• Etusivu
  • LVI

Klamydian Vesku Jokisen kotiin CASA-ilmanvaihto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 21.04.2023
20234_81436.jpg

Klamydiasta tuttu vaasalainen muusikko Vesku Jokinen tilasi kotinsa ilmanvaihdolle huollon, mutta saikin lopputuloksena kotiinsa uuden vaivattoman CASA-ilmanvaihdon.

Ilmanvaihdon uudistustarve ilmeni, kun Homemap Oy:n asiantuntijat tulivat tekemään Jokiselle ilmanvaihtohuoltoa Vaasassa sijaitsevaan, 2000-luvulla rakennettuun omakotitaloon.

- Kävi ilmi, että poistoilman määrä ilmanvaihtojärjestelmässä oli liian vähäinen. Samalla havaittiin, että laitteen jälkilämmityksissä oli vikaa. Näin heräsi ajatus, että Veskun kotiin pitäisi ehkä saada uusi, tarpeenmukainen ilmanvaihto, Petteri Kuha Homemapista kertoo. Uudeksi ilmanvaihtokoneeksi valikoitui, Swegonin CASA R5 Smart.

Vanhaan koneeseen kertyi jäätä huonon eristyksen takia

Urakan yhteydessä havaittiin, että vanhan ilmanvaihtokoneen ylälaitaan oli kertynyt pakkasella jäätä.

- Raitis- ja jäteilmakanavoiden eristyksissä oli puutteita ja ne eristettiin paremmin. Nyt kanavat eivät enää kondensoidu, ja ilma vaihtuu ilman jäätymisiä, Kuha sanoo.

Myös kanavistoon tehtiin saneerauksen yhteydessä muutoksia. Vanhan koneen kanavisto ei olisi sopinut suoraan yhteen uuden CASA R5:n kanssa.

- Kanavat vedettiin ristiin, mutta sen toteuttamiselle kodinhoitohuoneessa oli hyvin tilaa, Kuha kertoo.

Asennus kesti noin yhden työpäivän ajan.

- Se on tyypillinen aika iv-koneen asennuksessa, Kuha lisää.

"Uusi kone hoitaa kaiken muun paitsi kahvinkeiton"

Itse talon isäntä oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Asennus hoidettiin hänen mukaansa ammattitaidolla, eivätkä asennustyöt häirinneet perheen elämää mitenkään.

Jokinen sai myös Homemapin asentajilta tietoa, miten laitetta kannattaa oikeaoppisesti käyttää.

- Todella yksityiskohtaisesti ja perusteellisesti he kävivät hommat läpi.

Jokinen kertoo asuneensa omakotitalossa vasta muutaman vuoden eikä voi sanoa olevansa varsinainen ilmanvaihdon asiantuntija. Uuden laitteen vaivattomuus on kuitenkin ilahduttanut häntä.

- Sen olen huomannut, että aika harva omakotitaloasukas tuntee ilmanvaihtoa. Nyt tiedän itsekin, että ilmanvaihtokone pitää tarkastaa viiden vuoden välein ja suodattimet pitää vaihtaa kahdesti vuodessa.

- Eipä sitä laitetta ole tarvinnut yhtään miettiä, kun se hoitaa puolestani kaiken, paitsi että ei se kahveja keitä! Mikäpäs tässä asuessa, ei tarvi kuin elää ja hengitellä!

Swegon CASA R5 Smart on suorituskykyinen ja hiljainen asuntoilmanvaihtokone, jossa on kosteusautomatiikka vakiona.
Swegon CASA R5 Smart on suorituskykyinen ja hiljainen asuntoilmanvaihtokone, jossa on kosteusautomatiikka vakiona.

Liian kuivasta sisäilmasta ei enää tietoakaan

CASA R5:n "herkkuihin" kuuluvat mm. portaaton kosteusautomatiikka. Se huolehtii, että talossa on koko ajan paitsi riittävä ilmanvaihto ja että ilmankosteus pysyy koko ajan suositusten mukaisella tasolla – myös kovilla pakkasella.

Liian kuiva sisäilma on tyypillinen ongelma suomalaisissa kodeissa etenkin talvisin. Ilmankosteuden parantuminen on ollut odotettu uudistus Jokisen kodissa.

- Elin ensimmäiset 50 vuotta kerrostalossa ja tiedän todella, mitä liian kuiva sisäilma tarkoittaa. Muistan, kun lasten ollessa pieniä piti kotiin viritellä kaiken maailman ilmankostuttimia ja kyllä sen kuivuuden huomasi ihan omassa nenässäänkin. Nyt ei ole sellaista ongelmaa todellakaan ollut.

Keikka- ja kotiminä kaksi eri persoonaa

Vesku Jokinen myöntää, että asenne kotiin ja ilmanlaatuun on muuttunut radikaalisti vuosien varrella.

- Nuorenahan kotona käytiin vain nukkumassa. Ei silloin paljon sisäilman laatua mietitty! Ja 1980-90-luvuillahan tupakka paloi joka paikassa, sisäilma oli ihan mitä sattuu! Keikkabusseissakin kaikki polttivat.

- Ajatukset alkoivat muuttua viimeistään siinä vaiheessa, kun alkoi tulla jälkikasvua. Isän rooli on ollut mulle aina tärkeä.

Jokinen tekee selvän eron keikka- ja kotiminän välille.

- Sitä tyyppiä, joka tuolla lavalla riehuu, en kyllä päästäisi etuovesta sisään.

Lue lisää Klamydian kuulumisista

VOC-ilmanlaatuautomatiikka tuulettaa hajut ja käryt

Jokiselle asennettu CASA R5 sisältää VOC-ilmanlaatuautomatiikan, joka tarkkailee sisäilman päästöjä jatkuvasti. Jos iv-kone havaitsee, että VOC-tasot asunnon sisällä nousevat, se tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti.

Toisin sanoen, jos asunnon sisällä tuoksuu kuten Klamydian kappaleessa "isi haisee rokkenrollilta", ilmanlaatuautomatiikka auttaa tuulettamalla hajut ulos ja tuomalla raikasta ilmaa tilalle.

Info

Info

Lisätietoa VOC-yhdisteistä

  • Asunnon sisäilmassa leijuu satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli VOC-yhdisteitä (Volatile Organic Compound). Ihmiset tuottavat VOC-kaasuja sisäilmaan aineenvaihdunnan kautta, hikoilemalla ja hengittämällä.
  • Muita merkittäviä VOC-lähteitä ovat rakennusmateriaalit, maalit, liimat, liuotin- ja puhdistusaineet, kosmetiikka, tupakansavu sekä pakokaasut
  • Ihmisaistit havaitsevat sisäilman VOC-päästöt erilaisina tuoksuina ja matalat pitoisuudet aiheuttavatkin lähinnä hajuhaittoja.
  • Mikäli päästöt ovat voimakkaita ja niitä on runsaasti, ne voivat aiheuttaa silmien ja limakalvojen ärsytysoireita tai päänsärkyä.
  • Ilmanvaihtoa tehostamalla sisäilman VOC-pitoisuuksia voidaan pienentää.
Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton