• Etusivu
  • Talo

Mitä tulee huomioida katolla ennen aurinkopaneelien asennusta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 26.04.2023
20234_81535.jpg

Erityisesti tiilikate sammaloituu helposti aurinkopaneeleiden alta.

Aurinkopaneeleja asennetaan nyt kiinteistöjen katoille kiihtyvällä tahdilla. Ennen paneelihankintaan ryhtymistä on hyvä varmistaa muutama tärkeä asia. Muistilistan avulla voit varmistaa, että kattosi sopii paneeleille ja että jatkossa vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta.

1. Kuntokartoituksen teettäminen

Katon kuntoa on hyvä seurata säännöllisin väliajoin muutenkin, mutta ennen aurinkopaneelien asennusta kuntotarkastuken teettäminen ammattilaisella on entistäkin tärkeämpää.

Jos kotisi katto on rakennettu ennen 2000-lukua, aluskatteen päällä ei luultavasti ole nykymääräysten mukaista noin kolmen sentin tuuletusrakoa. Tällöin paneelien kiinnikkeet voivat rikkoa aluskatteen ja aiheuttaa vuotoriskin. Tuuletusraon puuttuessa kosteus on myös saattanut heikentää ruoteita. Paneeleiden kiinnittäminen pehmentyneisiin ruoteisiin on luonnollisesti lyhytnäköistä.

Myös katon kantavuuden ja pysty- ja vaakaruoteiden tiheys tulee olla riittävä paneeliasentamista varten talviolosuhteet huomioiden.

2. Ovatko lumiesteet riittävät?

Kun harjakatolle asennetaan aurinkopaneelit, normaalikorkuiset lumiesteet jäävät lähes aina liian mataliksi. Aurinkopaneelien pinta saattaa olla samalla tasolla tai jopa korkeammalla kuin lumiesteet, jolloin lumi pääsee esteettä humahtamaan paneelien liukkaalta pinnalta maahan asti. Tämä on riski ja voi aiheuttaa vakaviakin tapaturmia.

Vesivekin Varma 180 ja Aurinkovarma 300 toimivat erinomaisesti aurinkopaneelikatoilla.

Jos tuuletusrako puuttuu aluskatteen yläpuolelta, aurinkopaneeleiden ruuvit voivat rikkoa aluskatteen.
Jos tuuletusrako puuttuu aluskatteen yläpuolelta, aurinkopaneeleiden ruuvit voivat rikkoa aluskatteen.

3. Kattoturva kuntoon paneelien huoltoa varten

Aurinkopaneeleita huolletaan ohjeiden mukaan, ja tätä varten katolla tulee olla huoltohenkilön turvaköyden kiinnityspisteitä ja tarvittavat, turvalliset kulkutiet. Vesivekin kattosilta on luokan 2 mukainen, eli sitä voidaan käyttää turvaköyden kiinnityspisteenä. Kattosilta kannattaa asentaa paneelirivistön yläpuolelle, heti kattoharjan toiselle puolelle, ettei se vie tilaa paneeleilta

Kuvassa näkyy, kuinka vanhat putkilumiesteet ovat alempana kuin aurinkopaneeleiden pinta, jolloin ne eivät anna minkäänlaista suojaa. Kyseisessä kiinteistössä oli tapahtunut useampi riskitilanne ennen edessä näkyvien Aurinkovarma 300 -lumiesteiden asentamista.
Kuvassa näkyy, kuinka vanhat putkilumiesteet ovat alempana kuin aurinkopaneeleiden pinta, jolloin ne eivät anna minkäänlaista suojaa. Kyseisessä kiinteistössä oli tapahtunut useampi riskitilanne ennen edessä näkyvien Aurinkovarma 300 -lumiesteiden asentamista.

4. Katto tule puhdistaa ennen paneeliasennusta

Paneelien alapuolelle jää rakoa, ja muun muassa sammal viihtyy näissä varjoisissa oloissa erityisen hyvin. Jälkikäteen katon peseminen ja sammaleen poistaminen paneelien alta on lähes mahdotonta.

Info

Info

Tee ekoteko järkevässä järjestyksessä

Taloudellisen hyödyn lisäksi aurinkoenergia on luonnollisesti myös ekologisesti kestävä valinta. Vanhempikin katto käy useimmissa tapauksissa aurinkopaneeleille, mutta kannattaa ottaa huomioon, että paneelit ja rakenteet tulevat parhaassa tapauksessa olemaan katolla seuraavat 30–40 vuotta. Jos katto vaatii tuona aikana remonttia, paneelien purku on aikaa vievää ja kallista puuhaa. Pahimmillaan uudelleenasennus voi vaurioittaa paneeleita.

Lue lisää yleisimmistä kysymyksistä aurinkopaneeliasennukseen liittyen.

Vesivek Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton