Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja haastavat, mikä luo korkeat vaatimukset katon kestävyydelle ja hyvälle huollettavuudelle. Painoarvoa kannattaa antaa myös katon helpolle asennettavuudelle kylmälläkin säällä, sillä joustavan aikataulun mahdollisuudella voi usein säästää kattoremontissa.
Kattoremontti on yksi omakotitaloasujan isoimpia remontteja. Hinta on yksi tärkeä kriteeri kattoremontissa, mutta valintaa ei kannata tehdä vain hankintakustannukset mielessä, sillä laadukas ja suomalaisiin olosuhteisiin sopiva kattomateriaali maksaa todennäköisesti pidemmällä aikavälillä itsensä takaisin.
Kattoon kohdistuu monia eri ilmastorasituksia, kuten UV-säteilyä, lämpöä, lunta, jäätä, rankkasadetta, raekuuroja sekä ilman epäpuhtauksia – ja saattaapa katolla joku joskus liikkuakin. SSAB:n kotimaisilla GreenCoat®-teräskatoilla on erinomaiset tekniset valmiudet vastata vaativien olosuhteiden luomiin rasituksiin, mistä kertovat myös korkeimmat mahdolliset UV- ja korroosionkestoluokat.
Teräs on luja mutta painoltaan kevyt verrattuna useisiin muihin katemateriaaleihin (0,50 mm = 4,00 kg/m² ja 0,60 mm = 4,80 kg/m²). Keveytensä ansiosta teräskatto ei vaadi massiivisia alusrakenteita. Katon toiminnan kannalta olennainen asia on yläpohjan tuuletus, joka on helppo toteuttaa teräskatolle. Materiaali on myös kevyt nostaa katolle ja helppo asentaa paikalleen. Tarjolla on sekä määrämittaisia profiililevyjä että niin sanottuja palakattoja.
Oikeilla välineillä leikkaaminen ja lävistäminen onnistuvat nopeasti ja mittatarkasti. Hyvä käsiteltävyys säilyy jopa 15 asteen pakkasessa ilman että pinnoite tai teräs vaurioituisivat. Näiden ominaisuuksien ansiosta rakentaminen nopeutuu ja helpottuu, mikä pienentää työkustannuksia.
Lue myös: Vinkki talvirakentajalle: teräsohutlevyä on helppo käsitellä jopa 15 asteen pakkasessa
GreenCoat®-katon lujuuden takaa sen teräsydin. Kattoa suojaa korroosiolta sinkkikerros, jonka päällä on lisäksi korroosionestopigmentoidut pohjamaalikerrokset ja pintamaali, joka antaa sille arvokkaan ulkonäön. GreenCoat®-teräksessä käytetään biopohjaista maalipinnoitetta, joka ei hilseile tai halkeile ja säilyttää hyvin värinsä.
Koska katto on talon viides julkisivu, sillä on suuri vaikutus koko rakennuksen ilmeeseen ja ulkonäköön. GreenCoat®-teräskaton kanssa turhia kompromisseja ei tarvitse tehdä, sillä väri- ja profiilivalikoima on erittäin laaja. Materiaali soveltuu erinomaisesti myös käsisaumaukseen ja taipuu vaativiinkin muotoihin.
SSAB:n uudessa värikartassa on 28 väriä ja valmistusohjelmassa yli 500 värisävyä. Saatavana on lisäksi metallihohtovärejä. Lähes kaikista väreistä löytyy kaksi kiiltoastetta: puolikiiltävä ja matta.
GreenCoat®-teräs valmistetaan Suomessa, ja koko tuotevalikoimalle on myönnetty Avainlippu-merkki. GreenCoat®-kattojen vuosikymmeniä jatkunut pitkäjänteinen tuotekehitys ja ulkoilmatestaus takaavat niiden erinomaisen kestävyyden pohjoisen vaativissa oloissa.
Teräskaton käyttöikä ilman maalipinnan huoltomaalausta voi olla parhaimmillaan jopa 50 vuotta, ja huoltomaalauksella saavutettava elinkaari on ylivoimaisen pitkä. Normaaliksi teräskaton huoltotoimenpiteeksi riittää silmämääräinen tarkistus sekä tarvittaessa pesu ja huuhtelu.
Kun GreenCoat®-katto lopulta tulee käyttöikänsä päähän, se voidaan kierrättää 100-prosenttisesti. Teräs on maailman eniten kierrätetty materiaali, ja jokaisessa SSAB:n valmistamassa teräskilossa on käytetty noin 20 prosenttia kierrätysterästä.
Lue myös: Paraisten ekokylä – kotimaista terästä rakenteista kattoon
Lähitulevaisuudessa GreenCoat®-tuotteet valmistetaan fossiilivapaasta teräksestä, jolloin niiden hiilijalanjälki on erittäin pieni. Ekologisuus näkyy myös GreenCoat®-kattojen ainutlaatuisessa maalipinnoitteessa. SSAB:n patentoima BT-teknologia mahdollistaa, että huomattava osa maalin fossiilista öljyä on korvattu biopohjaisella pohjoismaisella öljyllä.
Laaja GreenCoat®-jälleenmyyntiverkosto takaa tuotteiden erinomaisen saatavuuden ympäri maan.
Löydä lähin GreenCoat®-jälleenmyyjäsi