Kattomateriaalin valinta – huomioi nämä seikat

Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja haastavat, mikä luo korkeat vaatimukset katon kestävyydelle ja hyvälle huollettavuudelle. Painoarvoa kannattaa antaa myös katon helpolle asennettavuudelle kylmälläkin säällä, sillä joustavan aikataulun mahdollisuudella voi usein säästää kattoremontissa.

Maalipinnoitetussa GreenCoat®-teräskatossa yhdistyvät tyylikkyys, huolettomuus ja erinomainen hinta-laatusuhde. 

Maalipinnoitetussa GreenCoat®-teräskatossa yhdistyvät tyylikkyys, huolettomuus ja erinomainen hinta-laatusuhde. 

Kattoremontti on yksi omakotitaloasujan isoimpia remontteja. Hinta on yksi tärkeä kriteeri kattoremontissa, mutta valintaa ei kannata tehdä vain hankintakustannukset mielessä, sillä laadukas ja suomalaisiin olosuhteisiin sopiva kattomateriaali maksaa todennäköisesti pidemmällä aikavälillä itsensä takaisin.

Kun kattoremontti on suunnitteilla, muista nämä:

  • Katon tärkein tehtävä on suojata taloa säärasituksilta. Jos katto ei suoriudu tästä, vaurioituneen talon korjauskustannukset saattavat olla valtavat.
  • Kattoremontti maksaa teetettynä helposti 15 000–25 000 euroa. Ostohetkellä halvin katto ei todennäköisesti ole pitkällä aikavälillä hinnaltaan kilpailukykyisin. Pohdi siis, onko järkevämpää säästää muutama euro neliöltä ostohetkellä ja maksaa kalliista remontista 15–20 vuoden kuluttua vai valita laadukkaasta materiaalista tehty katto, joka vähentää tulevia huolto- ja remonttikustannuksia ja säästää samalla sekä aikaa että rahaa.
  • GreenCoat® Pural BT -teräskaton huoltomaalaus tehdään SSAB:n suosituksen mukaan noin 35–40 vuoden kuluttua asennuksesta. Esimerkiksi tiilikaton huoltotoimenpiteeksi suositellaan pinnoitusta yleensä jo 10–15 vuotta asennuksen jälkeen.
  • SSAB:n GreenCoat®-pinnoitetakuu takaa, ettei materiaalissa tapahdu merkittävää tai epätasaista ulkonäön muutosta 25 vuoden aikana. Tekninen takuu puolestaan takaa, ettei materiaali ruostu puhki 50 vuoden aikana. Suomessa realistinen käyttöikä GreenCoat®-katolle on 70–80 vuotta, kun huoltomaalaus on tehty vähintään kerran.
  • Huoltomaalauksella voidaan pidentää teräskaton elinkaarta. Huomioitavaa on, että teräskaton huoltomaalaus tehdään pääosin visuaalisten ominaisuuksien takia. Katteen runko ja korroosion suojaus (teräsydin ja sinkki) säilyttävät ominaisuutensa myös ilman huoltomaalausta.

Suomessa realistinen käyttöikä GreenCoat®-katolle on 70–80 vuotta, kun huoltomaalaus on tehty vähintään kerran.Suomessa realistinen käyttöikä GreenCoat®-katolle on 70–80 vuotta, kun huoltomaalaus on tehty vähintään kerran.

Teräskatto kruunaa talon kestävällä tyylillä

Kattoon kohdistuu monia eri ilmastorasituksia, kuten UV-säteilyä, lämpöä, lunta, jäätä, rankkasadetta, raekuuroja sekä ilman epäpuhtauksia – ja saattaapa katolla joku joskus liikkuakin. SSAB:n kotimaisilla GreenCoat®-teräskatoilla on erinomaiset tekniset valmiudet vastata vaativien olosuhteiden luomiin rasituksiin, mistä kertovat myös korkeimmat mahdolliset UV- ja korroosionkestoluokat.

Teräs on luja mutta painoltaan kevyt verrattuna useisiin muihin katemateriaaleihin (0,50 mm = 4,00 kg/m² ja 0,60 mm = 4,80 kg/m²). Keveytensä ansiosta teräskatto ei vaadi massiivisia alusrakenteita. Katon toiminnan kannalta olennainen asia on yläpohjan tuuletus, joka on helppo toteuttaa teräskatolle. Materiaali on myös kevyt nostaa katolle ja helppo asentaa paikalleen. Tarjolla on sekä määrämittaisia profiililevyjä että niin sanottuja palakattoja.

