Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua

Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.

Aardamin tyylikkäästä olkilevytalosta huokuu luonnollisuutta.Aardamin tyylikkäästä olkilevytalosta huokuu luonnollisuutta.

Tutustuttuaan Ekopanely -olkilevyihin Aardam vaikuttui levyn ekologisuudesta ja eettisyydestä.

– Pidin ajatuksesta, ettei valitsemastani rakennusmateriaalista aiheudu ympäristölle turhaa kuormitusta. Olkilevyn valmistukseen ei tarvitse kaataa metsää tai hakata mineraaleja, Aardam listaa.

Olkilevy on luonnollinen rakennuslevy, joka valmistetaan vehnän oljesta korkeassa paineessa puristamalla. Olkea on 98% koko levyn painosta. Levyä valmistettaessa puristamiseen ei käytetä lainkaan kemiallisia sidosaineita, vaan sidosaineena toimii vehnästä paine- ja lämpökäsittelyn seurauksena muodostuva ligniini.

Olkilevy on paloturvallinen rakennusmateriaali

Ensikuulemalta olkilevy rakennusmateriaalina saattaa tuoda mieleen kysymyksiä paloturvallisuudesta, mutta huoli on turha. Olkilevyn valmistusprosessissa korkea paine ja lämpötila syrjäyttävät hapen levyn rakenteesta. Hapeton rakenne taas estää palamisprosessin etenemisen olkilevyssä, joten olkilevy on erittäin paloturvallinen tuote.

Talon rakentamista suunnitellessaan Aardam löysi Virosta yrityksen, joka käyttää talojen rakentamiseen olkilevyä, ja päätös olkilevytalon rakentamisesta syntyi.

Urakoitsija rakensi talon ulkoa päin valmiiksi, sisäseinät -ja katot olivat luovutusvaiheessa olkilevy- tai savirappauspinnalla, ja talotekniikka valmiina.

Urakoitsijan osuus rakentamisesta kesti reilut puoli vuotta, ja Aardam onkin tyytyväinen siihen, että olkilevyn käyttö myös nopeutti rakennusvaihetta.

Talon sisäpinnat Aardam viimeisteli itse.

Sisä- ja ulkoseiniä peittää huoneilman kosteuspitoisuutta tasoittava savirappaus. Katossa näkyvät rakennusvaiheessa olkilevyt, joiden päälle toteutettiin panelointi.Sisä- ja ulkoseiniä peittää huoneilman kosteuspitoisuutta tasoittava savirappaus. Katossa näkyvät rakennusvaiheessa olkilevyt, joiden päälle toteutettiin panelointi.

Hengittävä ja hiljainen olkilevytalo

– Olkilevytalossa asuminen yksinkertaisesti tuntuu hyvältä, pohtii Aardam.

– Kun kyseessä on oma koti, niin meille on tärkeää, että talossa tuntuu hyvältä olla. Olemme luonnollisten materiaalien ympäröiminä, kodin sisäilma on terve ja puhdas eikä tunnu siltä, että asuisimme muovipussin sisällä, Aardam jatkaa.

Olkilevyn etuja omakotitalon rakennusmateriaalina on myös sen ääntä vaimentavat ominaisuudet. Hyvät äänieristysominaisuudet johtuvat levyn tiheydestä ja rakenteesta. Aardamin talon ulkoseinissä on yhteensä kolme kerrosta olkilevyä, joten ympäristön ääniä kantautuu talon sisälle hyvin vähän.

Olkilevyn levyn tiheys ja rakenne mahdollistivat sen monet ominaisuudet, kuten hyvän ääneneristyksen.Olkilevyn levyn tiheys ja rakenne mahdollistivat sen monet ominaisuudet, kuten hyvän ääneneristyksen.

Eristävä ja lämpöä varaava olkilevy auttaa pitämään lämmityskustannukset kurissa

Tallinnaan rakentunut kaksikerroksinen olkilevytalo on eristetty selluvillalla, ja talon lämmityksestä huolehtii vesi-ilmalämpöpumppu.

– Etenkin viime vuonna, kun energian hinta nousi taivaisiin, olemme olleet erittäin tyytyväisiä talon eristävyyteen ja lämmitysjärjestelmään. Niiden ansiosta sähkökustannukset ovat pysyneet kohtuullisina, Aardam kertoo.

Eristävyyden lisäksi olkilevy varaa tehokkaasti lämpöä, jolloin rakennuksen lämpötila pysyy tasaisempana pidempään. Olkien tiheys ja levyn rakenne mahdollistavat lämmönvarauskyvyn, ja valmistusprosessissa syntyvät mikrohuokoset edesauttavat sitä.

Aivan 100% ekotaloksi Aardam ei kotiaan tohdi kutsua, sillä levyjen saumojen liimaamisessa on käytetty uretaanipohjaista liimaa. Tämä on tavallaan kompromissi, sillä 100% ekotalon rakentamiskustannukset olisivat olleet huomattavasti olkilevytaloa korkeammat, joten olkilevytalossa yhdistyivät Aardamin perheelle tärkeät ekologiset ja eettiset ominaisuudet sekä sopiva budjetti.

Kaiken kaikkiaan Aardam perheineen on hyvin tyytyväinen taloonsa vuoden asumisen jälkeenkin. Talo miellyttää heitä myös ulkonäöltään, sillä materiaalien luonnollisuus yhdistyy persoonallisiin ratkaisuihin tyylikkäästi.

17f62c00-f499-4cc8-a9de-e82f2d8db8f2 neliö

Tule tutustumaan olkilevyyn OMAKOTI-messuille!

Olkilevy on mukana OMAKOTI-messuilla, joka järjestetään Vantaan Myyrmäki hallissa 27.-29.10.2023!

Tutustu Olkilevyyn osastolla J41.


 
Julkaistu
27.3.2023