• Etusivu
  • Talo

Puukuitueristeen hyvä lämmönvarastointikyky säästää sähköä ja pitkäikäisyys silkkaa rahaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Hunton Oy/Ab
Päivitetty 06.03.2023
20233_81000.jpg

Puukuitueriste on on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. Puurakenteiseen taloon eriste on täydellinen valinta.

Muotonsa erinomaisesti säilyttävä, ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttämätön puukuitueriste on hyvä valinta niin uudiskohteeseen kuin remontoitavaankin taloon. PEFC-sertifioidusta kuusihakkeesta valmistettu eriste hallitsee hyvin kosteuden vaihtelut ja vaimentaa ääntä tehokkaasti.

Kosteudenhallintaa, lämmönvarastointia, äänenvaimennusta – eikä muuten painu kasaan

Puukuitueriste on täydellinen valinta varsinkin puurakenteiseen taloon, mutta sitä voidaan käyttää kaikenlaisessa rakentamisessa.

Puulla ja puukuidulla on hygroskooppisia ominaisuuksia – tämä tarkoittaa, että puukuitueriste sitoo ja luovuttaa kosteutta ilmankosteuden muutosten myötä. Suuren tiheytensä ansiosta puukuitueriste varastoi hyvin lämpöä ja vaimentaa ääntä. Hyvät äänenvaimennusominaisuudet perustuvat sekä eristeen tiheyteen että puukuidun pehmeisiin kuituihin.

Tämän lisäksi puukuitueriste pitää hyvin muotonsa, eikä painu kasaan ja on tästä syystä pitkäikäinen. Tuotteen käyttöiäksi on oikein asennettuna arvioitu 60 vuotta. Puukuitu on uusiutuva raaka-aine ja puukuitueriste varastoi hiiltä koko elinkaarensa ajan.

Lue lisää Hunton Nativo® -puukuitueristeen hyvistä ominaisuuksista >>>

Tarkka asennus takaa onnistuneen lopputuloksen

Myyntipäällikkö Hans Björklund Huntonilta kertoo, mitä on hyvä ottaa huomioon puukuitueristeellä eristettäessä.

Puukuitu on orgaanista materiaalia ja käyttäytyy samalla tavalla kuin muutkin puupohjaiset materiaalit. Rakennusvaiheessa on syytä huomioida tuotteen asianmukainen varastointi.

– Suomessa ilman kosteus vaihtelee valtavasti. Eristepakkaukset tulee säilyttää siten, etteivät ne kostu. Huntonin eristepakkaus on auki molemmista päistä, jotta mahdollinen kosteus ei kondensoidu pakkauksen sisään, vaan pääsee haihtumaan.

Björklund suosittelee myös pakkausten avaamista päivää kahta ennen asennusta. Näin toimiessa eristelevyt asettuvat lopulliseen muotoonsa.

– Itse levyjä on helppo sahata tai leikata. Asennus vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä levy on jämäkkä ja tiivis.

– Puukuitueristeen kanssa käytetään diffuusioavointa höyrynsulkua. Höyrynsulku asennetaan heti eristämisen jälkeen. Huntonin asennusohjeilla asentaminen sujuu ongelmitta, Björklund jatkaa.

Saneerauskohteissa tulee selvittää talon rakennusvuoden mukaiset rakennustavat. Eri vuosikymmenillä rakennettujen rakennusten eristystarpeesta voi lukea täältä.

Puukuitueristelevyjä on helppo sahata tai leikata. Asennus vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä levy on jämäkkä ja tiivis.
Puukuitueristelevyjä on helppo sahata tai leikata. Asennus vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä levy on jämäkkä ja tiivis.

Puhallusvillaa ammattilaisilta

Hunton Nativo® -puhalluseriste on niin ikään valmistettu kuusihakkeesta kuiduttamalla. Puhalluseristeen loistavat ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi yläpohjaa eristettäessä.

