Mietityttääkö jokin ilmankostuttimen käytössä tai hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Voiko ilmankostutin tehdä huoneilmasta liian kosteaa? Minkä verran ilmankostutin kuluttaa sähköä? Entä miten ilmankostutin kannattaa sijoittaa ja voiko siihen laittaa hajustetta? Löydät vastaukset näihin ja moniin muihin usein kysyttyihin kysymyksiin tästä artikkelista. Kysymyksiin ovat vastanneet kotimaisia Ufox-ilmankostuttimia valmistavan Allawayn asiantuntijat.

Ilmankostutin kannattaa laittaa paikkaan, jonka ympärillä on vapaata tilaa. Jos hankit useita ilmankostuttimia, sijoita ne eri huoneisiin.Ilmankostutin kannattaa laittaa paikkaan, jonka ympärillä on vapaata tilaa. Jos hankit useita ilmankostuttimia, sijoita ne eri huoneisiin.

1. Milloin ilmankostutinta kannattaa käyttää?

Tyypillisimmin kuivasta sisäilmasta kärsitään Suomessa talvikuukausina. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ilmankostuttimen käyttö on hyvä aloittaa riittävän varhain, jotta huoneilman kosteusprosentti ei muutu liian radikaalisti. Ympäri vuoden mahdollisimman tasaisena ja sopivana pysyvä ilmankosteus on parhaaksi niin ihmisille kuin asunnon materiaaleille. Kesäisin kosteutta voi olla ilmassa jopa liikaa, jolloin ilmanvaihdon tärkeänä tehtävänä on kosteuden poisto.

Kuivan sisäilman aiheuttamista oireista voivat kärsiä sekä kodin asukkaat että pinnat ja irtaimisto. Asukkaiden tavallisimpia oireita ovat hengitysteiden ärsytys, kuiva yskä, väsymys, silmien kutina, ihon kuivuminen ja tukkoinen olo. Koti voi oireilla esimerkiksi parkettilattioiden halkeilulla, liitoksistaan irtoavilla huonekaluilla, sähköistyvillä tekstiileillä ja huonokuntoisilla viherkasveilla.

2. Voiko ilmankostutin tehdä huoneilmasta liian kosteaa?

Parasta on, että ilmankosteus pysyy tasaisena eikä pääse liian kuivaksi tai kosteaksi. Siksi ilmankosteutta on hyvä seurata säännöllisesti luotettavalla kosteusmittarilla, joita on tarjolla markkinoilla runsaasti. Terveellisen sisäilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 30–45 prosenttia.

3. Miten ilmankostutin pitäisi sijoittaa?

Ilmankostutin kannattaa sijoittaa paikkaan, jonka ympärillä on vapaata tilaa. Suositeltu vähimmäisetäisyys seinästä on 50 cm ja katosta 120 cm. Tarkista, että ilmankostuttimen välittömässä läheisyydessä ei ole kosteudelle herkkiä materiaaleja tai elektroniikkaa. Mikäli ilmankostutin sijoitetaan lattiatason yläpuolelle, varmista, etteivät lemmikit tai lapset pääse pudottamaan sitä. Jos hankit useita ilmankostuttimia, sijoita ne eri huoneisiin.

4. Miten ilmankostutin puhdistetaan?

Ilmankostuttimen puhdistus kannattaa tehdä valmistajan ohjeen mukaan, sillä vääränlainen puhdistus voi vaurioittaa laitetta. Ufox-ilmankostuttimen puhdistus käy helposti Ufox-puhdistusaineella, jolla voidaan poistaa vedestä tiivistynyt kalkkikerrostuma sekä muut mineraalit vesisäiliöstä ja vastuksista.

5. Kuinka usein ilmanpuhdistin pitää puhdistaa?

Ilmankostutin on hyvä puhdistaa ainakin keväisin säilytykseen laitettaessa. Vähäisestä kalkkikertymästä (alle 1 mm) ei ole haittaa laitteen toiminnalle. Silmin havaittavan kalkkikertymän muodostumiseen voi kulua aikaa muutamasta viikosta jopa vuoteen, sillä talousveden laatu ja erityisesti kovuus vaikuttavat siihen merkittävästi. Kovuudella tarkoitetaan veteen liuenneiden kalsiumin ja magnesiumin määrää. Kalkin kertymistä ilmankostuttimeen voi hidastaa tyhjentämällä jäännösveden usein. Mikäli talousvesi on kovaa, sen voi suodattaa kalkin suodatukseen tarkoitetulla laitteella ennen veden kaatamista kostuttimeen.

6. Voiko ilmankostuttimeen laittaa hajustetta, kuten eteeristä öljyä?

Hajusteiden käyttöä ilmankostuttimisessa ei suositella. Ilmankostuttimeen laitettu eteerinen öljy voi aiheuttaa asuntoon erittäin voimakkaan hajun, joka saattaa tarttua pysyvästi rakenteisiin, kalusteisiin ja sisustusmateriaaleihin. Tämän vuoksi ilmankostutinta suositellaan vain huoneilman kostuttamiseen. Eteeristen öljyjen huoneilmaan haihduttamiseen kannattaa käyttää varta vasten siihen tarkoitettuja tuotteita.

7. Kuinka lämmintä vettä ilmankostuttimeen laitetaan?

Ufox-ilmankostuttimeen suositellaan laitettavan vesihanasta mahdollisimman kuumaa vettä, sillä höyrystyminen alkaa nopeammin lämpimällä vedellä.

8. Minkä verran ilmankostutin kuluttaa sähköä?

Ufox U3S -ilmankostutin kuluttaa sähköä 0,12–0,38 kWh/h ja Ufox HK2 -ilmankostutin 0,13–0,20 kWh/h. Kulutukseen vaikuttavat sähköverkon jännite ja laitteen valittu tehoasetus.

9. Kuinka monta ilmankostutinta yhteen asuntoon tarvitaan?

Sopiva ilmankostuttimien määrä riippuu asunnon koosta, ilmankostutustarpeesta ja kostuttimen mallista. Eri malleille on annettu tilasuositukset, joita kannattaa noudattaa. Avoimet ovet huoneiden välillä edistävät kosteuden leviämistä, mutta isoissa asunnoissa on hyvä olla useampia ilmankostuttimia eri puolilla huoneistoa.

Ufox on laadukas ja kotimainen – jo vuodesta 1971

Suomessa valmistetun Ufox-ilmankostuttimen voit ostaa kätevästi Rakentaja.fi-verkkokaupasta – nyt ilman toimituskuluja!

Verkkokauppaan >>>


 
Julkaistu
20.2.2023