Klamydian Vesku Jokisen kotiin CASA-ilmanvaihto

Klamydiasta tuttu vaasalainen muusikko Vesku Jokinen tilasi kotinsa ilmanvaihdolle huollon, mutta saikin lopputuloksena kotiinsa uuden vaivattoman CASA-ilmanvaihdon.

Vesku Jokinen2.JPG

Ilmanvaihdon uudistustarve ilmeni, kun Homemap Oy:n asiantuntijat tulivat tekemään Jokiselle ilmanvaihtohuoltoa Vaasassa sijaitsevaan, 2000-luvulla rakennettuun omakotitaloon.

- Kävi ilmi, että poistoilman määrä ilmanvaihtojärjestelmässä oli liian vähäinen. Samalla havaittiin, että laitteen jälkilämmityksissä oli vikaa. Näin heräsi ajatus, että Veskun kotiin pitäisi ehkä saada uusi, tarpeenmukainen ilmanvaihto, Petteri Kuha Homemapista kertoo. Uudeksi ilmanvaihtokoneeksi valikoitui, Swegonin CASA R5 Smart.

Vanhaan koneeseen kertyi jäätä huonon eristyksen takia

Urakan yhteydessä havaittiin, että vanhan ilmanvaihtokoneen ylälaitaan oli kertynyt pakkasella jäätä.

- Raitis- ja jäteilmakanavoiden eristyksissä oli puutteita ja ne eristettiin paremmin. Nyt kanavat eivät enää kondensoidu, ja ilma vaihtuu ilman jäätymisiä, Kuha sanoo.

Myös kanavistoon tehtiin saneerauksen yhteydessä muutoksia. Vanhan koneen kanavisto ei olisi sopinut suoraan yhteen uuden CASA R5:n kanssa.

- Kanavat vedettiin ristiin, mutta sen toteuttamiselle kodinhoitohuoneessa oli hyvin tilaa, Kuha kertoo.

Asennus kesti noin yhden työpäivän ajan.

- Se on tyypillinen aika iv-koneen asennuksessa, Kuha lisää. 

”Uusi kone hoitaa kaiken muun paitsi kahvinkeiton”

Itse talon isäntä oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Asennus hoidettiin hänen mukaansa ammattitaidolla, eivätkä asennustyöt häirinneet perheen elämää mitenkään.

Jokinen sai myös Homemapin asentajilta tietoa, miten laitetta kannattaa oikeaoppisesti käyttää.

- Todella yksityiskohtaisesti ja perusteellisesti he kävivät hommat läpi.

Jokinen kertoo asuneensa omakotitalossa vasta muutaman vuoden eikä voi sanoa olevansa varsinainen ilmanvaihdon asiantuntija. Uuden laitteen vaivattomuus on kuitenkin ilahduttanut häntä.

- Sen olen huomannut, että aika harva omakotitaloasukas tuntee ilmanvaihtoa. Nyt tiedän itsekin, että ilmanvaihtokone pitää tarkastaa viiden vuoden välein ja suodattimet pitää vaihtaa kahdesti vuodessa.

- Eipä sitä laitetta ole tarvinnut yhtään miettiä, kun se hoitaa puolestani kaiken, paitsi että ei se kahveja keitä! Mikäpäs tässä asuessa, ei tarvi kuin elää ja hengitellä!

Swegon CASA R5 Smart on suorituskykyinen ja hiljainen asuntoilmanvaihtokone, jossa on kosteusautomatiikka vakiona.Swegon CASA R5 Smart on suorituskykyinen ja hiljainen asuntoilmanvaihtokone, jossa on kosteusautomatiikka vakiona.

Liian kuivasta sisäilmasta ei enää tietoakaan

CASA R5:n ”herkkuihin” kuuluvat mm. portaaton kosteusautomatiikka. Se huolehtii, että talossa on koko ajan paitsi riittävä ilmanvaihto ja että ilmankosteus pysyy koko ajan suositusten mukaisella tasolla – myös kovilla pakkasella.

Liian kuiva sisäilma on tyypillinen ongelma suomalaisissa kodeissa etenkin talvisin. Ilmankosteuden parantuminen on ollut odotettu uudistus Jokisen kodissa.

- Elin ensimmäiset 50 vuotta kerrostalossa ja tiedän todella, mitä liian kuiva sisäilma tarkoittaa. Muistan, kun lasten ollessa pieniä piti kotiin viritellä kaiken maailman ilmankostuttimia ja kyllä sen kuivuuden huomasi ihan omassa nenässäänkin. Nyt ei ole sellaista ongelmaa todellakaan ollut.

Keikka- ja kotiminä kaksi eri persoonaa

Vesku Jokinen myöntää, että asenne kotiin ja ilmanlaatuun on muuttunut radikaalisti vuosien varrella.

- Nuorenahan kotona käytiin vain nukkumassa. Ei silloin paljon sisäilman laatua mietitty! Ja 1980-90-luvuillahan tupakka paloi joka paikassa, sisäilma oli ihan mitä sattuu! Keikkabusseissakin kaikki polttivat.

- Ajatukset alkoivat muuttua viimeistään siinä vaiheessa, kun alkoi tulla jälkikasvua. Isän rooli on ollut mulle aina tärkeä.

Jokinen tekee selvän eron keikka- ja kotiminän välille.

- Sitä tyyppiä, joka tuolla lavalla riehuu, en kyllä päästäisi etuovesta sisään.

Lue lisää Klamydian kuulumisista

VOC-ilmanlaatuautomatiikka tuulettaa hajut ja käryt

Jokiselle asennettu CASA R5 sisältää VOC-ilmanlaatuautomatiikan, joka tarkkailee sisäilman päästöjä jatkuvasti. Jos iv-kone havaitsee, että VOC-tasot asunnon sisällä nousevat, se tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.

Toisin sanoen, jos asunnon sisällä tuoksuu kuten Klamydian kappaleessa ”isi haisee rokkenrollilta”, ilmanlaatuautomatiikka auttaa tuulettamalla hajut ulos ja tuomalla raikasta ilmaa tilalle.

Lisätietoa VOC-yhdisteistä

  • Asunnon sisäilmassa leijuu satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli VOC-yhdisteitä (Volatile Organic Compound). Ihmiset tuottavat VOC-kaasuja sisäilmaan aineenvaihdunnan kautta, hikoilemalla ja hengittämällä.
  • Muita merkittäviä VOC-lähteitä ovat rakennusmateriaalit, maalit, liimat, liuotin- ja puhdistusaineet, kosmetiikka, tupakansavu sekä pakokaasut
  • Ihmisaistit havaitsevat sisäilman VOC-päästöt erilaisina tuoksuina ja matalat pitoisuudet aiheuttavatkin lähinnä hajuhaittoja.
  • Mikäli päästöt ovat voimakkaita ja niitä on runsaasti, ne voivat aiheuttaa silmien ja limakalvojen ärsytysoireita tai päänsärkyä.
  • Ilmanvaihtoa tehostamalla sisäilman VOC-pitoisuuksia voidaan pienentää.

 
Julkaistu
1.5.2023