Kulku ylös katolle sekä siellä liikkuminen ja työskentely edellyttävät maksimaalista turvallisuutta. Kattoturvavarusteiden kohdalla ei tule tinkiä, kun kyseessä on henkilöturvallisuuden varmistaminen. Ennen katolle kiipeämistä on kuitenkin hyvä ottaa tuumaustauko ja varmistaa, että kaikki tarvittavat välineet ja varusteet ovat kunnossa – etenkin talviolosuhteissa. Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla.
Katolle suunnattaessa kannattaa ensimmäiseksi katsoa, että oma varustus ja asustus ovat kunnossa. Tukevat ja joustavat kengät, otteen pitävät työ- tai asennushanskat sekä säänmukainen vaatetus. Turvavaljaat edellytetään korkeissa kohteissa, joissa ei ole kiinteää putoamissuojausta. Siten esimerkiksi katon huoltotöissä tulee kiinnittää valjaiden turvaköysi pitävään kohtaan kuten lapetikkaan tai kattosillan runkoon. Turvaköyden tule myös sijaita siten, että se ei ole tiellä ja häiritse työskentelyä.
Lisäksi on hyvä muistaa, että maltti on valttia. Rauhallinen liikkuminen ja työskentely katolla minimoi vaaratilanteet.
Tikasmalleissa on eroja riippuen asennuspaikasta – seinätikas takaa turvallisen nousun katolle, lapetikas liikkumisen katolla ja turvatikas poistumisen ylemmistä kerroksista vaaran uhatessa. Tikkaiden tulee olla asianmukaisesti asennettu ja materiaaliltaan korkealaatuista terästä, joka kestää ankarissa pohjoisen olosuhteissa pitkään.
Seinätikkaiden turvallisuusominaisuuksissa on myös eroja. Tikkaiden puolissa mekaaninen karhennus lisää kitkaa kengän alla ja vähentää siten selvästi liukastumisvaaraa. Tutustu SafeGrip-tikkaisiin.
Katemateriaali, lappeen kaltevuus sekä vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat kaikki katolla liikkumiseen. Jyrkkä peltikatto sadesäällä on varsin haastava ympäristö. Lähtökohtaisesti katolla tuleekin voida toimia turvallisesti aina. Siksi katolle asennetaan lapetikkaat seinätikkaista eteenpäin kattosillalle asti. Nousu puola-askelmia pitkin estää liukastumisen. Harjan suuntaisesti asennettu kattosilta puolestaan takaa turvallisen kulun savupiipulle sekä hormeille.
Katolle kertyvän lumen määrä saattaa talvisin yllättää. Kinostuessaan painava lumimassa aiheuttaa aina vaaratilanteen pudotessaan räystäältä. Katolle asennettavat lumiesteet pysäyttävät kattoa pitkin valuvan lumikerroksen ennen räystään reunaa pitäen rakennuksen lähellä kulkureitit ja sisäänkäynnit turvallisina asukkaille ja ohikulkijoille. Näin vältytään henkilö- ja omaisuusvahingoilta.
Suomen Rakentamismääräyskokoelmassa F2 on selkeät määräykset ja ohjeet rakennuksen käyttöturvallisuudesta. Siinä ohjeistetaan muun muassa kattoturvallisuudesta seuraavasti: