Mitä onnistunut saunakokemus edellyttää?

Suomalaiset ovat saunakansaa, olleet jo vuosisatojen ajan. Sauna on aina ollut paikka rentoutumiselle sekä puhdistautumiselle – ja onhan siellä aikojen saatossa sekä synnytty että suoritettu viimeinen puhdistautuminen. Tänä päivänä sauna on ennen kaikkea juurikin rentoutumista varten, mutta miten voi taata itselleen sen miellyttävimmän saunakokemuksen? Mitä sellaisen saavuttaminen edellyttää?

Kaiken kiireen ja arjen keskellä, sauna on paikka rentoutumiselle.Kaiken kiireen ja arjen keskellä, sauna on paikka rentoutumiselle.

Saunatilan koon laskeminen

Kiuas sekä itse saunatila määrittävät paljon. Näiden tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa, jotta löylyistä tulee miellyttävät. Saunan mitoitus alkaa kuutioiden (mᶟ) laskemisella (huoneen korkeus x leveys x pituus). Saatujen kuutioiden määrään lisätään kylmien sekä eristämättömien pintojen laskettu tilavuus.

Tällaisiksi kylmiksi pinnoiksi lasketaan esimerkiksi lasi ja kaakeli. Kylmien pintojen osuuden saat laskemalla kylmien pintojen neliöt ja kertomalla lopputuloksen 1,2:lla, jos taas saunassasi on hirsipintaa, kerro hirsipintojen neliöt 1,5:llä. Saamasi tulos on kuutioita, ja juurikin tätä tietoa tarvitset kun tulee aika valita kiuas. Lisää siis äsken saamasi tulos alkuperäiseen kuutiomäärään.

Miten kiuas valitaan?

Kiukaiden kohdalla puhutaan kiuaskoosta, tällä ei kuitenkaan tarkoiteta fyysisiä mittoja, vaan kiukaan tuottamia kilowatteja (kW). Mutta miten kilowatit ja kuutiot kertovat kiukaan valinnasta?

Kiukaat on jaettu kilowattien mukaan eri kokoluokkiin, esimerkiksi Tulikiven Naava -kiuas on teholtaan 6,8 kW. Tämän kokoluokan kiuas soveltuu saunoihin, joiden koko voi vaihdella 5 – 9 mᶟ välillä. Puulämmitteisten kiukaiden kohdalla pätee sama logiikka, vaikkakin kuutiomäärät voivat vaihdella jopa 8-20 mᶟ välillä.

Kiuasta valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mikä on sinun saunasi kuutiomäärä huomioituna nuo aiemmin mainitut hirsi- ja kylmät pinnat. Älä valitse saunaasi liian pienitehoista tai liian suuritehoista kiuasta, jotta löylysi eivät jää liian laihoiksi tai tule turhan kipakoiksi. Lisäksi tehoiltaan liian pieni kiuas tarvitsee enemmän sähköä tai polttopuita lämmittääkseen tilan haluttuun lämpötilaan.

Kiuas on saunasi sydän, anna sen sykkiä.

Hile-kiuas Grafia-pinnalla. Tämä malli soveltuu esimerkiksi 8 - 20 m3 suuruisiin saunoihin.Hile-kiuas Grafia-pinnalla. Tämä malli soveltuu esimerkiksi 8 - 20 m3 suuruisiin saunoihin.

Miksi sauna ei lämpene ja tuntuu vetoa?

Vastaus kysymykseen löytyy useammastakin seikasta, kuten mitä lämpöeristeitä on käytetty, millainen on saunan ilmanvaihto – entä ovien tiivistys tai kiukaan teho.

Jos kiukaasi on teholtaan liian pieni, se ei jaksa lämmittää saunaa kunnolla. Lisäksi jos käytössäsi on sähkölämmitteinen kiuas puulämmitteisen sijaan, voi olla aika tarkistaa sähkökiukaasi vastuksien kunto.

Sauna kuuluu suomalaisen arkeen vuodenajasta riippumatta.Sauna kuuluu suomalaisen arkeen vuodenajasta riippumatta.

Älä unohda saunastasi korvausilmaa. Varsinaista yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa järjestää korvausilma tilaan ei ole, mutta hyvän saunomiskokemuksen saamiseksi kannattaa korvausilman tuloon ja poistoilmaventtiilin sijoitukseen kiinnittää huomiota. Erityisen tärkeää korvausilman saanti on puulämmitteisessä saunassa, jossa jo itse palamisprosessi tarvitsee happea. Korvaus- ja poistoilmaventtiilien sijoittaminen saunaan tulee tehdä siten, että turhaa vedontunnetta ei synny ja että saunassa olisi riittävästi happipitoista sekä raitista ilmaa.

Tulikivi kiukaat: Kauneutta sekä käytännöllisyyttä

Nosta saunanautintosi tasoa kiinnittämällä enemmän huomiota laadukkaisiin materiaaleihin sekä tuotteisiin ja niiden ajattomuuteen. Tulikiven kiukaat on valmistetaan suomessa huolellisuutta noudattaen ja vastuullisesti – käsityönä. Kiukaisiin tuleva suuri kivimäärä pitää löylyt miellyttävän pehmeinä. Kiukaat on tarkoitettu ahkeraan käyttöön ja kestävätkin kovaa kulutusta pitkään. Lisäksi kiukaissa on huomioitu ajaton muotokieli sekä kaunis luonnonmateriaali, joka miellyttää silmää vuodesta toiseen.

Aito prosessoimaton vuolukivi sekä kierrätysmateriaaleista valmistettu valukivi ovat kestävä sekä turvallinen ratkaisu jopa lapsiperheen saunaan. Lattiamalliset kiukaat voidaan asentaa lauteiden läpi tai keskeiselle paikalle saunatilaan. Kivipinta lämpiää miellyttävän lämpimäksi, mutta ei polttavaksi. Toimiva ratkaisu löytyy myös pienempään saunaan, sillä esimerkiksi ellipsinmuotoiset sähkökiukaat vievät tilaa ainoastaan 30 senttimetriä syvyydestä. Puukiukaiden tuomaa lämpöä ja tunnelmaa rakastavalle löytyy vaihtoehdot sekä perinteisistä saunaan asennettavista sekä takkakiukaista.

Tulikivi Tuisku lauteisiin upotettuna.Tulikivi Tuisku lauteisiin upotettuna.

Tutustu malleihin

Tulikiven sähkökiukaat

Tulikiven puukiukaat

PSST...

Onko takan vaihto tai hankinta ajankohtaista?
Kurkistahan lisää täältä!
Graafinen ja hohtavan valkoinen Riite on näyttävä kiuas.Graafinen ja hohtavan valkoinen Riite on näyttävä kiuas.

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
24.5.2023