Oikeilla välineillä leikkaaminen ja lävistäminen onnistuvat nopeasti ja mittatarkasti. Hyvä käsiteltävyys säilyy jopa 15 asteen pakkasessa ilman että pinnoite tai teräs vaurioituisivat. Näiden ominaisuuksien ansiosta rakentaminen nopeutuu ja helpottuu, mikä pienentää työkustannuksia.

Lue myös: Vinkki talvirakentajalle: teräsohutlevyä on helppo käsitellä jopa 15 asteen pakkasessa

GreenCoat®-katon lujuuden takaa sen teräsydin. Kattoa suojaa korroosiolta sinkkikerros, jonka päällä on lisäksi korroosionestopigmentoidut pohjamaalikerrokset ja pintamaali, joka antaa sille arvokkaan ulkonäön. GreenCoat®-teräksessä käytetään biopohjaista maalipinnoitetta, joka ei hilseile tai halkeile ja säilyttää hyvin värinsä.

Koska katto on talon viides julkisivu, sillä on suuri vaikutus koko rakennuksen ilmeeseen ja ulkonäköön. GreenCoat®-teräskaton kanssa turhia kompromisseja ei tarvitse tehdä, sillä väri- ja profiilivalikoima on erittäin laaja. Materiaali soveltuu erinomaisesti myös käsisaumaukseen ja taipuu vaativiinkin muotoihin.

SSAB:n uudessa värikartassa on 28 väriä ja valmistusohjelmassa yli 500 värisävyä. Saatavana on lisäksi metallihohtovärejä. Lähes kaikista väreistä löytyy kaksi kiiltoastetta: puolikiiltävä ja matta.

GreenCoat®-teräskatoille on tarjolla laaja valikoima RAL- ja NCS-sävyjä, joten saat kodillesi juuri sen värisen katon kuin haluat. Vuosikymmeniä jatkuneet laajat ulkotestaukset eri puolilla maailmaa takaavat, että GreenCoat®-tuotteet kestävät rajuimmatkin sääolosuhteet.GreenCoat®-teräskatoille on tarjolla laaja valikoima RAL- ja NCS-sävyjä, joten saat kodillesi juuri sen värisen katon kuin haluat. Vuosikymmeniä jatkuneet laajat ulkotestaukset eri puolilla maailmaa takaavat, että GreenCoat®-tuotteet kestävät rajuimmatkin sääolosuhteet.

Kotimainen teräskatto kestää pohjoisen vaativissa oloissa

GreenCoat®-teräs valmistetaan Suomessa, ja koko tuotevalikoimalle on myönnetty Avainlippu-merkki. GreenCoat®-kattojen vuosikymmeniä jatkunut pitkäjänteinen tuotekehitys ja ulkoilmatestaus takaavat niiden erinomaisen kestävyyden pohjoisen vaativissa oloissa.

Teräskaton käyttöikä ilman maalipinnan huoltomaalausta voi olla parhaimmillaan jopa 50 vuotta, ja huoltomaalauksella saavutettava elinkaari on ylivoimaisen pitkä. Normaaliksi teräskaton huoltotoimenpiteeksi riittää silmämääräinen tarkistus sekä tarvittaessa pesu ja huuhtelu.

Kun GreenCoat®-katto lopulta tulee käyttöikänsä päähän, se voidaan kierrättää 100-prosenttisesti. Teräs on maailman eniten kierrätetty materiaali, ja jokaisessa SSAB:n valmistamassa teräskilossa on käytetty noin 20 prosenttia kierrätysterästä.

Lue myös: Paraisten ekokylä – kotimaista terästä rakenteista kattoon

Lähitulevaisuudessa GreenCoat®-tuotteet valmistetaan fossiilivapaasta teräksestä, jolloin niiden hiilijalanjälki on erittäin pieni. Ekologisuus näkyy myös GreenCoat®-kattojen ainutlaatuisessa maalipinnoitteessa. SSAB:n patentoima BT-teknologia mahdollistaa, että huomattava osa maalin fossiilista öljyä on korvattu biopohjaisella pohjoismaisella öljyllä.

Laaja GreenCoat®-jälleenmyyntiverkosto takaa tuotteiden erinomaisen saatavuuden ympäri maan.

Löydä lähin GreenCoat®-jälleenmyyjäsi

SSAB:n patentoimassa biopohjaisessa BT-teknologiassa valtaosa maalin fossiilipohjaisista liuottimista on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä.

SSAB:n patentoimassa biopohjaisessa BT-teknologiassa valtaosa maalin fossiilipohjaisista liuottimista on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä.

 
Julkaistu
23.1.2023