• Etusivu
  • Talo

Mitä onnistunut saunakokemus edellyttää?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 22.03.2023Päivitetty 05.06.2023
20233_81232.jpg

Kaiken kiireen ja arjen keskellä, sauna on paikka rentoutumiselle.

Suomalaiset ovat saunakansaa, olleet jo vuosisatojen ajan. Sauna on aina ollut paikka rentoutumiselle sekä puhdistautumiselle – ja onhan siellä aikojen saatossa sekä synnytty että suoritettu viimeinen puhdistautuminen. Tänä päivänä sauna on ennen kaikkea juurikin rentoutumista varten, mutta miten voi taata itselleen sen miellyttävimmän saunakokemuksen? Mitä sellaisen saavuttaminen edellyttää?

Saunatilan koon laskeminen

Kiuas sekä itse saunatila määrittävät paljon. Näiden tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa, jotta löylyistä tulee miellyttävät. Saunan mitoitus alkaa kuutioiden (mᶟ) laskemisella (huoneen korkeus x leveys x pituus). Saatujen kuutioiden määrään lisätään kylmien sekä eristämättömien pintojen laskettu tilavuus.

Tällaisiksi kylmiksi pinnoiksi lasketaan esimerkiksi lasi ja kaakeli. Kylmien pintojen osuuden saat laskemalla kylmien pintojen neliöt ja kertomalla lopputuloksen 1,2:lla, jos taas saunassasi on hirsipintaa, kerro hirsipintojen neliöt 1,5:llä. Saamasi tulos on kuutioita, ja juurikin tätä tietoa tarvitset kun tulee aika valita kiuas. Lisää siis äsken saamasi tulos alkuperäiseen kuutiomäärään.

Miten kiuas valitaan?

Kiukaiden kohdalla puhutaan kiuaskoosta, tällä ei kuitenkaan tarkoiteta fyysisiä mittoja, vaan kiukaan tuottamia kilowatteja (kW). Mutta miten kilowatit ja kuutiot kertovat kiukaan valinnasta?

Kiukaat on jaettu kilowattien mukaan eri kokoluokkiin, esimerkiksi Tulikiven Naava -kiuas on teholtaan 6,8 kW. Tämän kokoluokan kiuas soveltuu saunoihin, joiden koko voi vaihdella 5 – 9 mᶟ välillä. Puulämmitteisten kiukaiden kohdalla pätee sama logiikka, vaikkakin kuutiomäärät voivat vaihdella jopa 8-20 mᶟ välillä.

Kiuasta valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mikä on sinun saunasi kuutiomäärä huomioituna nuo aiemmin mainitut hirsi- ja kylmät pinnat. Älä valitse saunaasi liian pienitehoista tai liian suuritehoista kiuasta, jotta löylysi eivät jää liian laihoiksi tai tule turhan kipakoiksi. Lisäksi tehoiltaan liian pieni kiuas tarvitsee enemmän sähköä tai polttopuita lämmittääkseen tilan haluttuun lämpötilaan.

Kiuas on saunasi sydän, anna sen sykkiä.

Hile-kiuas Grafia-pinnalla. Tämä malli soveltuu esimerkiksi 8 - 20 m3 suuruisiin saunoihin.
Hile-kiuas Grafia-pinnalla. Tämä malli soveltuu esimerkiksi 8 - 20 m3 suuruisiin saunoihin.

Miksi sauna ei lämpene ja tuntuu vetoa?

Vastaus kysymykseen löytyy useammastakin seikasta, kuten mitä lämpöeristeitä on käytetty, millainen on saunan ilmanvaihto – entä ovien tiivistys tai kiukaan teho.

Jos kiukaasi on teholtaan liian pieni, se ei jaksa lämmittää saunaa kunnolla. Lisäksi jos käytössäsi on sähkölämmitteinen kiuas puulämmitteisen sijaan, voi olla aika tarkistaa sähkökiukaasi vastuksien kunto.

Sauna kuuluu suomalaisen arkeen vuodenajasta riippumatta.
Sauna kuuluu suomalaisen arkeen vuodenajasta riippumatta.

Älä unohda saunastasi korvausilmaa. Varsinaista yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa järjestää korvausilma tilaan ei ole, mutta hyvän saunomiskokemuksen saamiseksi kannattaa korvausilman tuloon ja poistoilmaventtiilin sijoitukseen kiinnittää huomiota. Erityisen tärkeää korvausilman saanti on puulämmitteisessä saunassa, jossa jo itse palamisprosessi tarvitsee happea. Korvaus- ja poistoilmaventtiilien sijoittaminen saunaan tulee tehdä siten, että turhaa vedontunnetta ei synny ja että saunassa olisi riittävästi happipitoista sekä raitista ilmaa.

Tulikivi kiukaat: Kauneutta sekä käytännöllisyyttä

Nosta saunanautintosi tasoa kiinnittämällä enemmän huomiota laadukkaisiin materiaaleihin sekä tuotteisiin ja niiden ajattomuuteen. Tulikiven kiukaat on valmistetaan suomessa huolellisuutta noudattaen ja vastuullisesti – käsityönä. Kiukaisiin tuleva suuri kivimäärä pitää löylyt miellyttävän pehmeinä. Kiukaat on tarkoitettu ahkeraan käyttöön ja kestävätkin kovaa kulutusta pitkään. Lisäksi kiukaissa on huomioitu ajaton muotokieli sekä kaunis luonnonmateriaali, joka miellyttää silmää vuodesta toiseen.

Aito prosessoimaton vuolukivi sekä kierrätysmateriaaleista valmistettu valukivi ovat kestävä sekä turvallinen ratkaisu jopa lapsiperheen saunaan. Lattiamalliset kiukaat voidaan asentaa lauteiden läpi tai keskeiselle paikalle saunatilaan. Kivipinta lämpiää miellyttävän lämpimäksi, mutta ei polttavaksi. Toimiva ratkaisu löytyy myös pienempään saunaan, sillä esimerkiksi ellipsinmuotoiset sähkökiukaat vievät tilaa ainoastaan 30 senttimetriä syvyydestä. Puukiukaiden tuomaa lämpöä ja tunnelmaa rakastavalle löytyy vaihtoehdot sekä perinteisistä saunaan asennettavista sekä takkakiukaista.

Tulikivi Tuisku lauteisiin upotettuna.
Tulikivi Tuisku lauteisiin upotettuna.

Tutustu malleihin

PSST...

Onko takan vaihto tai hankinta ajankohtaista?
Kurkistahan lisää täältä!
Graafinen ja hohtavan valkoinen Riite on näyttävä kiuas.
Graafinen ja hohtavan valkoinen Riite on näyttävä kiuas.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Talo
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43012.jpg
Takka ja kiuas samassa yhdistelmässä?
Huolimatta vielä lämpöisten päivien jatkumisesta, on syksy vähitellen ajankohtainen vuodenaika. Jotta mökkikautta voisi vielä hyvillä mielin jatkaa pitkälle syksyyn, kannattaa sijoittaa lämpöön sekä tunnelmaan ja hankkia uusi takkakiuas kotiin tai mökille. Makeat löylyt uudesta kiukaasta, tai kodikas takkatulen loimu –mikä sen parempaa.
20184_52558.jpg
Näin valitset saunaasi oikeanlaisen kiukaan
Lasipinnat saunan sisustuksessa vaativat kiukaalta enemmän tehojaOlipa kyse uuden saunan suunnittelusta tai vanhan kiukaan vaihdosta, kiukaan valinnassa kannattaa huomioida muutama perusasia. Näin pääsee nauttimaan parhaista löylyistä. Saunan tilavuus, lasi- ja kaakelipintojen määrä, kiukaan teho ja ilmanvaihto vaikuttavat olennaisesti kokonaisuuteen. Puu- ja sähkökiukaita valmistava Tulikivi kokosi muistilistan seikoista, jotka vaikuttavat siihen, millainen kiuas saunaan sopii.
20085_11058.jpg
Tulikivi-uuni on varsinainen lämpövoimala
Vuolukivi on synnynnäinen uunikivi, ja Tulikivi on suurenmoinen vuolukiviuuni. Varaavan Tulikivi-uunin taika perustuu vuolukiven erinomaiseen lämmönvaraus- ja lämmönjohtokykyyn. Yhdessä korkean ominaispainon kanssa ne takaavat erinomaisen lämmitystehon sekä pitkän lämmönluovutusajan.Polttopuut palavat uunin pesässä nopeasti ja tehokkaasti, jolloin uunin massa varaa lämmön ripeästi itseensä. Pari pesällistä puuta riittää lämmittämään huoneen kuin huoneen, ja lämpöä huokuu sisätiloihin yli vuorokauden. Niinpä Tulikivi-uuni ei tuhlaa lämpöä eikä puuta kuten tavallinen kamiina tai avotakka, joissa täytyy pitää tulta yllä jatkuvalla syötöllä.
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.
20202_62918.jpg
Lisämukavuutta kesäkeittiöön tai vaikka mökille!
Suomalaiset ovat mökkikansaa. Kansaa, joka nauttii luonnon läheisyydestä ja omasta rauhasta. Suomessa arvioidaankin olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Määrä on huikea. Missä sitten näiden mökkien eroavaisuudet tulevat parhaiten esille, ovat mökkien varustelutasojen erot.Mitäpä sanoisit, jos mökille tai kesäkeittiöön tulisi kylmän veden lisäksi myös lämmin vesi? Ei enää veden lämmittämistä erikseen padassa, vaan lämmin vesi virtaisi hanasta siinä missä kylmäkin. – Se onnistuu kyllä, sillä Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saat helposti lämmintä vettä käyttöösi.
20235_81910.jpg
Pihasaunan rakentamisen hinta - näin voi vaikuttaa saunan hintaan
Oletko jo kahlannut läpi kaikki pihasaunoja markkinoivat yritykset ja verkkokaupat, mutta et osaa päättää mikä olisi omiin tarpeisiin paras vaihtoehto. Mietit kenties, pitäisikö säästää ja tehdä kokonaan itse? Itse tehty on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta mitäpä jos valmiista pihasaunamallista saisi räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan ja pihasauna olisi löylytettävissä hyvinkin pian tontillasi. Kysyimme Smartia Oy:n myyntijohtaja Johannes Kurtilta, miten voi vaikuttaa pihasaunan kokonaishintaan ja millaisia valintoja kannattaa tehdä saadakseen edullisen, mutta täydellisen pihasaunan itselleen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton