Onko pyöreä Pyörre-talo vastannut odotuksia?

Yleisön kiinnostus oli taattu, kun Lohjan asuntomessualueelle alettiin rakentaa pyöreää taloa. Pyörre-taloon jonotettiin välillä tuntikaupalla, jotta päästäisiin ihmettelemään, miten pyöreässä talossa voisi edes asua. Talon omistajilla Jukka Turusella ja Timo Rannalla on nyt reilusti yli vuoden kokemus siitä, mitä on asua pyöreässä talossa.

Pyörre-talo-lohjalla-1920x1080

Uuden talon suunnittelussa lähtökohtana ovat aina asukkaiden tarpeet − arjen sujuvuus sekä mukavuustekijät. Huonetilojen koko, muoto ja sijoittelu rakennuksessa vaikuttavat paitsi toimivuuteen myös viihtyisyyteen. Tilaratkaisuilla voidaan lisäksi myös hakea persoonallista tyyliä ja tunnelmaa omaan kotiin, kuten tehtiin Lohjan asuntomessuille 2021 valmistuneessa ainutlaatuisessa Pyörre-talossa.

Toiveet todeksi uudessa kodissa

Pyöreä rakennus erottuu naapureistaan selvästi. Tavanomaisesta muodosta poikkeava Pyörre-talo on nyt ollut asukkaiden käytössä kohta kahden vuoden ajan. Talo saa omistajiltaan Jukalta ja Timolta pelkästään kiitosta.

− Ei ole tullut mitään yllätyksiä asumisen suhteen, kaikki on toiminut todella hyvin. Tuntuu, että aina vain on parempi ja parempi asua, Jukka ja Timo toteavat iloisesti.

Onnistuneen lopputuloksen takana rakennusprojektissa olivat hyvät tekijät ja yhteistyökumppanit sekä se, että oli aikaa suunnitella. Asukkaat olivat aktiivisesti mukana suunnittelussa koko hankkeen ajan. Uudesta kodista syntyikin juuri oman näköinen ja mieltymysten mukainen. Talossa ei ole montaa huonetta vaan avaraan yhtenäiseen tilaan on panostettu enemmän. Asukkaiden suosikkipaikka − olohuone ja keittiö muodostavat yhtenäisen 72 m2 tilan.

− Tämä on ehdottomasti parasta talossa. Vietämme täällä eniten aikaa, luemme kirjoja ja kuuntelemme musiikkia. Lisäksi pidämme paljon illallisia, sukulaistapaamisia ja muita kokoontumisia ystävien ja tuttavien kesken.

pyörre-talon keittiöstä aukeaa upea näkymä atrium-pihalle-1080x

Esimerkiksi viime jouluna meillä oli 15 henkilöä viettämässä yhteistä aikaa saman pöydän ääressä.
Iso ja avara olohuone mahdollistaa jopa kotikonserttien järjestämisen, joissa on ollut paikalla 40 henkilöä kuuntelemassa.

− Muusikot ovat myös kiitelleet hyvää tilaa ja sen akustiikkaa. Tähän varmasti vaikuttaa osaltaan kuusirimakatto, joka on paitsi näyttävä myös ääntä ja kaikua vaimentava. Istumapaikkoja yleisölle olemme saaneet järjestettyä helposti klaffituoleilla, jotka ovat aseteltu konsertin kannalta sopivaan muotoon.

Kodikas, viihtyisä ja rauhallinen tunnelma

Talon sisustusta suunniteltiin alusta alkaen luonnosvaiheesta saakka.

− Jo havainnekuvien pohjalta aloimme sisustaa pyöreätä kotiamme, ja sisustus muotoutui myös matkan varrella. Halusimme kuitenkin, että kotia ei sisusteta huonekaluilla täyteen, vaan tavoitteena oli antaa tilan arkkitehtuurin puhua puolestaan.

Yksilölliset huonekalut on mietitty tilaan sopiviksi. Esimerkiksi S-muotoinen iso sohva sopii hyvin olohuoneeseen omana elementtinään. Keskeisessä osassa sisustusta ja kodin henkeä ovat myös elementit kuten takkatuli, avara luonnonmaisema ulos järvelle sekä pyöreä atriumsisäpiha, jotka luovat yhdessä harmonista tunnelmaa.

Olohuoneen Liune-lasiliukuovet sallivat valon kulkea vapaasti suuren tilan läpi, samalla kuitenkin jakaen tilan tarvittaessa.Olohuoneen Liune-lasiliukuovet sallivat valon kulkea vapaasti suuren tilan läpi, samalla kuitenkin jakaen tilan tarvittaessa.

Pyörre-talo on myös muuntojoustava

Talo on myös tehty ikääntymistä silmällä pitäen. Huoneiden välillä ei ole kynnyksiä, joka helpottaa kulkemisen lisäksi myös siivoamista. Tärkeänä osana tilaratkaisuja sekä asumismukavuutta ovat liukuovet, jotka eivät vaadi tilaa auetakseen normaalien väliovien tapaan. Ne myös vaimentavat asumisen ääniä.

− Liune-ovet ovat todella äänieristäviä ja sillä on isomerkitys etenkin, kun on tottunut hiljaisuuteen.

Täysin kotimaiset Liune-liuku- ja väliovet ovat ympäristöystävällinen valinta. Liunen puolikovissa MDF-kuitulevyovissa käytetyt mänty ja kuusi ovat peräisin ainoastaan harvennushakkuusta saadusta puumateriaalista, runko valmistetaan CE-merkitystä teräsprofiilista ja rakenteiden muunneltavuus lisää Liune-väliovien käyttöikää.

