• Etusivu
  • LVI

Mitä tarkoittaa ympäristöystävällinen lämpöpumpun kylmäaine?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Päivitetty 30.10.2023
20233_80984.jpg

Lämpöpumppujen yhteydessä puhutaan useasti lämmittämisestä ja viilentämisestä, mutta lämpöpumput eivät ole vain järkevin ratkaisu energiankulutuksen vähentämiseen, vaan myös vihreään siirtymiseen. Lämpöpumpun laitteiston osalta ympäristöystävällisyys löytyy koneiston sisältä, jossa kylmäaineella on suuri merkitys lämpöpumpun CO2-jalanjäljen vähentämisessä.

Mutta mikä on kylmäaineen merkitys lämpöpumpussa ja entä mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen kylmäaine? Kysymyksiin vastaa Vaillant Nordicsin tuotehallinnan johtaja Peter Aller.

Miksi lämpöpumppu on tehokas lämmitys- ja viilennysratkaisu?

Kun muut energialähteet, kuten sähköpatteri, syöttävät energiaa suhteessa 1:1, lämpöpumpulla saadaan jopa viisi kertaa enemmän lämpöä eli hyötysuhteella 1:5. Tämä johtuu koko jäähdytyskierrosta, jossa ilmasta imeytyy vapaata energiaa ja joka puristetaan korkeampaan paineeseen ja lämpötilaan – samalla tavalla kuin jääkaappi, mutta päinvastaiseen suuntaan.

Lämpöpumput mahdollistavat näin tehokkaasti uusiutuvan energian paremman hyödyntämisen ja edesauttavat siirtymistä pois fossiilisista lämmitysratkaisuista.

– Lämpöpumput ovat tällä hetkellä energiatehokkain ja vihrein ratkaisu. Ilmaista energiaa on saatavilla paljon muihin mahdollisiin energialähteisiin verrattuna, koska lämpöpumppujen ainutlaatuisuus on se, että ne todella moninkertaistavat asiakkaan maksaman energian, Aller kertoo.
Lämpöpumppu on noussut syystäkin suosituksi kodin lämmitystukimuodoksi, ellei jopa kokonaan korvaamaan kodin lämmitysratkaisua
Lämpöpumppu on noussut syystäkin suosituksi kodin lämmitystukimuodoksi, ellei jopa kokonaan korvaamaan kodin lämmitysratkaisua

Kylmäaineella suuri merkitys lämmön siirtämisessä lämpöpumpuissa

Kylmäaine on oleellinen osa lämpöpumpun toimintaa. Kylmäaine mahdollistaa lämmön siirtymisen esimerkiksi ilmasta veteen. Ilmasta saatu lämpö höyrystää lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen, jolloin kylmäaine sitoo itseensä lämpöenergiaa. Kompressori taas imee kylmäaineen höyrystimestä ja puristaa sitä pienempään tilaan, jolloin aineen paine ja lämpötila nousevat. Kompressorista aine johdetaan lauhduttimeen, jossa lämpö siirtyy esimerkiksi lämmitysverkostoon.

Kylmäaineina on aikojen saatossa toiminut erilaisia aineita ja kylmäaineista esimerkiksi CFC-kylmäaineet ovat hyvin haitallisia ympäristölle. Allerin mukaan kylmäaineet eivät ole haitallisia niin kauan kuin ne ovat lämpöpumppujen sisällä. Lämpöpumpun elinkaari ei ole kuitenkaan loputon eli elinkaaren loppupäässä kylmäaine joudutaan poistamaan laitteesta. Näin ainetta voi päätyä ympäristöön hallitsemattomasti, ellei ainetta poisteta oikein, jolloin ympäristöystävällisen kylmäaineen merkitys kasvaa entisestään.

Lämpöpumppujen toiminnan ytimessä on kylmäaine, joka siirtää lämpöä. Kylmäaineen vaikutus ympäristöön on kuitenkin hyvä huomioida laitteita valittaessa.
Lämpöpumppujen toiminnan ytimessä on kylmäaine, joka siirtää lämpöä. Kylmäaineen vaikutus ympäristöön on kuitenkin hyvä huomioida laitteita valittaessa.
– Jos synteettistä kylmäainetta päästetään ympäristöön, CO2 -päästöt ovat valtavat. Jos päästät esimerkiksi kilon R32-kylmäainetta, joka ei ole ympäristöystävällistä, päästöt ovat yli 600 kertaa pahemmat kuin luonnollisen kylmäaineen R290 kohdalla. Koska käytämme luonnollista kylmäainetta R290, jolla on alhainen GWP-arvo (Global Warming Potential), vahingot ovat minimaaliset. Jos luonnollista kylmäainetta R290 vapautuu, 1 kilo R290 vastaa vain 3 kiloa CO2, jolloin sillä on valtava ero, Aller sanoo.

Aller korostaa, että on olemassa myös muita vihreitä kylmäaineita, kuten ammoniakki ja CO2, jotka sopivat paremmin muihin järjestelmiin. Mitä tulee talojen lämmittämiseen, ei ole epäilystäkään siitä, että R290 on paras ja vihrein ratkaisu. Vaillant, joka alusta lähtien Saksassa vuonna 1874 on ollut yksi suurimmista lämmitysratkaisujen toimijoista, on yksi ensimmäisistä markkinoilla käyttänyt ympäristöystävällistä R290-kylmäainetta.

Pohjoismaiset olosuhteet vaativat lämpöpumpulta paljon

R290-kylmäaineen käyttö lämpöpumpuissa mahdollistaa myös korkeampien lämpötilojen saavuttamisen. Missä perinteisillä kylmäaineilla on mahdollista saavuttaa noin 60 astetta, lämpöpumpun R290:llä on mahdollista saavuttaa jopa 75 astetta. Samaan aikaan Vaillantin Euroopassa kehitetyillä ja tuotetuilla lämpöpumpuilla on erikoismuotoilu, joka sopii pohjoismaiseen ilmastoon. Pohjoiset olosuhteet vaativat laitteen tekniikalta eri vaatimuksia:

– Jos aiot lämmittää taloa pohjoisessa, se asettaa tiettyjä vaatimuksia lämpöpumpulle. Siksi Vaillantin lämpöpumput kestävät jopa miinus 25 asteen pakkaset, ja tämä on erittäin tärkeää Pohjoismaissa. Samalla niitä voidaan asentaa myös suolaisille alueille, mikä tarkoittaa kestävyyttä esimerkiksi Pohjanmerellä, missä ne muuten ruostuisivat erittäin nopeasti ilmassa olevan suolan takia, Peter Aller sanoo.

Aller korostaa myös oikeanlaista asennustapaa ja asentajien osaamista:

– Lämpöpumppujen asennukset ovat monimutkaisia asennuksia, ja toimittamiemme lämpöpumppujen toimivuuden kannalta on tärkeää, että ne asennetaan oikein. Toisaalta lämpöpumpun kanssa on tärkeää valita oikea tuote oikeaan taloon, samoin kuin putkien ja muiden järjestelmätarvikkeiden valinnalla on suuri merkitys lämpöpumpun optimaaliselle toiminnalle, Peter Aller sanoo.

Lämpöpumppujen tulee kestää pohjoisissa olosuhteissa ympäri vuoden
Lämpöpumppujen tulee kestää pohjoisissa olosuhteissa ympäri vuoden
Info

Info

Lataa PDF-esite (tai paperisena alta)

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20235_81925.jpg
Arvaatko 10 yleisintä kysymystä lämpöpum­puista? Lue kysy­mykset ja vastaukset
Lämpöpumppuihin liittyy paljon kysymyksiä, koska tuotteita on monta ja lämpöpumput yleistyvät valtavasti. Löytyy esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Mutta mikä on paras lämpöpumppu? Entä kuinka paljon lämpöpumpun asennus maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Christian Petersen, lämpöpumppujen tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden yksiköstä.
20214_70287.jpg
Lämpöpumppu haastaa öljylämmityksen - tutustu Martin kokemukseen
Tehokkaat ja innovatiiviset lämmitysratkaisut, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ovat välttämättömiä ilmaston hyvinvoinnin kannalta. Tämä koskee myös yksityisiä kotitalouksia. Uuden ilmavesilämpöpumpun asentaminen Tamperelaisen Martin puurakenteiseen 170 m2 omakotitaloon on esimerkkinä teknologisesta kehityksestä miten lämpöpumppu toimii myös ainoana kodin lämmitysjärjestelmänä.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20233_80977.jpg
Jääkaappi pitää outoa ääntä - onko aihetta huoleen?
Jääkaapista saattaa kuulua joskus erikoisia ääniä – pulputusta, sihinää, jopa kovia paukahduksia. Äänet voivat kuulostaa huolestuttavilta ja saada epäilemään laitteen toimivuutta, mutta yleensä kyse on kuitenkin jääkaapin normaalista äänimaailmasta. Jotkut laitevalmistajat jopa tarjoavat jääkaapin mukana oppaan, jossa kuvaillaan laitteen erilaiset äänet ja selitetään niiden syyt.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton