Näin säästät energiaa ilmanvaihdossa

Nimetön-1

Ilmanvaihto muodostaa noin kolmasosan rakennuksen energiankulutuksesta. VILPEn tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti antaa käytännön vinkit, miten säästää energiaa ilmanvaihdossa.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää niin asukkaiden kuin rakennuksen kunnossa pysymisen kannalta. Ilmanvaihdosta ei siis kannata tinkiä energiansäästön kustannuksella, mutta seuraavilla toimenpiteillä voit säästää ilmanvaihdossa energiaa.

– Varsinkin tänä talvena energiansäästö on erittäin tärkeää. Myös se, että saadaan kustannuksia alas kuitenkaan vaarantamatta rakennuksen toimivuutta, Veli-Pekka Lahti toteaa.

Kuva1_inkku_p

Vinkit koneelliseen ilmanvaihtoon

  • Huolehdi, että ilmanvaihtojärjestelmä ja lämmöntalteenottolaite on säädetty oikein. Säädön tekee alan ammattilainen, jolla on asiaankuuluvat mittalaitteet.
  • Tarkkaile ilmanvaihtokoneen toimintaa – etenkin talven aikana kannattaa tarkistaa, ettei esimerkiksi lämmöntalteenottokenno ole jäätynyt. Vaihda myös suodattimet säännöllisesti.
  • Kiinnitä huomiota tuloilman lämpötilaan. Jos tuloilman lämmitys on tarpeettoman korkealla, se nostaa sähkönkulutusta. Sopiva lämpötila on noin 16–17 astetta. Tuloilma sekoittuu huoneilmaan siten, että sen lämpötila kohoaa sekoittumisen jälkeen. Huoneilmaa viileämpi tuloilma sekoittuu tehokkaammin ja saa koko huoneen ilman vaihtumaan paremmin.
  • Hyödynnä automaatiota, mikäli mahdollista. Uusissa ilmanvaihtokoneissa on viikkokelloasetus, jonka avulla ilmanvaihto säätyy tarpeen mukaan.
  • Remontin yhteydessä kannattaa päivittää vanhat laitteet energiatehokkaampiin malleihin. Esimerkiksi vanhan AC-tekniikalla toimivan huippuimurin voi päivittää ympäristöystävällisempään EC-mallin huippuimuriin.

Automatiikka säästää energiaa ja rahaa


 

Kuva2_inkku

Energiaa voi säästää tekemällä ilmanvaihdon ohjauksesta automaattista VILPE Eco Ideal Wireless -järjestelmällä, jossa kodin oleskelutiloihin asennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit mittaavat huoneen ilmanlaatua ja säätävät sisäilman laatua automaattisesti. Huippuimuri käy matalammalla teholla, kun kiinteistöä ei käytetä, ja säätyy suuremmalle esimerkiksi suihkua käytettäessä tai jos asunnossa on paljon väkeä.

Lahti suosittelee järjestelmää kohteisiin, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Monimutkaisempiin iv-järjestelmiin verrattuna se on kustannustehokas ratkaisu – esimerkiksi uusia putkituksia ei tarvitse tehdä, sillä useimmissa saneerauskohteissa on jo valmiina katolle tuleva hormi tai ilmanpoistokanava.

– Automatiikan avulla voi saavuttaa isoja säästöjä ilmanvaihdossa, Lahti toteaa.

Huolehdi raittiin ilman saannista

VILPE Wiven kannen voi maalata tai tapetoida, jolloin se sulautuu täydellisesti sisustukseen. Kuvien tapetti on Boråstapeterin Nocturne 6331 ja sinisen maalin sävy on Tikkurilan V490.VILPE Wiven kannen voi maalata tai tapetoida, jolloin se sulautuu täydellisesti sisustukseen. Kuvien tapetti on Boråstapeterin Nocturne 6331 ja sinisen maalin sävy on Tikkurilan V490.

Vanhoissa omakoti-, rivi- ja kerrostaloasunnoissa sekä mökeissä on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto. Silloin on tärkeää huolehtia, että raitis ilma pääsee hallitusti sisään ikkunaventtiilien tai korvausilmaventtiilien (esimerkiksi VILPE Wive) kautta.

Termostaatilla varustettu VILPE Wive -venttiili soveltuu rakennuksiin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Talviaikaan termostaatti säätyy automaattisesti pienemmälle.

Jos aikoo pitää energiansäästömielessä alhaisempia huonelämpötiloja, myös viihtyvyys tulee ottaa huomioon ilmanvaihdossa.

– Jos raitis ilma tulee suoraan alaspäin, siitä aiheutuu vedon tunnetta. Korvausilmareitin tulisi olla sellainen, että se puhaltaa ylöspäin kattoon. Tällöin puhdas ilma tuulettaa koko tilan aiheuttamatta vedon tunnetta – näin toimii myös Wive, Lahti sanoo.

 
Julkaistu
23.1.2023