Uusiutuva lämmitysöljy yhdessä lämpöpumpun kanssa tuo selvää säästöä

Lämmityskustannukset ovat nousseet energiakriisin takia. Kaikki energianlähteet eivät kuitenkaan ole kallistuneet yhtä paljon. Esimerkiksi pientalossa ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn yhdistelmä on jopa kolme kertaa edullisempi kuin suora sähkölämmitys.

lammitysjarjestelma_1920x1080

Vaihto uusiutuvaan lämmitysöljyyn kannattaa

Muuttuneen energiatilanteen myötä suora sähkölämmitys tulee selvästi kalliimmaksi kuin ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn yhdistelmä. Myös ilmavesilämpöpumpun ja sähkön yhdistelmä sekä maalämpö ovat käytössä kalliimpia kuin ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn hybridi, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.

Uusiutuva lämmitysöljy on hyvä vaihtoehto myös siksi, ettei sen käyttöönotto vaadi kalliita toimenpiteitä – polttimen päivittäminen tai vaihto riittää. Jos asukas valitsee taloonsa hybridilämmityksen, olemassa oleva öljykattila jää käyttöön ilmavesilämpöpumpun rinnalle. Tällöin asukas voi päättää itse, mitä energianlähdettä käyttää.

– Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöönotto ei myöskään vaadi kymmenien tuhansien eurojen investointeja eikä yhteiskunnalta suuria investointeja infrastruktuuriin. Suomessa on tällä hetkellä n. 130 000 öljyllä lämpiävää pientaloa − meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla käyttämättä uusiutuvaa lämmitysöljyä, Hannula toteaa.

Lue lisää: Miten siirtyä käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä?

Myös päästöjen vertailussa uusiutuva lämmitysöljy voittaa muut lämmitysmuodot

Öljylämmitys voi olla vähäpäästöisin lämmitysmuoto, jos siinä käytetään uusiutuvaa lämmitysöljyä. Jätteistä ja tähteistä valmistettavan uusiutuvan lämmitysöljyn käyttö leikkaa hiilidioksidipäästöjä heti.

– Uusiutuvan lämmitysöljyn CO2-päästöt ovat selvästi pienemmät kuin muiden yleisten lämmitysmuotojen. Suora sähkölämmitys tuottaa keskikokoisessa omakotitalossa vuodessa lähes viisi kertaa suuremmat CO2-päästöt kuin ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn yhdistelmä. Ilmavesilämpöpumpun ja sähkön yhdistelmän CO2-päästö on yli kolminkertainen ja maalämmön yli kaksinkertainen ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn hybridiin verrattuna, Hannula summaa.

Lue myös: Vaihtoehto kalliille energiaremontille - Uusiutuva lämmitysöljy ja hybridilämmitys

Lämmitysneuvontaa rakennusmessuilla 2023

Suomen Lämmitystieto tarjoaa lämmitysneuvontaa vuoden 2023 rakennusmessuilla. Kevään messupaikkakunnat ovat Vantaa, Tampere, Turku ja Lahti. Öljylämmittäjän Palvelutorilla jaetaan kattavasti tietoa lämmitysjärjestelmän päivityksestä, energiatehokkuuden parantamisesta sekä uusiutuvista energiavaihtoehdoista öljylämmityksessä.

Messuvuosi aloitetaan Rakenna & Remontoi -messuilla Myyrmäki-hallissa Vantaalla 27.–29. tammikuuta.

Seuraavana ovat vuorossa ASTA-messut Pirkka-hallissa Tampereella 3.–5.2. ja Rakenna & Sisusta -messut Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa 10.–12. helmikuuta.

Maaliskuussa messuillaan vielä Lahdessa, jossa RAKSA-messut ovat auki Lahden Messukeskuksessa 10.–12. maaliskuuta.
 
Päivitetty
18.1.2023