• Etusivu
  • Varusteet

Mietityttääkö jokin ilmankostuttimen käytössä tai hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Päivitetty 05.12.2023
20232_80832.jpg

Ilmankostutin kannattaa laittaa paikkaan, jonka ympärillä on vapaata tilaa. Jos hankit useita ilmankostuttimia, sijoita ne eri huoneisiin.

Voiko ilmankostutin tehdä huoneilmasta liian kosteaa? Minkä verran ilmankostutin kuluttaa sähköä? Entä miten ilmankostutin kannattaa sijoittaa ja voiko siihen laittaa hajustetta? Löydät vastaukset näihin ja moniin muihin usein kysyttyihin kysymyksiin tästä artikkelista. Kysymyksiin ovat vastanneet kotimaisia Ufox-ilmankostuttimia valmistavan Allawayn asiantuntijat.

1. Milloin ilmankostutinta kannattaa käyttää?

Tyypillisimmin kuivasta sisäilmasta kärsitään Suomessa talvikuukausina. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ilmankostuttimen käyttö on hyvä aloittaa riittävän varhain, jotta huoneilman kosteusprosentti ei muutu liian radikaalisti. Ympäri vuoden mahdollisimman tasaisena ja sopivana pysyvä ilmankosteus on parhaaksi niin ihmisille kuin asunnon materiaaleille. Kesäisin kosteutta voi olla ilmassa jopa liikaa, jolloin ilmanvaihdon tärkeänä tehtävänä on kosteuden poisto.

Kuivan sisäilman aiheuttamista oireista voivat kärsiä sekä kodin asukkaat että pinnat ja irtaimisto. Asukkaiden tavallisimpia oireita ovat hengitysteiden ärsytys, kuiva yskä, väsymys, silmien kutina, ihon kuivuminen ja tukkoinen olo. Koti voi oireilla esimerkiksi parkettilattioiden halkeilulla, liitoksistaan irtoavilla huonekaluilla, sähköistyvillä tekstiileillä ja huonokuntoisilla viherkasveilla.

2. Voiko ilmankostutin tehdä huoneilmasta liian kosteaa?

Parasta on, että ilmankosteus pysyy tasaisena eikä pääse liian kuivaksi tai kosteaksi. Siksi ilmankosteutta on hyvä seurata säännöllisesti luotettavalla kosteusmittarilla, joita on tarjolla markkinoilla runsaasti. Terveellisen sisäilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 30–45 prosenttia.

3. Miten ilmankostutin pitäisi sijoittaa?

Ilmankostutin kannattaa sijoittaa paikkaan, jonka ympärillä on vapaata tilaa. Suositeltu vähimmäisetäisyys seinästä on 50 cm ja katosta 120 cm. Tarkista, että ilmankostuttimen välittömässä läheisyydessä ei ole kosteudelle herkkiä materiaaleja tai elektroniikkaa. Mikäli ilmankostutin sijoitetaan lattiatason yläpuolelle, varmista, etteivät lemmikit tai lapset pääse pudottamaan sitä. Jos hankit useita ilmankostuttimia, sijoita ne eri huoneisiin.

4. Miten ilmankostutin puhdistetaan?

Ilmankostuttimen puhdistus kannattaa tehdä valmistajan ohjeen mukaan, sillä vääränlainen puhdistus voi vaurioittaa laitetta. Ufox-ilmankostuttimen puhdistus käy helposti Ufox-puhdistusaineella, jolla voidaan poistaa vedestä tiivistynyt kalkkikerrostuma sekä muut mineraalit vesisäiliöstä ja vastuksista.

5. Kuinka usein ilmanpuhdistin pitää puhdistaa?

Ilmankostutin on hyvä puhdistaa ainakin keväisin säilytykseen laitettaessa. Vähäisestä kalkkikertymästä (alle 1 mm) ei ole haittaa laitteen toiminnalle. Silmin havaittavan kalkkikertymän muodostumiseen voi kulua aikaa muutamasta viikosta jopa vuoteen, sillä talousveden laatu ja erityisesti kovuus vaikuttavat siihen merkittävästi. Kovuudella tarkoitetaan veteen liuenneiden kalsiumin ja magnesiumin määrää. Kalkin kertymistä ilmankostuttimeen voi hidastaa tyhjentämällä jäännösveden usein. Mikäli talousvesi on kovaa, sen voi suodattaa kalkin suodatukseen tarkoitetulla laitteella ennen veden kaatamista kostuttimeen.

6. Voiko ilmankostuttimeen laittaa hajustetta, kuten eteeristä öljyä?

Hajusteiden käyttöä ilmankostuttimisessa ei suositella. Ilmankostuttimeen laitettu eteerinen öljy voi aiheuttaa asuntoon erittäin voimakkaan hajun, joka saattaa tarttua pysyvästi rakenteisiin, kalusteisiin ja sisustusmateriaaleihin. Tämän vuoksi ilmankostutinta suositellaan vain huoneilman kostuttamiseen. Eteeristen öljyjen huoneilmaan haihduttamiseen kannattaa käyttää varta vasten siihen tarkoitettuja tuotteita.

7. Kuinka lämmintä vettä ilmankostuttimeen laitetaan?

Ufox-ilmankostuttimeen suositellaan laitettavan vesihanasta mahdollisimman kuumaa vettä, sillä höyrystyminen alkaa nopeammin lämpimällä vedellä.

8. Minkä verran ilmankostutin kuluttaa sähköä?

Ufox U3S -ilmankostutin

kuluttaa sähköä 0,12–0,38 kWh/h ja

Ufox HK2 -ilmankostutin

0,13–0,20 kWh/h. Kulutukseen vaikuttavat sähköverkon jännite ja laitteen valittu tehoasetus.

9. Kuinka monta ilmankostutinta yhteen asuntoon tarvitaan?

Sopiva ilmankostuttimien määrä riippuu asunnon koosta, ilmankostutustarpeesta ja kostuttimen mallista. Eri malleille on annettu tilasuositukset, joita kannattaa noudattaa. Avoimet ovet huoneiden välillä edistävät kosteuden leviämistä, mutta isoissa asunnoissa on hyvä olla useampia ilmankostuttimia eri puolilla huoneistoa.

Info

Info

Ufox on laadukas ja kotimainen – jo vuodesta 1971

Suomessa valmistetun Ufox-ilmankostuttimen voit ostaa kätevästi Rakentaja.fi-verkkokaupasta – nyt ilman toimituskuluja!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Allaway Oy
Varusteet
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44508.jpg
Terveellisempää ja viihtyisämpää siivousta keskuspölynimurilla
Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Vietämme ajastamme yli 90 % sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurilla poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi se on suositeltava valinta jokaiseen kotiin.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.
20164_46347.jpg
Keskuspölynimurin voi hankkia kotiin myös jälkiasennuksena
Keskuspölynimuri soveltuu jokaiseen kotiin, se voidaan suunnitella ja asentaa rakennusvaiheessa tai jälkiasennuksena. Keskuspölynimuri soveltuu niin omakoti-, pari-, rivi- kuin kerrostaloon.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton