Teräskatto oli Jarille helpottava valinta: ”Huoleton ja pitkäikäinen”

Jari Lehtosen omakotitalo sai uuden katon pian talokauppojen jälkeen. Valinta kohdistui ekologiseen GreenCoat®-teräkseen.

Jari Lehtosta miellyttää teräskatossa ulkonäön lisäksi sen pitkäikäisyys, kestävyys ja ympäristöystävällisyys. Päätös kattomateriaalin vaihtamisesta olikin helppo tehdä.Jari Lehtosta miellyttää teräskatossa ulkonäön lisäksi sen pitkäikäisyys, kestävyys ja ympäristöystävällisyys. Päätös kattomateriaalin vaihtamisesta olikin helppo tehdä.

Kun Jari Lehtonen viime kesänä osti 90-luvulla valmistuneen omakotitalon, yksi asia oli hänelle selvää: Kattoremontti oli edessä, ennemmin tai myöhemmin.

– Kun tutkin asiaa tarkemmin, ajattelin, että remontti tehdään mieluiten ennemmin, jotta jatkossa ei tule suurempia kosteusvahinkoja. Jos olisin jäänyt odottelemaan, olisin saattanut olla myöhässä.

Talon tiilikatto oli elinkaarensa päässä, sillä vesi oli jo päässyt kattorakenteiden sisälle ja aiheuttanut pieniä lahovaurioita. Lehtosen ei tarvinnut miettiä kauan uutta kattomateriaalia.

– Olen aina ajatellut, että jos teetän kattoremontin, hankin teräskaton. Isäni oli aikanaan peltiseppä ja olen itsekin ollut koko työurani pellin kanssa tekemisissä. Teräskatto tuntui siksi kotoisalta vaihtoehdolta. Kaiken lisäksi se on huoleton ja pitkäikäinen, sillä tekninen takuu on 50 vuotta, Lehtonen perustelee. Hän kiittelee JanLa Oy:n tärkeää merkitystä remontin onnistumisessa.

– Materiaalien toimitus toimi kaikkinensa erittäin hyvin. JanLa Oy:ssä kuunneltiin asiakasta.

Lue myös: Kattoremontti tulossa? Valitse suomalainen teräskatto, jolla on 50 vuoden takuu

Vanha tiilikatto oli elinkaarensa päässä, sillä vesi oli jo päässyt kattorakenteiden sisälle ja aiheuttanut pieniä lahovaurioita. Vanha tiilikatto oli elinkaarensa päässä, sillä vesi oli jo päässyt kattorakenteiden sisälle ja aiheuttanut pieniä lahovaurioita. 

Valintana biopohjainen GreenCoat®-teräs

Lehtosen talon kattourakoitsija suositteli heti kättelyssä kotimaista GreenCoat®-teräskatetta. Lehtosta miellytti paitsi katon ulkonäkö myös sen ympäristöystävällisyys.

– Tänä päivänä vihreät arvot vaikuttavat valintaan ihan oikeasti. Mieluummin suosin ekologista materiaalia kuin fossiilisempia vaihtoehtoja.

GreenCoat®-teräksessä on rypsiöljystä valmistettu patentoitu pinnoite, joka on lajissaan ainoa rakennusten ulkopinnoille tarkoitettujen materiaalien joukossa. Biopohjainen pinnoite pienentää merkittävästi rakennuksen ympäristöjalanjälkeä. Kyseessä on kromiton pinnoite, eli se täyttää EU:n REACH-kemikaaliasetuksen vaatimukset.

Lue myös: Kattomateriaalin valinta – huomioi nämä seikat

GreenCoat®-teräksen biopohjainen pinnoite pienentää merkittävästi rakennuksen ympäristöjalanjälkeä.GreenCoat®-teräksen biopohjainen pinnoite pienentää merkittävästi rakennuksen ympäristöjalanjälkeä.

Alapohjaremontilla iso merkitys

Jari Lehtosen talon katon pinta-ala on lähes 350 neliömetriä, joten kyseessä ei ollut aivan pieni kattoremontti. Talossa on niin sanottu aumakatto, eli se laskeutuu neljään suuntaan.

– Se vaati hieman enemmän työtä ja suunnittelua, mutta onneksi urakoitsija oli erittäin ammattitaitoinen. Samalla aluskatteet remontoitiin kuntoon, joten ei tarvitse miettiä niitäkään, Lehtonen kertoo.

Kohteen urakoineen Taitokatto Oy:n toimitusjohtaja Marek Rudenas painottaa alapohjan perusteellista uusimista kattoremontin yhteydessä.

– Käytimme ristikudoksella toteutettua hengittävää aluskatetta, jonka venyvyys on hyvä. Sen ansiosta aluskate kestää paremmin kuin perinteinen kondenssisuojattu aluskate. Moni puhuu vain pintamateriaalista, mutta jos pohja tehdään väärin, hyvä pintakaan ei auta, Rudenas selvittää.

Tärkeässä roolissa oli myös riittävän ilmanvaihdon varmistaminen yläpohjassa.

– Tuuletus on aina muistettava. Asensimme tuuletuksen pystyjuoksulla, mikä takaa riittävän ilmanvaihdon. Käytimme ruodelaudoituksessa 250–300 millimetrin jakoa. Jos jako on väärin mitoitettu, kattopellin pinta ei ehkä kestä rasitusta riittävän hyvin.

Kattoremontin yhteydessä myös aluskatteet remontoitiin kuntoon.Kattoremontin yhteydessä myös aluskatteet remontoitiin kuntoon.

Nopeasti valmis teräskatto

GreenCoat®-teräskattoremontti oli valmis kymmenessä päivässä. Jari Lehtonen on tyytyväinen siihen, että samassa yhteydessä päätettiin vaihtaa räystäät. Myös läpiviennit viemäreille ja liesituulettimelle uusittiin.

– Räystäisiin tehtiin pidennykset. Pidemmät lappeet johtavat sadevedet paremmin pois, jotta kosteus ei pääse ulkoseiniin. Suosittelen ehdottomasti, että rännit vaihdetaan kattoremontin aikana, Lehtonen sanoo.

Lehtosen talo sai uuden teräskatteen viime tammikuussa. Ajankohta voi olla haastava, jos taivaalta sataa esimerkiksi räntää. Työ onnistui kuitenkin paremmin kuin hyvin.

– Muutaman päivän ajan keli oli haastava, mutta urakoitsija hoiti homman erinomaisesti. Suojaukset tehtiin huolellisesti ja ennen remontin alkamista asennettiin asianmukaiset telineet. Vaikka talossa asuttiin koko remontin ajan, pihapiirissä pystyi liikkumaan ja työt onnistuivat samaan aikaan.

Aumakattoisen talon kokonaisvaltainen kattoremontti valmistui kymmenessä päivässä.Aumakattoisen talon kokonaisvaltainen kattoremontti valmistui kymmenessä päivässä.

GreenCoat®-tuotteita voi hankkia luotettavasti SSAB:n nimeämiltä virallisilta GreenCoat®-kumppaneilta, joita ovat Suomessa JanLa, Ruukki ja Weckman. Täysin kotimainen ja korkea tuotantokapasiteetti sekä nopeat ja täsmälliset toimitukset takaavat GreenCoat®-tuotteiden erinomaisen saatavuuden.


 
Julkaistu
17.3.2023