– On tärkeää huomioida, että kilomäärä on riittävä kuutiota kohden. Käytännössä jos ajatellaan suoraa yläpohjaa, eristettä tulee olla noin 30 kg/m³. Tällöin se varaa lämmön parhaalla mahdollisella tavalla.

– Puhalletun puukuitueristeen etuna on myös se, ettei se painu juuri lainkaan kasaan, Björklund sanoo.

Hän muistuttaa myös, että puukuituista puhallusvillaa voi hyvin käyttää saneerauskohteissa, joissa on alun perin käytetty muuta eristettä.

– Aina on tietysti paras, jos materiaalit ovat kautta linjan samaa. Mutta puukuitueriste toimii hyvin muidenkin eristetyyppien kanssa. Kun lisäeristetään vanhan eristeen päälle, on tärkeää varmistaa, että alkuperäiset eristeet ovat kunnossa, eikä niissä ole esimerkiksi kosteusvaurioita.

Puhalluseristeen etu on sen nopea asennus – homma hoituu ainakin tuplasti nopeammin kuin eristelevyillä eristäminen.

Puhalluseristeen loistavat ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi yläpohjaa eristettäessä. Yksi puhalluseristeen eduista on, ettei se painu juuri lainkaan kasaan.
Puhalluseristeen loistavat ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi yläpohjaa eristettäessä. Yksi puhalluseristeen eduista on, ettei se painu juuri lainkaan kasaan.

Puukuitueriste säästää sähköä

Hunton Nativo® -puukuitueristettä on markkinoilla niin levynä kuin puhallusvillanakin. Molempien tuotteiden ominaisuudet ovat samanlaiset. Onpa rakennus sitten uusi tai vanha, sen eristysratkaisuihin ja energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä lämpövuoto tarkoittaa hukkaan mennyttä energiaa.

Puurakentaminen on Suomessa pienoisessa nousussa. Nativo® -puukuitueriste on varteenotettava pohjoismainen valinta sekä uudiskohteisiin että remontointiin. Puuhake, josta tuotteet valmistetaan, toimitetaan Huntonin tehtaalle lähialueiden sahoilta. Hunton käyttää ainoastaan PEFC™-sertifioiduista metsistä saatua kuusihaketta. Sertifiointi takaa, että metsiä hoidetaan kestävästi ja kasvun ylläpidosta pidetään huolta.

Ohje

Ohje

Tutustu lisää

Hunton Oy/Ab
Talo
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81584.jpg
Puukuitueristeellä on pieni hiilijalanjälki - se eristää hyvin myös lämpöä ja ääntä
Kun kirvesmies Lars Fossum aloitti Norjan Risørissä sijaitsevan vanhan puutalonsa kokonaisvaltaisen remontin, valitsi hän käytettäväksi eristemateriaaliksi puukuidun. Puukuidulla on pieni hiilijalanjälki, mutta sillä on myös muita erinomaisia ominaisuuksia.
20235_81861.jpg
1700-luvun talon ullakon lisäeristys toteutettiin vanhan talon ehdoilla
Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.
20239_83139.jpg
Viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita kodin eristeeksi
Tämän päivän rakentamisessa arvostetaan erityisesti luonnonmukaisuutta sekä vastuullisuutta. Valinnat tehdään tietoisesti ja harkiten, sillä harva rakentaa tai remontoi useaa kotia elämänsä aikana. Ympäristön turhaa kuormittamista pyritään välttämään ja mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tuotteita, joiden raaka-aineet ovat uusiutuvia. Nykyisin kiinnitetään selvästi enemmän huomiota rakennusmateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Viime vuosien rakentamisen eräänlaisena positiivisina trendeinä ovat nousseet esille erityisesti energiansäästö sekä eristämisen tärkeys.Vertailun vuoksi keräsimme yhteen viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita tosissaan eristysvaihtoehdoksi.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton