• Etusivu
  • LVI

Viemärin sukitus – miten se tehdään? Katso video käsityön taidonnäytteestä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Akvatek
Julkaistu 13.02.2023
20232_80838.jpg

Tiedätkö, mitä materiaalia omakotitalosi viemärit ovat? Onko niitä matkan varrella huollettu tai tarkastettu? Mikäli talo on vuosikymmeniä vanha, eikä viemäriputkistoille ole tehty juuri muuta kuin käytetty, saattaisi olla aika perehtyä putkistojen kuntoon ja mahdolliseen huoltotarpeeseen. Viemärisukitus on verraton vaihtoehto perinteiseen viemäriremonttiin, mikäli putket ovat vielä ehjät ja toimivat.

Yleisesti voidaan linjata, että putket kestävät teknisen käyttöikänsä verran, noin 40 vuotta, materiaalista riippumatta. Tekninen käyttöikä tarkoittaa aikaa, jonka jälkeen komponentti tai laite tulisi viimeistään uusia.

Viemärit ovat aina talon asukkaille haastava ja raskaan tuntuinen asia tartuttavaksi. Se aiheuttaa monesti myös sen, että huollotkin unohtuvat. Sinnikäs tutustuminen alan ammattilaisiin palkitaan luotettavalla ja pitkäikäisellä lopputuloksella.

Mikäli talo on valmistunut 1960-luvulla tai aiemmin, on todennäköistä, että putket ovat joko betonia tai valurautaa. Koko Suomen alueella viemärihuoltoja ja sukituksia tekevä Akvatek Oy:n toimitusjohtaja Ville Hyry kertoo tarkemmin:

– Betoniputkia asennettiin 1960-luvulle saakka, mutta ei juurikaan sen jälkeen. On selvää, että ne ovat tällä hetkellä enemmän kuin käyttöikänsä päässä.

– Valurautaputkia asennettiin niin ikään 1960-luvulle saakka, joiltain osin vielä 70-luvullakin. Mikäli valurautaa vielä kiinteistöstä löytyy, se kannattaa saneerata mitä pikimmin. Varsinkin keittiöstä Hyry muistuttaa:

– Jos aikojen saatossa ei keittiöremontin yhteydessä ole uusittu vanhoja putkia, sukitus ei useinkaan enää onnistu putkiston huonon kunnon vuoksi.

Sukitus pelastaa isolta remontilta

Viemärisukitus ei riko paikkoja, kuten viemärin täydellinen uusinta. Sukituksessa uusi viemäriputkisto muodostuu vanhan putken sisään. Tällöin se vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan uutta, nykyaikaista muoviputkea.

– Aivan ensin tehdään asiakkaan luona viemärin kuntokartoitus. Siitä saatujen tulosten perusteella sukitustyö suunnitellaan ja ajoitetaan asiakkaan kanssa, Hyry kertoo.


Itse sukitus kestää yleensä noin viikon. Asukkaat voivat olla kotona koko remontin ajan. Tarkkoine vaiheineen viemärisukitus kuvataan

Akvatekin sivuilla, josta löytyy myös sukitusprosessia kuvaava animaatiovideo

.

– Putkisto valmistellaan puhdistamalla, karhentamalla ja pesemällä putket. Ennen sukitusta putkisto kuvataan viemärikameralla moneen kertaan. Sillä varmistetaan viemäriputkien koko ja haarojen paikat.

– Sukitusvaiheessa tekijöiden ammattitaito ja käsityöläisyys nousee arvoonsa. Epoksi ja koveteaine sekoitetaan ja kaadetaan polyesterihuopasukan sisään. Epoksoitu sukka puhalletaan viemäriin paineilmalla, jolloin sukka kääntyy puhallettaessa nurinpäin. Tällöin epoksoitu sisäpinta kääntyy vanhan viemärin pintaa vasten, Hyry kuvailee.

Viemärin sukitus on vaativaa käsityötä
Viemärin sukitus on vaativaa käsityötä

Sukka kovettuu viemärin sisälle ja työ jatkuu haaraviemärien sukituksella. Tässä vaiheessa Hyry nostaa esiin seikan, jota asiakkaan kannattaa aina kysyä urakoitsijalta etukäteen.

– Meillä käytetään haaravahvikkeita haaraviemärien sukituksessa vahvistamaan koko viemärilinjan rakennetta. Se on tärkeä huomata urakkaa suunniteltaessa, että vahvikkeet kuuluvat asennukseen. Valittaessa sukitusurakoitsijaa, kannattaa tiedustella myös työn vaiheita. Luotettava tekijä kertoo mielellään, miten työ etenee ja millaiset dokumentit asiakkaalle työn jälkeen jää.
Ville Hyry, toimitusjohtaja, Akvatek Oy

Viemärisukituksen takuut ja dokumentoinnit

Lopuksi koko putkisto kuvataan ja kuvattu video käydään yhdessä läpi asiakkaan kanssa ja materiaali jää myös asiakkaalle itselleen.

Akvatek antaa työlleen viiden ja Eurofin-sertifioidulle sukitusmenetelmälle 30 vuoden materiaalitakuun.

Sukitettu putki vastaan ominaisuuksiltaan nykyaikaista muoviputkea ja sen tekninen käyttöikä on jopa 50 vuotta.

Miltä sukitettu viemäri näyttää sisältä? Katso video

Akvatek - Viemäriputken sukitus

Maksuton viemärikuvaus – Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Akvatek
LVI
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79182.jpg
Muoviviemärin kunto voi yllättää - katso pysäyttävä video!
Viemäri haisee? Viemäri pulputtaa? Viemäri tukossa? Näitä oireita ei kannata jättää huomioimatta. Viemäritkin tarvitsevat huoltoa siinä missä muutkin usein käytettävät laitteet ja välineet. Tiedätkö milloin viimeksi viemärisi on huollettu? Onko sinun kiinteistösi viemärit kuvattu? Pahimmassa tapauksessa huoltamaton viemäri aiheuttaa vesivahingon.Tutustu tässä artikkelissa mitkä ovat viemärin ensioireet ja miltä viemärin sisältö voi näyttää videolta pahassa tapauksessa näyttää videolta, kun viemärikuvaus ja huolto on jäänyt tekemättä.
202211_79997.jpg
10 yleisintä kysymystä viemärien kunnosta ja viemärikuvauksesta
Mietitkö ikinä miksi viemäri tukkeutuu tai miten rakenteiden sisässä kulkeva viemäriputki kuvataan? Entä vaatiiko laki viemäreiden kuvausta esimerkiksi uudiskohteessa? Vastauksen saa myös lähiaikoina askarruttaneeseen kysymykseen miten voi olla varma, että viemärikuvauksessa näytettävä video on juuri kuvattavasta viemäristä? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa viemärikartoitusten ja -kuvauksien asiantuntija ja Akvatek Oy:n toimitusjohtaja Ville Hyry.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20222_76752.jpg
Linjalattiakaivo antaa vapautta toteutukseen - märkätilojen remon­tointi taloyh­tiössä
Vieser Line on ainoa kotimainen linjalattiakaivo. Sen innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ainutlaatuisiin kylpyhuoneratkaisuihin myös taloyhtiöiden remonttikohteissa. Tyylikkään designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä turvallinen ja tehokas lattiakaivojärjestelmä.
20189_54812.jpg
Sisäilmakorjausratkaisut tiivistämällä
Onnistunut sisäilmakorjaus vaatii aina kohdekohtaisen suunnittelun sekä ammattitaitoisen asennustyön. Asentajan on tunnettava käytettävät tuotteet, työmenetelmät sekä kohteen suunnitelmat. Rakennuttajan on järjestettävä kohteeseen toimiva valvonta. Ammattitaitoisen suunnittelijan on aina kohdekohtaisesti arvioitava niiden soveltuvuus. Weberin sisäilmakorjausratkaisut tarjoavat kattavan valikoiman toimivia korjausmenetelmiä eri syistä johtuviin sisäilmaongelmiin. Weberin tekninen tuki taas auttaa tarvittaessa oikean korjausratkaisun löytämisessä.
20212_68568.jpg
Täsmä­kartoituksella varmistetaan viemärien ja salaojien kunto
Yleensä kaikki huolestuvat vasta kun ongelmia alkaa esiintyä suunnasta jos toisesta, mutta mitäpä jos varsinkin kiinteistöjen pumppaamojen kohdalla toimisimme etupainotteisesti ja säästäisimme säännöllisillä huolloilla pitkän pennin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton