Puukuitueristeen hyvä lämmönvarastointikyky säästää sähköä ja pitkäikäisyys silkkaa rahaa

Muotonsa erinomaisesti säilyttävä, ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttämätön puukuitueriste on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. PEFC-sertifioidusta kuusihakkeesta valmistettu eriste hallitsee hyvin kosteuden vaihtelut ja vaimentaa ääntä tehokkaasti.

Puukuitueriste on  on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. Puurakenteiseen taloon eriste on täydellinen valinta.Puukuitueriste on on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. Puurakenteiseen taloon eriste on täydellinen valinta.

Kosteudenhallintaa, lämmönvarastointia, äänenvaimennusta – eikä muuten painu kasaan

Puukuitueriste on täydellinen valinta varsinkin puurakenteiseen taloon, mutta sitä voidaan käyttää kaikenlaisessa rakentamisessa.

Puulla ja puukuidulla on hygroskooppisia ominaisuuksia – tämä tarkoittaa, että puukuitueriste sitoo ja luovuttaa kosteutta ilmankosteuden muutosten myötä. Suuren tiheytensä ansiosta puukuitueriste varastoi hyvin lämpöä ja vaimentaa ääntä. Hyvät äänenvaimennusominaisuudet perustuvat sekä eristeen tiheyteen että puukuidun pehmeisiin kuituihin.

Tämän lisäksi puukuitueriste pitää hyvin muotonsa, eikä painu kasaan ja on tästä syystä pitkäikäinen. Tuotteen käyttöiäksi on oikein asennettuna arvioitu 60 vuotta. Puukuitu on uusiutuva raaka-aine ja puukuitueriste varastoi hiiltä koko elinkaarensa ajan.

Lue lisää Hunton Nativo® -puukuitueristeen hyvistä ominaisuuksista >>>

Tarkka asennus takaa onnistuneen lopputuloksen

Myyntipäällikkö Hans Björklund Huntonilta kertoo, mitä on hyvä ottaa huomioon puukuitueristeellä eristettäessä.

Puukuitu on orgaanista materiaalia ja käyttäytyy samalla tavalla kuin muutkin puupohjaiset materiaalit. Rakennusvaiheessa on syytä huomioida tuotteen asianmukainen varastointi.

– Suomessa ilman kosteus vaihtelee valtavasti. Eristepakkaukset tulee säilyttää siten, etteivät ne kostu. Huntonin eristepakkaus on auki molemmista päistä, jotta mahdollinen kosteus ei kondensoidu pakkauksen sisään, vaan pääsee haihtumaan.

Björklund suosittelee myös pakkausten avaamista päivää kahta ennen asennusta. Näin toimiessa eristelevyt asettuvat lopulliseen muotoonsa.

– Itse levyjä on helppo sahata tai leikata. Asennus vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä levy on jämäkkä ja tiivis.

– Puukuitueristeen kanssa käytetään diffuusioavointa höyrynsulkua. Höyrynsulku asennetaan heti eristämisen jälkeen. Huntonin asennusohjeilla asentaminen sujuu ongelmitta, Björklund jatkaa.

Saneerauskohteissa tulee selvittää talon rakennusvuoden mukaiset rakennustavat. Eri vuosikymmenillä rakennettujen rakennusten eristystarpeesta voi lukea täältä.

Puukuitueristelevyjä on helppo sahata tai leikata. Asennus vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä levy on jämäkkä ja tiivis.Puukuitueristelevyjä on helppo sahata tai leikata. Asennus vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä levy on jämäkkä ja tiivis.

Puhallusvillaa ammattilaisilta

Hunton Nativo® -puhalluseriste on niin ikään valmistettu kuusihakkeesta kuiduttamalla. Puhalluseristeen loistavat ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi yläpohjaa eristettäessä.

– On tärkeää huomioida, että kilomäärä on riittävä kuutiota kohden. Käytännössä jos ajatellaan suoraa yläpohjaa, eristettä tulee olla noin 30 kg/m³. Tällöin se varaa lämmön parhaalla mahdollisella tavalla.

– Puhalletun puukuitueristeen etuna on myös se, ettei se painu juuri lainkaan kasaan, Björklund sanoo.

Hän muistuttaa myös, että puukuituista puhallusvillaa voi hyvin käyttää saneerauskohteissa, joissa on alun perin käytetty muuta eristettä.

– Aina on tietysti paras, jos materiaalit ovat kautta linjan samaa. Mutta puukuitueriste toimii hyvin muidenkin eristetyyppien kanssa. Kun lisäeristetään vanhan eristeen päälle, on tärkeää varmistaa, että alkuperäiset eristeet ovat kunnossa, eikä niissä ole esimerkiksi kosteusvaurioita.

Puhalluseristeen etu on sen nopea asennus – homma hoituu ainakin tuplasti nopeammin kuin eristelevyillä eristäminen. 

Puhalluseristeen loistavat ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi yläpohjaa eristettäessä. Yksi puhalluseristeen eduista on, ettei se painu juuri lainkaan kasaan.Puhalluseristeen loistavat ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi yläpohjaa eristettäessä. Yksi puhalluseristeen eduista on, ettei se painu juuri lainkaan kasaan.

Puukuitueriste säästää sähköä

Hunton Nativo® -puukuitueristettä on markkinoilla niin levynä kuin puhallusvillanakin. Molempien tuotteiden ominaisuudet ovat samanlaiset. Onpa rakennus sitten uusi tai vanha, sen eristysratkaisuihin ja energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä lämpövuoto tarkoittaa hukkaan mennyttä energiaa.

Puurakentaminen on Suomessa pienoisessa nousussa. Nativo® -puukuitueriste on varteenotettava pohjoismainen valinta sekä uudiskohteisiin että remontointiin. Puuhake, josta tuotteet valmistetaan, toimitetaan Huntonin tehtaalle lähialueiden sahoilta. Hunton käyttää ainoastaan PEFC™-sertifioiduista metsistä saatua kuusihaketta. Sertifiointi takaa, että metsiä hoidetaan kestävästi ja kasvun ylläpidosta pidetään huolta.

 
Julkaistu
6.3.2023