Asiantuntijan vinkit: Näin löydät luotettavan ammattilaisen remonttiprojektiin

Oikean urakoitsijan valinta helpottuu, kun apuna käyttää digitaalisia palveluita. Asiantuntija kertoo, miten remontin tekijöitä kannattaa vertailla.

AdobeStock_310454239 x.jpeg

Etenkin isomman remontin onnistumisen kannalta on tärkeää löytää mahdollisimman sopiva ja luotettava ammattilainen työn tekijäksi. Jos varteenotettavia tekijöitä on tiedossa, asiantuntija kannustaa vertailemaan kandidaatteja. Tämä onnistuu esimerkiksi etsimällä ehdokkaiden aikaisempia remonttikohteita eli referenssejä. Tärkeässä roolissa on myös yrityksen taustatietojen selvittäminen.

– Siten voi arvioida osaltaan kyseisen yrityksen luotettavuutta eli sitä, millainen yritys on tulossa tekemään remonttia, Vastuu Groupin business owner Johanna Kupsu selvittää.

Taustatietoihin kuuluvat esimerkiksi se, milloin yritys on perustettu, onko sillä palkattua työvoimaa, onko yritys työnantajarekisterissä ja ovatko sen vakuutukset voimassa.

Jos remontin tilaaja on yritys, se voi selvittää taustatietoja Luotettava kumppani -raportin avulla. Luotettava kumppani on Vastuu Groupin ylläpitämä palvelu, joka etsii tilaajavastuulain vaatimat tiedot yrityksen puolesta ja koostaa niistä ajan tasalla olevan raportin. Tämä voi vähentää remontin tilaajan paperityön määrää.

Mikä ihmeen tilaajavastuulaki?

Tilaajavastuulaki edellyttää esimerkiksi taloyhtiöitä selvittämään urakoitsijan taustatiedot silloin, kun sopimuksen arvonlisäveroton arvo ylittää 7500 euroa.

Kuluttajia tilaajavastuulaki ei sen sijaan koske, mutta se ei estä kuluttajia toimimasta samoin. Vastuu Group tarjoaa yritysten taustatietoja myös kuluttajille, mutta hieman tiivistetymmässä muodossa. Tällöin apuna on Zeckit-palvelu, joka tarjoaa maksutonta tietoa ja asiakasarvioita kaikista Suomen yrityksistä.

Kupsun mukaan kuluttajankin kannattaa käyttää aikaa potentiaalisten urakoitsijoiden vertailemiseen.

– Esimerkiksi yrityksen talouslukujen perusteella voi arvioida, onko yrityksen toiminta kannattavalla pohjalla. Jos yritys on ollut toiminnassa pitkään, voi kenties päätellä, että sillä on kyky suoriutua sovitusta urakasta. Kannattaa olla tarkkana ja kysyä yrityksen edustajilta esimerkiksi siitä, millaista osaamista heillä on tarjota.

Johanna Kupsu, business owner, Vastuu Group

Muista nämä asiat, kun teet tarjouspyynnön

Oikean urakoitsijan löytämisen kannalta keskeisessä roolissa on tarjouspyyntö. Sellaisen voi tehdä maksutta Remppatori-palvelussa, jossa sekä yritykset että kuluttajat voivat jättää tarjouspyyntöjä kaikenlaisista remonttitöistä. Urakasta kiinnostuneet ammattilaiset voivat ottaa yhteyttä suoraan tilaajaan. Kun työ on valmis, tilaaja voi julkaista arvionsa työn sujuvuudesta ja lopputuloksen laadusta.

Tarjouspyynnön tulisi Kupsun mukaan sisältää tiedot siitä, mitä urakassa halutaan saada aikaan. Samalla on hyvä kertoa laadullisista vaatimuksista kuten mahdollisista asbestipurkutöistä, jotka vaativat urakoitsijalta erikoisosaamista ja asianmukaisia lupia.

Työstä on syytä tehdä aina kirjallinen sopimus, pelkkä suullinen sopimus tehtävistä töistä ei riitä.Työstä on syytä tehdä aina kirjallinen sopimus, pelkkä suullinen sopimus tehtävistä töistä ei riitä.

– Työstä pitää tehdä aina kirjallinen sopimus. Sillä voi olla tärkeä merkitys jatkoa ajatellen. Pelkkä suullinen sopimus ei riitä, Kupsu sanoo.

Näin teet sopimuksen urakoitsijan kanssa

Urakkaa tilaava taloyhtiö on vastuussa siitä, että tilaajavastuulain edellyttämät taustatiedot on tarkistettu ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista.

– On tärkeä varmistua muun muassa siitä, ettei remonttifirmalla ole vastuuhenkilöitä liiketoimintakiellossa. Tietojen pyytäminen ei ole missään nimessä turhaa, vaan se luo turvaa ja ymmärrystä siitä, millainen sopimuskumppani on, Kupsu muistuttaa.

Kuluttajan kannattaa pitää mielessä, ettei hinta ole välttämättä paras kriteeri urakoitsijan valinnassa. Kupsu kehottaa miettimään myös laadullisia kriteereitä.

– Hinnakkaampi vaihtoehto voi tarjota laadukkaamman lopputuloksen. Toisaalta on hyvin vaikea tietää etukäteen, millainen työn tulos tulee olemaan, vaikka taustaselvitystä olisikin tehty, Kupsu myöntää.

– Joskus paras keino on tilaajan harkintakyky.
 

Mikä Remppatori?

Remppatori on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille, jotka etsivät remonttiapua ja urakoitsijoita.

Remppatorissa voi julkaista kaikenlaisia töitä, joille halutaan etsiä sopivin tekijä.

Kun urakoitsija kiinnostuu tarjotusta työstä, se voi ottaa suoraan yhteyttä työn tarjoajaan.

Työn ilmoittaja voi liittää mukaan työn tarkan kuvauksen, aikataulun ja kuvia kohteesta.

Projektin valmistuttua tilaaja voi arvioida työn laadun ja sujuvuuden Remppatorissa. Palvelu tekee yhteistyötä Vastuu Groupin kanssa.

Tarvitsetko tekijää autotallillesi, kylpyhuoneremonttiisi, putkitöihin tai puuseppää erilaisiin projekteihin?

Remppatori.fi


 
Päivitetty
31.1.2023