta jälleen kerran parisen vuotta sitten.
– Olemme muuttovoittoinen kylä ja uusien asukkaiden myötä valokuituhaaveet ottivat vihdoin tuulta alleen.
– Aloimme kartoittaa valokuitutoimittajia ja Valokuituselta osoitettiin meille hyvin nopeasti oma vastuumyyjä, jonka kanssa käärittiin hihat.

Alue on maaseutua, jossa on pitkähköt välimatkat naapureihin. Siitä huolimatta valokuituprojekti sai osakseen paljon kiinnostusta.
– Me pyrimme tuottamaan yhdessä Valokuitusen myyjän kanssa niin paljon tietoa jaettavaksi kuin asukkaat tarvitsivat, jotta he pystyivät tekemään valintoja.

Työ tuotti tulosta ja tilauksia tuli riittävästi. Sopimuksesta toteutukseen meni Teinonen-Lahden mukaan noin vuosi.

Valokuidun myötä Paula Teinonen-Lahden kotona voi käyttää kaikkia nettilaitteita samaan aikaan, eikä yhteys pätki ollenkaan. (Kuva: Jaakko Lukumaa)Valokuidun myötä Paula Teinonen-Lahden kotona voi käyttää kaikkia nettilaitteita samaan aikaan, eikä yhteys pätki ollenkaan. (Kuva: Jaakko Lukumaa)

Valokuitunen luotettavana kumppanina

Syyt siihen, miksi porvoolaisten maaseutuasukkaiden valokuituasennus tuli juuri Valokuituselta, ovat palvelutarjonta, avoin verkko ja halu toimia poikkeuksellisessa ympäristössä.

– Meille tuli sellainen tunne, että Valokuitunen halusi tehdä meille verkon. Saimme paljon apuja ja tietoa aina kun sitä tarvittiin. Olimme myös koko ajan selvillä, missä kohtaa projektia mennään.

Teinonen-Lahti on itse it-alan ammattilainen. Hänen vaatimuksensa kotikonttorin verkolla ovat kovat.
– Pidän paljon asiakas- ja tiimipalavereja videoyhteyden välityksellä ympäri maailmaa. Se, että yhteys ei pätki ja voin keskittyä työhön, on tärkeää.

Kaistaa riittää, vaikka koneella olisi hommissa Lahden pariskunnan lisäksi lasten perheitä tai muita kyläilijöitä. (Kuva: Jaakko Lukumaa)Kaistaa riittää, vaikka koneella olisi hommissa Lahden pariskunnan lisäksi lasten perheitä tai muita kyläilijöitä. (Kuva: Jaakko Lukumaa)

Tulevaisuuden verkkoratkaisu

Paula Teinonen-Lahti on rakentanut miehensä kanssa itselleen loppuelämän kodin joitain vuosia sitten. Tarpeet olivat selvät. Vaikka valokuitua ei heti kaivettu rakentamisen yhteydessä, ottivat he mahdollisuuden huomioon ja sähkökaapin yhteyteen asennettiin datakaappi odottamaan tulevia tarpeita. Kun valokuituasennuksen aika tuli, kytkentä meni sutjakasti.

– Kyllä me haluamme, että tämä koti on sellainen, että saamme tänne tulevaisuudessa tarvittavia digitaalisia palveluja, Paula Teinonen-Lahti pohtii.
– Laskin, että meillä on tällä hetkellä yhdeksän laitetta wifin kautta käytössä sekä kodin hälytysjärjestelmä suoraan verkkoon kytkettynä, siis kymmenen yhteensä. Luultavasti tulevaisuudessa näitä on enemmänkin. Ja meitä on sentään vain kaksi.

– Jo nyt saan esimerkiksi työterveyslääkärin käymään täällä kotona videoyhteyden välityksellä. Uskon, että se tulee olemaan tulevaisuudessakin yksi tapa, jolla meitä sitten hoidetaan. Hyvien verkkoyhteyksien tarve tuskin ainakaan vähenee.

Paula Teinonen-Lahden perheessä on pohdittu tulevaisuutta ja tehty asioita sen mukaan, että kotona asuminen tulee onnistumaan mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen ilman sinnittelyä.
– Kun verkko toimii mahdollisimman hyvin, helpottaa se elämää monelta osin.

Verkon kestävyyttä on mitattu käytännössä juhlapyhisin pariskunnan lasten saapuessa perheineen vierailulle.
– Samoin silloin, kun ystäviä käy kylässä ja yöpyy meillä, ovat heidänkin laitteensa meidän wifissä. Kyllä valokuidussa riittää kaistaa. Kaikki toimii moitteetta.

Paula Teinonen-Lahden koti on pienessä kylässä tien päässä. Olennaista valokuituprojektissa oli, että mukaan saatiin saman tien varrella ja lähistöllä samassa kylässä asuvat naapurit. (Kuva: Jaakko Lukumaa)Paula Teinonen-Lahden koti on pienessä kylässä tien päässä. Olennaista valokuituprojektissa oli, että mukaan saatiin saman tien varrella ja lähistöllä samassa kylässä asuvat naapurit. (Kuva: Jaakko Lukumaa)

Paulan vinkit valokuidun valintaan

  • Kiinnitä huomiota valokuitutoimittajan palveluvalikoimaan. Onko se riittävän laaja? Löytyvätkö sieltä ne tv-kanavat, joita haluat katsoa ja ne sähköiset palvelut, joita haluat käyttää? Valokuitutoimittajissa ja heidän palveluissaan on eroja. Tutki tarkasti, mitä sopimus pitää sisällään, mihin sitoudut ja miten pitkäksi ajaksi.
  • Tutki toimittajan aiempia asiakaspalautteita ja referenssejä. Millaisia kokemuksia muilla on ollut valokuitutoimijasta?
  • Remonttien yhteydessä tai uutta kotia rakentaessa kannattaa ottaa varaus tulevaisuuteen, asentaa digikaappi ja verkottaa koti valmiiksi.
  • Ole itse aktiivinen ja perehdy asioihin. Kysy kaikki mahdolliset kysymykset ja pyydä vastauksia.

 
Päivitetty
12.5.2023