Miksi mitata ja tilata kattopellit itse? Entä mikä on yleisin virhe mittauksessa?

Tilaamalla itse kattopellit ja kattoturvatuotteet voi säästää kattoremontin kustannuksissa. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä huomioida kattopeltien mittauksessa ja tilaamisessa. Mikä on esimerkiksi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa? Entä mitä on hyvä huomioida erityisesti huopakaton kohdalla? Kysymyksiin vastaa kattopeltien ja kattoturvatuotteiden asiantuntija Jaakko Itkonen Metehe Oy:stä.

Talo1 x

Miksi mitata ja tilata itse kattopellit?

Kun olemassa oleva katto on lähenemässä käyttöiän loppuaan kotona, mökillä tai vaihtoehtoisesti uusi koti on vailla kattopintaa, tulee eteen väistämättä uuden kattomateriaalin valinta ja tilaaminen.

Rahat voivat olla kuitenkin tiukassa korkojen ja elinkustannusten noustessa. Huoli katon kunnosta tai tilanteesta voi olla todellinen. Katon tulee kuitenkin pitää vettä säällä kuin säällä ja uusikaan rakennus ei pitkään pärjää ilman asianmukaisia kattopintoja. Mitä siis tehdä?
 

– Osan kattoremontin kustannuksista voi säästää tilaamalla itse materiaalit paikan päälle, jonka jälkeen ammattilainen voi tehdä työn. Vaihtoehtoisesti tee-se-itse on myös mahdollista kattoremontin osalta, yksin tai vaikkapa talkoilla, Itkonen muistuttaa.

Tuotteiden tarjouskyselyä varten vaaditaan kattorakenteiden mittoja, jotka selviävät helpoiten julkisivukuvista. Lähtökohtana riittää myös pelkkä arvio mitoista, mutta lopullinen tilaus vaatii tarkistusmittauksen. Joskus voi olla myös tarve tarjouskyselyä varten manuaaliselle mittaukselle eli katolla käymiselle, jos sopivia kuvia ei löydy:

Kattoremontti on mahdollista toteuttaa myös itse, yksin tai vaikkapa talkoilla.Kattoremontti on mahdollista toteuttaa myös itse, yksin tai vaikkapa talkoilla.

– Arviomitat riittävät lähtökohtaisesti tarjouspyyntöön. Julkisivukuvatkin käyvät hyvin tarjouskyselyyn, jolloin katolla ei tarvitse välttämättä käydä. Jos julkisivukuvia ei löydy, niin mitoitus on tehtävä manuaalisesti eli katolla käyden, Itkonen kertoo.

– Ennen lopullista tilausta tarvitaan kuitenkin vielä tarkistusmittaus, jotta kaikki pellitykset saadaan varmasti osumaan kohdalleen. Mutta tästä ei kannata kantaa huolta, me asiantuntijat osaamme kyllä vuosien kokemuksella kysyä oikeat kysymykset ja vaadittavat mitat lopullista tilausten varten – niin uudis- kuin remontointikohteissa, Itkonen jatkaa.

Jos katolle joutuu kipuamaan, niin mittaus onnistuu myös yksin, mutta Itkonen muistuttaa kuitenkin turvallisuudesta katolla kulkiessa:

– Katolla kulkiessa on hyvä muistaa kulkea turvallisesti – maltti on valttia ja henki on arvokkaampi kuin säästetyt eurot eli käänny ammattilaisen puoleen jos et pysty toteuttamaan mittauksia turvallisesti.

Peltikatto sopii tyyliin...Peltikatto sopii tyyliin...
...kuin tyyliin....kuin tyyliin.

Miten mitata kattopellit? Entä mitkä ovat yleisimmät virheet kattopeltien mittauksessa?

Itkosen mukaan kattopeltien mittauksessa toimii hyvin perinteinen rullamitta ja paras ajankohta on mitata kattopellit, kun lopulliset rakenteet ovat paikallaan:

– Rullamitalla pääsee jo pitkälle. Jos aikataulu sallii, niin helpoin ja varmin tapa on mitata toteutuneesta katosta mitta, kun otsalaudat ovat paikallaan. Näin mitat eivät enää muutu lopullisesta. Katto kestää aluskatteella sen pari viikkoa, joka on keskimääräinen toimitusaika kattopelleille, Itkonen huomauttaa ja jatkaa yleisimmistä virheestä kattopeltien mittauksessa:

– Otsalaudoista päästäänkin sujuvasti siihen selvästi yleisimpään virheeseen kattopeltien mittauksessa eli otsalautojen huomiointi – tai oikeastaan huomioimatta jättäminen. Selvästi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa on, kun otsalaudat jäävät huomioimatta. Virhe tulee, kun otetaan mitta harjan piikistä kattotuolin päähän. Sen sijaan mitta pitäisi ottaa harjan piikistä otsalaudan päähän. Pelkästään kattotuolien mittoihin ei kannata siis tuudittautua kattopeltien mittauksessa.

– Kuvitellaan tilanne, kun ollaan unohdettu 2x25mm otsalaudat huomioida. Näin kattopellille tuleekin lappeelle yhteensä 50mm mittaa lisää. Tähän lisätään 40mm tippanokka, joka pitäisi kuitenkin laittaa alimman otsalaudan yli, ja näin ollen ollaankin jo yhteensä 90mm vajaa harjalta. Yhdeksän sentin vajaus on jo sen verran reilu, etteivät pelivaratkaan riitä, kun harjalistan pitäisi olla pellin päällä, Itkonen kertoo yleisimmän kattopeltien mittausvirheen vaikutuksista.

Pari muuta virhettä Itkonen luettelee erityisesti remontointikohteissa:

– Saneerauskohteissa, joissa on huopakatto, mitat mitataan usein ennen peltikaton vaakaruoteiden asennusta. Tässä tapauksessa on hyvä huomioida, että tasopinta nousee vaakaruoteiden asennuksen jälkeen. Tämä taas tarkoittaa usein alaräystäälle ainakin yhtä 25mm lisäotsalautaa siistimään ja peittämään vaakaruoteita. Tasopinnan nousulla ja lisäotsalaudalla on peltiä pidentävä vaikutus, joka on hyvä huomioida. Tätä esiintyy etenkin huopakattokohteissa, Itkonen huomauttaa.

Peltikatto toimii niin saneeraus- kuin uudiskohteessa. Kuvassa asuntomessukohde Villa Pinta.Peltikatto toimii niin saneeraus- kuin uudiskohteessa. Kuvassa asuntomessukohde Villa Pinta.

Yleisimmistä virheistä ei kuitenkaan Itkosen mukaan kannata huolestua tai vaivata mieltään, kun myyjät varmistavat omalla ammattitaidollaan oikeat mitat asennusta varten. Mittaamista varten auttaa myös Metehe Oy:n suunnitteluohje, joka auttaa mitoituksen selvittämisessä.

Miten huomioida läpiviennit ja kattoturvatuotteet kattopeltien tilauksessa?

Julkisivukuvat toimivat kattoturvatuotteiden osalta suuntaviivana. Kattosillat, seinätikkaat ja lumiesteet ovat usein arkkitehdin piirtäminä julkisivukuvissa.

– Kaikkea ei kuitenkaan julkisivukuvista löydy ja rakennukset ovat yksilöitä. Kuntakohtaiset määräykset on hyvä huomioida, jolloin kannattaa kääntyä ehdottomasti rakennesuunnittelijan tai kunnan puoleen tarkentavissa kysymyksissä, Itkonen kertoo.

– RT-kortti löytyy myös kattoturvatuotteista, mutta paljolti pärjätään myös terveellä järjellä. Jos tehdään esimerkiksi pulpettikattoja, joissa on pitkät lappeet, kahden rivin lumiesteet ovat hyvä ratkaisu jakamaan lumikuormaa. Näin kaikki kuorma ei jää pelkästään yhden liki räystästä olevan lumiesteen varaan, Itkonen kertoo.

Itkosen mukaan myyjät käyvät asiakkaan kanssa kohteesta keskustelua ja toteutuksia ajatellaan sekä läpikäydään paljon myös käytännön näkökulmasta. Tietoa saa paljon myös urakoitsijoilta:

– Läpivientien osalta LVI-urakoitsijoilta saa paljon tietoa läpivientiosista ja mitä tarvitaan näitä varten katolla.  

Kattoturvatuotteet on hyvä huomioida kattopeltejä tilattaessa.Kattoturvatuotteet on hyvä huomioida kattopeltejä tilattaessa.

Et ole yksin – apua löytyy kattopeltien mittaamiseen ja tilaamiseen

Metehe Oy:n kautta löytyy asiantuntevaa ja nopeaa palvelua, jossa kokeneet myyjät osaavat kysyä oikeat kysymykset. Itkonen muistuttaa asiakaspalvelun tärkeydestä:

– Vaikka oltaisiin ohjeet luettu ja tehty kaikki oikein, niin hyvää asiakaspalvelua on myös varmistaa asioita. Näin saadaan paras lopputulos, kun ne pellit asettuvat heti ensimmäisellä kerralla oikein paikallaan – kaikki osapuolet säästävät arvokasta aikaa.

Ajansäästämistä ja joustavuutta on myös toimiminen suoraan tehtaalta kuluttajalle:

– Me toimimme Metehellä myös suoraan tehtaalta kuluttajalle, jossa ei ole mitään välikäsiä. Tämä mahdollistaa järkevän hinnan ja todella joustavan noudon, kun tuotteet voi noutaa suoraan meidän toimipaikoiltamme. Kattopeltien valmistus tapahtuu Joutsenossa, josta pellit matkaavat toimipaikoillemme, Itkonen korostaa.

Paljon puhuttu teräksen hintataso pystytään myös pitämään maltillisena, kun toimitusketjut ovat lyhyitä:

– Meillä myynti ja tuotanto toimivat saumattomasti yhteen, jolloin pystymme toimimaan joustavasti – aikataulut mukaanlukien. Hintatasoon liittyen, me tuomme itse materiaalia eli meillä on toimitusketju omissa käsissä, joka tarjoaa kustannuksissa selvää etua.

Metehe Oy:ltä saa Itkosen mukaan myös koko paketin näin halutessaan:

– Kaikki tarvittava löytyy kauttamme, niin aluskatteet, pellit, listat, tiivisteet, kattoturvatuotteet, läpiviennit ja sadevesijärjestelmät eli täydellinen paketti.

Kuvassa Jaakko Itkonen, Metehe Oy, kattotuotteiden myyntineuvottelijaKuvassa Jaakko Itkonen, Metehe Oy, kattotuotteiden myyntineuvottelija
 
Julkaistu
27.3.2023