Yksilöllinen ja näyttävä julkisivu

Talon julkisivu on helmen harmaata aaltopeltiä, jonka valinta alussa hieman askarrutti asukkaita, mutta osoittautui lopulta todella toimivaksi materiaalivalinnaksi.

 

− Aurinko kiertää päivän aikana rakennuksen ympäri varjostaen peltiprofiilia ja muuttaen sen ulkonäköä kauniisti eri kulmista. Se oli täysi kymppi valinta, Jukka ja Timo toteavat.

Julkisivun tasosta ulkonevat ikkunat tuovat hienon yksityiskohdan rakennuksen kaarevaan pintaan. Lisäksi talon perustusratkaisu poikkeaa tavanomaisesta. Rakennus on nostettu maanpinnasta 40 cm teräs palkkien päälle. Ilmavaa vaikutelmaa korostaa alapohjan valaistus, joka tuo hämärässä näyttävästi talon pyöreän muodon esille.

pyörre-talo-1080x1080

Atriumpihassa seinäspotit viistävät kuusirimoitusta ja kajastavat valoa tunnelmallisesti sisään olohuoneeseen asti. Rimoitus jatkuu ulkoseinästä sisäkattoon yhdistäen ulko- ja sisätilat kodikkaaksi kokonaisuudeksi.

− Olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä − talo on tehty juuri meidän näköiseksemme.

Erittäin tyytyväiset Pyörre-talon asukkaat Jukka ja Timo yhdessä projektin rakennuttajan Aulis Lundell Oy:n hallituksen puheenjohtajan Leena Lundellin kanssa.Erittäin tyytyväiset Pyörre-talon asukkaat Jukka ja Timo yhdessä projektin rakennuttajan Aulis Lundell Oy:n hallituksen puheenjohtajan Leena Lundellin kanssa.

Rakenteiden suunnittelu oli mielenkiintoinen projekti

Pyörre-talon rakennesuunnittelusta vastanneen Sami Huttusen mielestä projekti oli muotonsa puolesta haastava, mutta erittäin mielenkiintoinen.

− Eniten hankaluuksia tuotti se, että miten löydämme tuotteita, jotka taipuvat pyöreään muotoon. Esimerkiksi viimeistelydetaljien suunnittelu räystäspellitysten toteutuksesta aiheutti hieman enemmän pohdintaa. Mielenkiintoista oli myös se, että miten väliseinien linjat saadaan piirrettyä oikein lattiaan, sillä ei ollut mitään nurkkaa, josta voisi suoraan mitata seinälinjan paikan. Siinä piti olla Autocadin kanssa paikan päällä ja laskea kulmia, jotta saatiin linjat menemään oikein, Huttunen kertoo.

Vaikka rakennuksen pyöreä muoto aiheuttikin haasteita, on talossa lukuisia onnistuneita ratkaisuja ja oivalluksia.
− Asunnossa oli monta hyvää ratkaisua, josta yhtenä olivat Liune-taskuovet kylpy- ja kodinhoitohuoneen risteyksessä. Ne olivat itse asiassa ainoa mahdollinen ratkaisu. Toisena voisi mainita kaarevat hattuorret, joilla saimme niin sisä- kuin ulkopinnatkin hienosti kaareviksi.

Tavanomaisesta poikkeavaa muotoa olisi mahdollista hyödyntää talon rakentamisessa laajemminkin. Pyörre-talon termorankapohjaista ulkoseinärakennetta käytetään suorissakin seinissä, mutta se soveltuu myös eri muotoihin kantavaksi seinäksi pientaloihin ja julkisivurakenteisiin.

pyörre-talon rakenne-1080x1080

− Voisihan pyöreää muotoa käyttää hyväksi pientalorakentamisessa. Se on hieman kalliimpi ratkaisu kuin suorakulmainen muoto, mutta toisaalta se on kaunis muoto ja tarjoaa tilojen suunnitteluun erilaisia ratkaisumahdollisuuksia, Huttunen kertoo.

− Uskoisin, että asuminen pyöreässä talossa on erittäin miellyttävää. Pyörre-talossa käyneenä myös rakennusajan jälkeen olen todennut, että siinä talossa on feng shui kohdallaan, siitä lähtevä hyvä fiilis on melkein käsinkosketeltavaa.

Kiertotalouden pyöreä mallitalo

Jokaisen arkkitehdin unelma on rakentaa pyöreä talo, kertoi Pyörre-talon suunnitellut arkkitehti Matti Kuittinen. Kuittisen mukaan pyöreässä talossa kaivataan myös suoria seinälinjoja, jotta kalustettavuus ja käytettävyys turvataan. Pyöreän talon suunnitteluun pätevät siis samat lainalaisuudet, kuin muidenkin asuntojen suunnitteluun. Kuittinen kuitenkin muistuttaa rakentajia siitä, ettei pyöreään muotoon kannata jäädä kiinni, vaan toteuttaa asumisen haaveita ekologisesti ja kiertotaloutta tukevalla tavalla.

Pyörre-talossa käytettyjen materiaalien kierrätettävyysaste on korkea. Jätteeksi tulee päätymään vain vajaa viidennes. Kierrätykseen soveltuvien rakennusosien lista on pitkä: teräksinen kantava runko, teräksiset perustukset, teräsrunkoiset väliseinät, vesikate, ulko- ja sisäverhous, lattialaatta, lämmöneristeet, ovet ja ikkunat, ilmanvaihtoputket ja pihalaatat.

– Painossa mitattuna puolet maapallon raaka-aineiden käytöstä menee rakentamiseen, joten kiertotalouteen on siirryttävä ripeästi. Suunnittelijan vastuuseen kuuluu miettiä rakennusta sen käyttöikää pidemmälle – aina purkamiseen saakka, Matti Kuittinen painottaa.

 
Julkaistu
31.3.2023