Jääkaappi pitää outoa ääntä – onko aihetta huoleen?

Jääkaapista saattaa kuulua joskus erikoisia ääniä – pulputusta, sihinää, jopa kovia paukahduksia. Äänet voivat kuulostaa huolestuttavilta ja saada epäilemään laitteen toimivuutta, mutta yleensä kyse on kuitenkin jääkaapin normaalista äänimaailmasta. Jotkut laitevalmistajat jopa tarjoavat jääkaapin mukana oppaan, jossa kuvaillaan laitteen erilaiset äänet ja selitetään niiden syyt.

Jääkaappi on jatkuvasti päällä ja toimii oman aikataulunsa mukaan toisin kuin useimmat muut kodinkoneet. Tämän takia jääkaappi saattaa olla syypää moniin yllättäviinkin ääniin, joita kotona silloin tällöin kuulee.Jääkaappi on jatkuvasti päällä ja toimii oman aikataulunsa mukaan toisin kuin useimmat muut kodinkoneet. Tämän takia jääkaappi saattaa olla syypää moniin yllättäviinkin ääniin, joita kotona silloin tällöin kuulee.

Jääkaappi pitää monenlaisia ääniä, jotka kuuluvat sen normaaliin toimintaan. Mistä sitten tietää, johtuuko outo ääni laitteen rikkoutumisesta?

Ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisiin muihin vikoihin. Onko jääkaappi tavallista lämpimämpi? Hohkaako jääkaapin pohja tai takaosa kuumaa ilmaa? Toimiiko jääkone kuten pitääkin? Jos huomaat uuden metelin lisäksi puutteita tai muutoksia jääkaapin normaalissa toiminnassa, laite voi olla huollon tarpeessa.

Lue myös: Onko jääkaappisi lämpötila oikea?

Jääkaapin yleisimmät äänet

Jokainen jääkaappi, pakastin tai näiden kahden yhdistelmä pitää ainakin hieman ääntä. Alla olevasta listauksesta löydät selitykset muutamille tyypillisimmille äänille.

Jääkaapin humina

Jääkaapin yleinen ääni on pieni humina, jota laite pitää usein pitkin päivää. Tämä ääni kuuluu, kun kompressori käynnistyy ja jääkaappi alkaa kierrättää järjestelmässään kylmäainetta laitteen jäähdyttämiseksi. Ääntä kuulee todennäköisesti usein, mutta ei kuitenkaan jatkuvasti, sillä kompressori ei ole koko ajan päällä.

Jääkaapin pulputus

Jääkaapin kupliva ja pisaroiva äänikin on monelle tuttu, mutta se aiheuttaa usein huminaa enemmän hämmennystä. Suurella todennäköisyydellä ääni on peräisin kylmälaitteen kylmäaineesta. Kylmäaine, joka kiehuu hyvin alhaisessa lämpötilassa, muuttaa jatkuvasti olomuotoaan nesteestä kaasuksi ja takaisin. Tämä on täysin normaali osa pakastimen ja jääkaapin toimintaa, joten pulputtavasta äänestä ei yleensä tarvitse huolestua.

Jääkaapin sihinä

Myös sihinä liittyy jääkaapin kylmäaineen olomuodon muutoksiin. Sihisevä ääni voi kuulostaa huolestuttavalta, mutta se tarkoittaa usein vain, että kylmäaine tiivistyy kaasusta takaisin pisaroiksi ja sihisee koneistoa vasten.

Jääkaapin paukkuna

Jääkaapista saattaa joskus kuulua yksittäinen yllättävä paukahdus. Ääni voi olla kovakin, minkä vuoksi se aiheuttaa helposti huolta, jos syytä ei tiedä. Jääkaapin paukkunallekin löytyy usein täysin vaaraton selitys. Yleinen syy on, että jokin jääkaapin osista naksahtaa tai pamahtaa paikallaan lämpölaajenemisen seurauksena. Näin voi käydä esimerkiksi lämpimänä kesäpäivänä.

Toinen mahdollinen syy jääkaapin paukkeeseen on sulava jää. Monissa tämän päivän jääkaapeista on automaattinen sulatustoiminto, jolloin käyttäjän ei tarvitse itse tehdä säännöllistä sulatusta. Jää voi kuitenkin sulaessaan halkeilla ja saada aikaan kovaäänisenkin paukauksen.

Jääkaapin surina tai hurina

Surina tulee usein laitteen koneistossa olevasta puhaltimesta tai tuulettimesta, joka levittää kylmää ilmaa jääkaapissa. Ääni on hyvin lähellä tavallisen pöytätuulettimen ääntä, eikä se aiheuta tarvetta toimenpiteisiin.

Jääkaapin napsuminen tai kilinä

Jotkut äänet kuuluvat jääkaapista, mutta eivät ole suoranaisesti jääkaapin aiheuttamia. Äänet, kuten säännöllinen napsutus tai kilinä, voivat johtua jääkaapin värinästä, joka saa kaapin sisällä olevat tavarat kolahtamaan yhteen. Jääkaappi voi myös värähdellä esimerkiksi seinää tai keittiökaappia vasten, mikäli se on liian lähellä. Jääkaapin sisällä tapahtuvat yhteenotot voi välttää helposti erottamalla esimerkiksi lasipullot toisistaan. Jos jääkappi hankaa esimerkiksi kaapistoon, sitä voi siirtää hieman kauemmas tai varmistaa, että kaappi tarkalleen vaakatasossa.

Uuden jääkaapin ääntely

Jos laite on täysin uusi, saatat heti ensimmäisinä päivinä huomata, että se pitää enemmän ääntä kuin vanha jääkaappisi. Tämä on aluksi täysin normaalia. Kompressorille kannattaa antaa hieman aikaa. Kuukauden tai parin kuluttua ääntä pitäisi kuulua jo huomattavasti vähemmän.

Powerilta löydät laajan valikoiman laadukkaita kylmälaitteita.

Tutustu laitteisiin >>>

 
Julkaistu
13.3.2023