Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?

Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Tunnetko sinä jo Ecodesign-direktiivin?Tunnetko sinä jo Ecodesign-direktiivin?

Miksi Ecodesign-direktiivi?

Ecodesign-direktiivin, eli tuttavallisemmin ekosuunnitteluasetuksen, tarkoitus on määritellä uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Toisin sanoen, asetuksen tarkoitus on auttaa sinua tekemään parempia ja puhtaampia valintoja kotisi lämmityksen suhteen sekä pienentämään puunpolton tuomia pienhiukkaspäästöjä.

Direktiivi ei koske vain suuria tulisijoja, vaan se pitää sisällään kaikki: kamiinat, kiertoilmatakat, varaavat takat, liedet sekä jopa takkasydämet.

Turvallisuus, ekologisuus sekä energiansäästö

Ekosuunnitteluasetuksen tarkoituksena on pyrkiä kohti energiatehokkaampaa, ekologisempaa ja puhtaampaa tapaa polttaa puuta. Itse asetuksen tulo on ollut tiedossa jo aiemmin, varsinainen siirtymäaika päättyi 1.1.2022. Asetus on siis ollut voimassa jo vuoden.

Tulisijavalmistajilla on Ecodesign-direktiivin myötä ollut velvollisuus kiinnittää enemmän huomiota omien tulisijojensa toimintaan, jotta ne palaisivat puhtaammin ja olisivat energiatehokkaita. Tämä tarkoittaa tekniikan lisääntymistä sekä erilaisten testausmäärien lisäämistä. Takkaostoksilla olevan kannattaakin tiedustella takkaa valitessaan tuotetietoja sekä suoritustasoilmoitusta (Dop) ja ekosuunnittelutuotevaatimuksia (Doc).

Tulikivi on alan teknologinen edelläkävijä, joka tavoittelee aina vain pienempiä ympäristövaikutuksia – ja aina vain parempaa kokemusta sinulle. Tulikiven takat palavat puhtaasti alittaen maailman tiukimmat päästönormit. Tulikivi on ensimmäisenä tulisijavalmistajana selvittänyt myös takkojensa hiilijalanjäljen.

Lue lisää Ecodesignista

Testatut ja laadukkaat tuotteet kestävät pitkään. Kuvassa Tulikivi Kaila V4.Testatut ja laadukkaat tuotteet kestävät pitkään. Kuvassa Tulikivi Kaila V4.

Hyötysuhde

Tulisijassa tärkeää on varattu energiamäärä ja hyötysuhde – kuinka paljon saat polttopuukuutiosta hyödyllistä lämpöenergiaa. Nykyaikaisella 80 % hyötysuhteen omaavalla takalla pystyt tuottamaan lämpöenergiaa noin 800 kWh polttamalla irtokuution sekapuuta. Kun otetaan huomioon polttopuun hinta, tulee puilla lämmittävästi moninkertaisesti edullisempaa kuin sähköllä lämmittämisestä. Kun tulisijalla lämmittämiseen yhdistetään vielä ruoanlaitto, säästetään vielä enemmän selviä euroja.

Tiesitkö, että esimerkiksi irtokuutio koivua sisältää jopa 1010 kilowattituntia lämpöenergiaa, vastaava määrä sekapuuta tuottaa energiaa 790 kilowattituntia.

Polta puuta

  • Joka on kuivaa ja puhdasta (ei siis esimerkiksi rakennusaikaista puutavarajätettä).
  • Kaikki puulajit käyvät, tulisijamallista riippuen myös pelletti. Koivussa lämpöenergia on tiiveimmässä muodossa.
  • Tuo puu lämpenemään sisätiloihin jo edellisenä päivänä, näin ne ehtivät kuivahtaa kunnolla.
  • Säilytä puutavara ulkona niin, että se ei ole suoraan maata vasten. Huolehdi että se on katteen alla ja pinottu niin että ilma pääsee kiertämään klapipinojen ympärillä. Paras polttopuu on kuiva ylivuotinen puu.
  • Älä polta summamutikassa – tarkista tulisijan käyttöohjeesta oikea polttopuiden määrä, ihanteellinen ladonta sekä oikea sytytystapa.


Takat hyviä lämmönlähteitä jo vuosisatoja

Tulisijoista ei olla direktiivin myötä tekemässä ongelmaa – ennemminkin tulisijojen käyttöä suositellaan. Ecodesignin tavoitteena onkin luoda hyvää perustaa sille, että syntyviä päästöjä saadaan pienemmäksi. Tarkoitus onkin peräänkuuluttaa vastuullisuutta sekä tietotaitoa ympäristön kuormituksen vähentämiseen sekä raikkaan hengitysilman säilyttämiseen.

Tutkimusmenetelmien parantuessa saadaan tulisijoista ja niiden polttotekniikoista enemmän informaatiota ja sen myötä keskusteluihin ovat nousseet pienhiukkaspäästöt. Tässä kohtaa yhteistyö sekä valmistajan että loppukäyttäjän välillä on jotain mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Noudattamalla asetuksen täyttävän takan valmistajan ohjeita pystyy vaikuttamaan itse pienhiukkasten määriin.

Kuuntele podcast aiheesta

Podcastin aiheena on juurikin Ecodesign. Tätä kokonaisuutta on käsittelemässä Anna Perhon johdattamana Tukesista Laura Lakua, Industrialta Jari Valtonen sekä Tulikiveltä Markku Prättälä.
Aihetta käydään läpi sekä asiantuntijoiden, tulisijavalmistajien sekä kuluttajien näkökulmasta.

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
9.2.2023