Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?

Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.

Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella. 

inkku

Jos asunnossa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto, ulkoilma virtaa sisälle kylmänä ja se joudutaan lämmittämään talon lämmitysjärjestelmällä. Poistoilma päätyy näin kalliisti lämmitettynä harakoille, mikä ei ole lainkaan järkevää.

Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto sen sijaan ottaa lämmön talteen ja siirtää sen sisälle virtaavaan ulkoilmaan - käytännössä ilmaiseksi. Ilmanvaihtokoneissa on usein myös lämmitysvastus, joka tarvittaessa lisälämmittää ilmaa, jos poistoilmasta ei saada tarpeeksi lämpöä talteen.
Mitä tehokkaampi lämmöntalteenotto, sitä enemmän pystytään hyödyntämään ilmaista lämpöä ja sitä vähemmän tarvitaan vastusta. Lämmöntalteenotto on aina huomattavasti energiatehokkaampaa kuin kylmän ulkoilman lämmittäminen talon lämmitysjärjestelmällä.

Vinkkejä talvikauden ilmanvaihtoon

Talvella on erityisen tärkeää, että ilmanvaihtokone toimii kuten pitääkin: asunnossa on riittävästi raikasta hengitysilmaa, lämmöntalteenotto säästää energiaa, ja ylimääräinen kosteus poistuu asunnosta.

Jos ilmanvaihto on asetettu pois päältä, sitä ei ole huollettu säännöllisesti tai se on väärin säädetty, voi siitä seurata ikäviä ongelmia. Muista seuraavat vinkit talvikauden ilmanvaihtoon:

  • Älä sammuta tai pienennä ilmanvaihtoa pakkasjaksojen ajaksi
  • Jos laitteessa on manuaalinen talvi/kesäohitus varmista, että se on oikeassa asennossa
  • Tarkasta että lämmitysvastukset ovat säädetty oikealle tasolle (tuloilman lämpötila-asetus)
  • Vaihda uudet suodattimet lämmityskauden alussa
  • Suodatinvaihdon yhteydessä puhdista laite sisältä ja poista mahdolliset roskat/hyönteiset

Voiko ilmanvaihto jäätyä?

Joskus kovimmat pakkaskelit voivat olla haaste ilmanvaihtokoneen toiminnalle. Vanhat ilmanvaihtokoneet saattavat pysähtyä tai ”pätkiä” talven paukkupakkasilla. Takan sytyttäminen vaikeutuu tai sisällä tuntuu hyytävä veto. Mistä nämä ongelmat johtuvat?

Poistoilma kerätään usein asunnon kosteista tiloista kuten kylpyhuoneesta, wc-tiloista ja kodinhoitohuoneesta. Ruuanlaitto, pyykinpesu ja peseytyminen lisäävät kosteutta. Erityisen suuren kosteuskuorman aiheuttaa saunominen. Heittämällä kiulullisen vettä kiukaalle keskivertosaunoja höyrystää 5-7 litraa vettä, joka kulkeutuu suoraan ilmanvaihtokoneeseen ja kohtaa jääkylmän pakkasilman. Kun kylmä ja kostea kohtaavat, syntyy jäätä. Tässä vaiheessa perinteiset ilmanvaihtokoneet joko lopettavat lämmöntalteenoton tai pienentävät ilmavirtoja jäätymisen estämiseksi.

Ilmavirtojen pienentäminen kuitenkin heikentää ilmanvaihtoa ja voi aiheuttaa liiallista alipainetta. Tällöin korvausilma saattaa imeytyä talon rakenteiden läpi tuoden mukanaan epäpuhtauksia hengitysilmaan.

Lämmöntalteenoton ohituksen aikana ilmanvaihtolaite ei ota lämpöä talteen vaan lämmittää tuloilman kokonaan energiaa kuluttavalla sähkövastuksella. Kylmimmillä keleillä vastuksen teho ei välttämättä riitä, jolloin sisälle saattaa syntyä vedon tuntua.

Älykäs ilmanvaihto toimii kaikissa olosuhteissa

Genius_screen_FI_inkku

Älykäs ilmanvaihto ei ohita lämmöntalteenottoa. Esilämmityksen avulla se varmistaa jatkuvan ilmanvaihdon myös kylmissä olosuhteissa. Siksi lämmöntalteenottoa voidaan hyödyntää jatkuvasti, ja valtaosa sisään tulevasta lämmöstä on aina peräisin poistoilmasta. Näin lämpötila pysyy tasaisena eikä asuntoon synny liiallista alipainetta.
Älykäs ohjausjärjestelmä tietää tarkalleen, milloin huurtuminen alkaa suhteessa sen hetkiseen lämpötilaan, ilmavirtaan ja ilmankosteuteen. Siksi huurtumisenestoa käytetään vain tarvittaessa ja äärimmäisen taloudellisesti.

Tutustu Swegonin uuteen Genius-älyilmanvaihtoon tästä

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli epäilet ongelmia ilmanvaihtosi toiminnassa tai olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon.

Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun. Vai oletko kenties epävarma siitä, mitkä tuotteet ja ratkaisut täyttävät parhaiten tarpeesi? Keskustele asiasta kokeneen valtuutetun asentajan kanssa.

Etsi valtuutettu ilmateknikko

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Päivitetty
2.3.2023