Kannattaako lämpöpumpun hankinta korkeammilla sähkön hinnoilla?

Sähkön kohonnut hinta on vaikuttanut talojen lämmityskuluihin huimasti. Se on myös laittanut monet miettimään, mikä lämmitys vaihtoehto on paras valinta. Monet miettivätkin kannattaako esimerkiksi maalämpöpumppu enää näillä sähkön hinnoilla. Katso ohesta säästölaskelmat maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla lämmittämiseen.

Bosch Lämpömestarit auttavat asiakkaita parhaan lämmitysjärjestelmän valinnassa. Bosch Lämpömestarit auttavat asiakkaita parhaan lämmitysjärjestelmän valinnassa. 

Ympäristöystävällinen lämpöpumppu vähentää kuluja ja tarjoten lämpöä myös vuoden kylmimpinä päivinä. Maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpulla saat ilmaista energiaa omasta maasta tai ilmasta ja samalla pienennät hiilijalanjälkeäsi. Lämmitysenergia lämpöpumpulla on siis isolta osin puhdasta ja päästötöntä. Pitkäikäisyytensä ja taloudellisuutensa ansiosta lämpöpumppu on erinomainen valinta.

Tärkeintä on valita omaan kotiin sopiva lämmitysjärjestelmä. Siinä voi apuna käyttää Boschin Lämpömestareita, jotka laskevat sopivan kokoisen lämpöpumpun juuri sinun kotiisi. Lämpömestari ottaa huomioon kaiken tarvittavan ja samalla saat asiantuntevan asennuksen lämpöpumpulle.

Lue myös: Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu?

Maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpun lämmityskustannukset

Kodin päälämmönlähteenä lämpöpumpuista paras vaihtoehto on joko maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppu. Maalämpöpumpulla saavutetaan parhaimmillaan jopa 80 prosentit säästöt lämmityskuluissa, kun taas ilma-vesilämpöpumpulla jopa 60 prosentin säästöt. Ilma-vesilämpöpumpun asennuskustannukset ovat hieman pienemmät kuin maalämmössä, koska asennuksessa ei tarvita maahan porattavaa energiakaivoa.

Esimerkkikohteessa on omakotitalo Joensuussa, mikä lämpeää öljyllä. Laskelmassa on otettu huomioon nykyiset kustannukset ja, mitä lämmitys maksaisi maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla.

Esimerkkilaskelma:

Kohde on yksikerroksinen omakotitalo Joensuussa, joka on lämmennyt öljyllä. 

 • rakennusvuosi 1970
 • pinta-ala 160 m²
 • öljynkulutus 1,2 m³
 • öljyn hinta 1,7 €/litra
 • nykyinen lämmityskustannus 2040 euroa vuodessa


Vaihtoehto 1
Bosch maalämpöpumppu Compress 7800i LWM 2-8kW

 • maalämpöpumppu tarvitsee energiaa 3 610 kWh
 • se tuottaa ilmaisenergiaa 6 540 kWh
 • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 792 euroa (sähkön hinnalla 22 snt/kWh)


Vaihtoehto 2
Bosch ilma-vesilämpöpumppu Compress 7000i AW 5kW

 • ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee energiaa 3 790 kWh ja lisälämpöä sähkövastuksesta 230 kWh
 • se tuottaa ilmaisenergian 6 130 kWh
 • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 884 euroa (sähkön hinnalla 22 snt/kWh)


Katso videolta lisää esimerkkejä maalämpöpumpun säästöistä >>>


Pyydä tarjous!

Hyödynnä kotitalousvähennys nyt jättämällä yhteydenotto ja varmista edullinen lämmitys ensi talveksi jättämällä yhteydenottopyyntö.

Tutustu lämpöpumppuihin
ja pyydä tarjous

Takaisinmaksuaika lyhenee kotitalousvähennyksellä – katso esimerkki!

Öljylämmityksen vaihtajan kannattaa muistaa myös korotettu kotitalousvähennys, jota saa vuosina 2022–2027, kun öljylämmitys vaihdetaan ekologisempaan energiamuotoon. Korvausta työn arvosta saa 60 % ja maksimissaan korvauksen määrä on 3 500 euroa. Kun vanhan öljylämmitysjärjestelmän tilalle vaihdetaan esimerkiksi maalämpöpumppu, pariskunta voi saada jopa 7 000 euroa kotitalousvähennystä.

Esimerkkikohde: 145-neliöinen vuonna 1954 rakennettu rintamamiestalo Tampereella, joka käyttää 3000 litraa lämmitysöljyä vuodessa. Lämmitysöljyn hintaesimerkki 1,7 euroa litralta. Taloon suunnitellaan maalämmön asennusta.

Laskelma 25 snt/kWh sähkön hinnalla:

 • Inverter-maalämpöpumppu: alkuinvestointi 25 000 €
 • Vaihdetaan öljylämmityksestä lämpöpumppuun, joten kotitalousvähennys 60 % työn osuudesta: 6550 €.
 • Maalämpöpumpun lopullinen kustannus 18 450 €


Vanha energiankulutus öljylämmityksellä: 5100 €
Lämpöpumpun sähkön kulutus euroissa: 1799 €
→ säästö lämpöpumpulla 3301 € / vuosi

→ Takaisinmaksuaika noin 5,6 vuotta

HUOM! Vaikket olisi oikeutettu korotettuun kotitalousvähennykseen, muista silti hyödyntää.


Ilmalämpöpumppu sähkölämmityksen tueksi

Lämpöpumpuista ilmalämpöpumppu on helpoin ja kevyin asentaa eikä se yleensä tarvitse erillisiä lupia. Ilmalämpöpumppu ei sovi päälämmönlähteeksi, mutta on erinomainen kaveri esimerkiksi sähkölämmitykselle. llmalämpöpumppu Sen saadaan jopa 40 % säästöt lämmityskuluista, joten suorasähkölämmitteisiin taloihin ja huoneistoihin se on ehdoton hankinta suorasähkölämmityksen rinnalle.

Lue lisää ilmalämpöpumpun valinnasta >>>

Bosch Climate Class -ilmalämpöpumppua on saatavilla monissa eri väreissä. Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti myös jäähdytykseen.Bosch Climate Class -ilmalämpöpumppua on saatavilla monissa eri väreissä. Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti myös jäähdytykseen.

Pyydä lisätietoa Bosch-lämpöpumpuista!


 
Päivitetty
13.3.2023