• Etusivu
  • Energia

Näin etäohjattava pistorasia muuntautuu varashälyttimeksi ja vuotovahdiksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Elisa Oyj
Päivitetty 15.11.2023
202212_80416.jpg

Salla-Maria Santos paransi siirtolapuutarhamökin valvontaa etäohjattavan pistorasian avulla. Pistorasiaan voi liittää myös esimerkiksi vuotovahdin.

Etäohjattavalla pistorasialla voi hyödyntää monta laitetta

Helsingin Marjaniemessä sijaitsevaa siirtolapuutarhamökkiä ei jatkossa tarvitse käydä valvomassa, sillä tehtävän hoitaa etäohjattavaan pistorasiaan langattomasti liitetty liiketunnistin.

Parisen vuotta sitten mökin hankkinut helsinkiläinen Salla-Maria Santos otti käyttöön Elisan valikoimasta löytyvän etäohjattavan pistorasian, jonka avulla voi hyödyntää monipuolisesti erilaisia turvallisuutta parantavia laitteita kuten palovaroittimia, liiketunnistimia ja vuotovahteja.

– Mökissä on tällä hetkellä liiketunnistin, oven avaustunnistin ja vuotovahti, Santos kertoo.

Santos on huomannut, että teknologiasta on ollut hyötyä etenkin mahdollisten varkaiden varalta.

– Tiedän, että kyseisellä alueella on murtauduttu mökkeihin. Osin siksi aloin miettiä asiaa. Eniten hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta ja liiketunnistimesta on ollut talvella, jolloin emme käy paikan päällä kovin usein. Liiketunnistin paljastaa myös, jos joku yrittää sisään ikkunan kautta.

Hälytys päälle sovelluksesta

Pistorasiaan asennetun sim-kortin ansiosta laite lähettää käyttäjälle tekstiviestin, jos järjestelmään liitetty liiketunnistin reagoi esimerkiksi oven avaukseen tai muuhun liikkeeseen sisätiloissa. Tällöin käyttäjä tietää, että on syytä käydä paikan päällä.

– Tavallaanhan tämä on varashälytin, mutta edullinen sellainen. Vartiointifirman käyttäminen olisi selkeästi kalliimpi vaihtoehto. Meille etäohjattava pistorasia ja siihen liitetyt lisälaitteet riittävät, koska emme halua maksaa kymmeniä euroja kuukaudessa vartiointifirmalle, Santos kertoo.

Etäohjattava pistorasia voi toimia vaikka ovivahtina, joka ilmoittaa käyttäjälle oven avauksesta
Etäohjattava pistorasia voi toimia vaikka ovivahtina, joka ilmoittaa käyttäjälle oven avauksesta

Hän tarkkailee liiketunnistimen toimintaa myös sovelluksesta, josta hälytykset voi kytkeä päälle tai pois päältä.

Lämpötilan säätö turvallisesti

Etäohjattavan pistorasian avulla mökin lämpötilaa voidaan turvallisesti laskea silloin, kun kohteessa ei oleskella. Laite ilmoittaa sähkökatkoista ja sen kautta voi tarkistaa mökin lämpötilan, joten lämpötilan tai lämmitystehon laskeminen ei aiheuta kohonnutta jäätymis- ja kosteusvaurioriskiä.

– Mökki voidaan etäohjauksen avulla lämmittää ennen kuin sinne mennään, joten mukavuudestakaan ei tarvitse tinkiä, vaikka energiaa säästyy, Elisan liiketoimintajohtaja Laura Puusaari kommentoi.

Suunnitelmissa valojen ajastus

Santos on liittänyt etäohjattavaan pistorasiaan vuotovahdin, joka on sijoitettu tiskikaappiin. Siitä on hyötyä kesällä, sillä talvisin rakennuksen vesiliitännät on suljettu.

– Kesällä tästä on hyötyä, koska saamme tiedon, jos kaapissa on kosteutta ja tilassa olisi esimerkiksi putkirikko.

Teknologian hyödyntäminen siirtolapuutarhamökissä on vähentänyt Santosin stressiä. Hän on ollut tyytyväinen laitteiden toimintaan.

– Mielestäni siirtolapuutarhamökki on varsin hyvä käyttökohde tällaiselle teknologialle.

Santos on suunnitellut liittävänsä etäohjattavaan pistorasiaan vielä valojen ajastimen. Sen avulla valot voi ajastaa syttymään haluttuna aikana päivästä. Tällä voidaan osaltaan parantaa turvallisuutta, kun mökki ei ole täysin pimeänä ja ulkopuolisille näyttää siltä, että joku on paikalla. Santos on löytänyt valojen ajastukselle myös muuta käyttöä.

– Kasvatamme mökissä chilejä, koska siellä on riittävä lämpötila. Voisimme asentaa kasvilampun ja kytkeä sen langattomaan järjestelmään niin saisimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Elisa Oyj
Energia
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_79998.jpg
Virpin ja Markon stressi talo­projektista helpotti valvonta­kameran avulla
Virpi Mustajärven ja Marko Natusen oman kodin rakentamisen valvonta helpottui, kun Reolink valvontakamera välitti livekuvaa tontilta. Kuva pysyi tarkkana myös hämärässä.
202211_80146.jpg
Tiesitkö tämän valvontakameroista? 7 yleisintä kysymystä
Valvontakamera hälyttää tarvittaessa ja lisää turvallisuutta. Mobiilisovelluksen kautta käyttäjä voi seurata tarkasti, mitä valvottavalla alueella tapahtuu. Tutustu alta seitsemään yleisimpään kysymykseen ja niiden vastauksiin valvontakameroista.
202212_80415.jpg
Tämä pieni ja halpa laite voi säästää sähköä enemmän kuin luulitkaan
Selvästi alle sadan euron investoinnilla voi lisätä kodin turvallisuutta ja säästää energiakuluissa. Lue, miten voit hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton