• Etusivu
  • Energia

Olisiko aika oppia takkakokkauksen taito?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 21.11.2023
20231_80710.jpg

Karkota nälkä ja vilu kerralla. Takkakokkauksessa hyödynnät takan tuoman lämmön toistamiseen ja säästät sähköä.

Oman sähkönkulutuksen tarkkailu on tullut monelle tutuksi kuluvan talven aikana. Yhtenä hyvänä säästöratkaisuna onkin suomalaisten tapa lämmittää kotejaan puilla. Tänäänkin vähintään tuhansissa kodeissa lämpiää varaava takka ja samalla pirtti. Mutta lämpimän kodin lisäksi se, mitä jokainen tarvitsee, on hyvä ja ravitseva lämmin ruoka.

Toiset meistä ovat jauhopeukaloita ja lihamestareita jo syntyessään, toiset meistä taas eivät. Ruoanlaitto on kuitenkin onneksi asia, joka jokaisella on mahdollisuus oppia kunhan vain viitsii. Nyt ruoanlaitto saa uuden käänteen jopa konkareiden keskuudessa – joko sinä olet kokannut takalla?

Uusi taito ja uusi tapa kokata – hyötykäytä takan lämpö kahdesti

Uusi vuosi on hyvä aloittaa uuden opettelulla, ja takkakokkailun pariin pääsee helposti – et tarvitse kuin tulisijan ja intoa kokeilla. Kokkaustapa on helppo, saat aikaan koko perheelle maistuvaa ruokaa ja mikä parasta, et tarvitse siihen sähköä ollenkaan. Ruoanlaitto kodin lämmityksen yhteydessä säästää sekä aikaa, energiaa että rahaa. Päästä siis takan ekologisuus valloilleen ja toteuta hyvää ruokaa yhdessä syötäväksi.

Näin valmistuu maukas meksikonpata

Takkakokkailu ei tarkoita vain haudutettavia pataruokia, vaan voit järjestää helposti tarjoilut vaikka ystävien kesken järjestettäville illanistujaisille. Pitsat ovat perinteisesti valmistuneet puilla lämmitettävissä uuneissa, mutta tiesitkö, että voit valmistaa itse takassasi, paitsi juuri pitsoja, mutta myös herkullisia quesadilloja?

Nopeaan nälänkarkoitukseen sopivat quesadillat ja jälkkäriksi suklaa-banaanit

PSST... Nappaa talteen lisää Marttojen maukkaita reseptejä

Tulisijavalmistaja Tulikivi julkaisi yhteistyössä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

Kiinnostuitko ohjeista, haluaisitko ohjeet kirjallisena?
Sarjan opasvihkoa voit tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Lue lisää takkakokkailusta >>

Leivinpaperikala ja kasvikset
Leivinpaperikala ja kasvikset
Baked Oats
Baked Oats
Tulikiven takoista on moneksi. Lämpöä pitkään ja maistuvaa ruokaa.
Tulikiven takoista on moneksi. Lämpöä pitkään ja maistuvaa ruokaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton