Olkilevyn aikakausi on täällä – mutta mikä on olkilevy ja mihin sitä käytetään?

Uuden rakennuslevyn aikakausi on tullut. Tšekeissä valmistettu Ekopanely:n tuottama olkilevy haastaa kipsilevyn luonnollisuudellaan, ekologisuudella, energiatehokkuudellaan ja monikäyttöisyydellään. Olkilevyn paloturvallisuus on omaa luokkaansa ja äänieristys vastaa äänieristettyä ovea. Tässä artikkelissa tutustaan tarkemmin olkilevyyn, mitä se oikeastaan on ja mihin sitä voi käyttää.

3 x

Olkilevy valmistetaan korkeassa paineessa vehnän oljesta

Olkilevy on luonnollinen levymateriaali, joka valmistetaan korkeassa paineessa ja puristamalla vehnän oljesta (98% koko levyn painosta). Puristamisessa ei käytetä kemiallisia sidosaineita, vaan levyä pitää kasassa luonnollinen liima, ligniini, joka tulee vehnästä paine- ja lämpökäsittelyn seurauksena.

Levyn ympärykset eli levyn päät, reunat ja molemmat sivut ovat päällystetty kierrätyspaperilla (1,5% levyn painosta). Kierrätyspaperi liimataan kuumankestävällä amiiniliimalla. Paperin liimaaminen edesauttaa levyn paloturvallisuutta ja pidentää käyttöikää. Liimaa tuotteessa on yhteensä 0,5% koko levyn painosta.

Olkilevyjen kokovalikoima

Olkilevyä on saatavilla kahdessa leveyskoossa, 38mm ja 58mm.

38mm levyn koot ovat pituudeltaan joko 2500mm tai 2700mm ja korkeudeltaan 800mm.

Isomman, 58mm levyn koot ovat pituudeltaan 2500mm tai 2700mm ja korkeudeltaan 1200mm.

58mm olkilevy painaa 22-24 kg/m2 ja 38mm vahvuinen 18-20 kg/m2. 58mm vahvuinen olkilevy (2500x1200x58mm) painaa yhteensä noin 66-72 kg,

38mm vahvuinen olkilevy (2500x800x38) painaa yhteensä noin 36-40 kg.

Myös erikoistilaukset ovat mahdollista.

Olkilevyjen tuotetiedot


Yleisimmät olkilevyn koot ovat: 
pituus 2500mm tai 2700mm / 
leveys 800mm tai 1200mm /
vahvuus 38mm tai 58mmYleisimmät olkilevyn koot ovat: pituus 2500mm tai 2700mm / leveys 800mm tai 1200mm / vahvuus 38mm tai 58mm

Hyvän sisäilman takaaja, lämpöä varaava, ääneneristävä, itsekantava, paloturvallinen – olkilevyn monipuoliset ominaisuudet

Hyvä sisäilma – eli sopivan kostea ja lämmin – on taattu olkilevyä käyttäessä rakennuslevyn diffuusiokyvyn ansiosta. Valmistusprosessissa syntyvien mikrohuokosten ansiosta levy on diffuusioavoin, jolloin vesihöyry kulkee rakenteessa esteettä. Kosteana aikana olkilevy imee kosteutta itseensä, kun taas kuivempana aikana levy luovuttaa itseensä sitomaa kosteutta takaisin sisäilmaan. Rakenne pysyy ehjänä kosteuselämisen aikana, jolloin kuivumisen aikana olkilevyyn ei synny ilmaa läpi päästäviä halkeamia.

Olkilevy varaa lämpöä tehokkaasti, jolloin levy mahdollistaa rakennuksen lämpötilan säilymistä tasaisena pidempään. Lämmönvarauskyky johtuu levyn rakenteesta ja olkien tiheydestä. Prosessissa syntyvät mikrohuokoset edesauttavat olkilevyn lämmönvaraamiskykyä.

Ääneneristyslevynä olkilevy toimii erinomaisesti, kun esimerkiksi yhdellä 58mm vahvuisella levyllä voidaan saavuttaa jopa 35 desibelin vaimennus ja kahdella 39 desibeliä (33dB vastaa äänieristettyä ovea). Olkilevyn hyvä ääneneristysominaisuus johtuu levyn tiheydestä ja käytettyjen olkien sijoittelusta levyn sisällä, mikä mahdollistaa ääniaaltojen keskeyttämisen levyn sisällä ja antaa levylle vaimentavan vaikutuksen.

Itsekantavana seinärakenteena toimii 58mm vahvuinen olkilevy, jolloin erillistä runkoa ei tarvita. Samalla rakenne eristää, jolloin ei tarvita erillistä lämmöneristystä. Lisäksi levyyn on mahdollista kiinnittää kalusteita samaan tapaan kuin puuhun, koska levy on rakenteeltaan tiheä ja vahva.

Paloturvallisuus on taattu. Olkilevy ei pala johtuen levyn valmistusprosessista, jossa korkea lämpötila ja paine syrjäyttää hapen rakenteesta. Kun rakenne ei sisällä happea, palamisprosessi ei etene rakenteessa.

Tutustu testivideoihin

Paloturvallisuus on taattu olkilevyä käytettäessä. Tutustu testivideoiden (linkki tekstissä) kautta olkilevyn paloturvallisuuteen.Paloturvallisuus on taattu olkilevyä käytettäessä. Tutustu testivideoiden (linkki tekstissä) kautta olkilevyn paloturvallisuuteen.

Monipuoliset ominaisuudet mahdollistavat useat käyttökohteet

Iäkkäiden talojen korjaukseen olkilevy soveltuu erityisen hyvin, koska levy säilyttää vanhan talon hengittävyyden. Levy soveltuu hyvin vanhoissa taloissa esimerkiksi seinien suoristukseen.

Uusissa taloissa olkilevyn hengittävyys mahdollistaa höyrysuluttoman rakenneratkaisun, jolloin rakenteet pysyvät hengittävinä ja pääsevät kuivumaan.

Olkilevyä voidaan käyttää itsekantavana seinärakenteena, jolloin materiaalin käytöllä vältetään useat rakennusvaiheet; 58mm levy ei tarvitse runkoa, ei villan asennusta eikä kipsilevyn asennusta rungon molemmille puolille kiinnityksiä varten. Jos toive on kuitenkin kiinnittää monta painavaa esinettä samaan levyyn kuten tv:tä ja kaappeja, runko on suositeltua. 

Olkilevy sopii erityisen hyvin iäkkäämpien rakennuksen remontoinnin tarpeisiinOlkilevy sopii erityisen hyvin iäkkäämpien rakennuksen remontoinnin tarpeisiin

Ääneneristysominaisuuksien johdosta olkilevyä voidaan käyttää erityistä ääneneristystä vaativissa tiloissa, kuten äänitysstudioissa tai olemassa olevien seinien ääneneristyksissä.

Olkilevyä voi käyttää monipuolisesti ominaisuuksien (sisäilman kosteuden tasaus, lämmönvaraus, ääneneristys ja itsekantavuus) johdosta niin rakennuksen sisä- ja ulkoseinissä kuin lattioissa tai katoissakin. Levyn käyttö on mahdollista myös märkätiloissa eli suihku- ja saunatiloissa, jolloin kosteussulku tai vedeneristys ja viimeistellään keraamisilla laatoilla, laudoituksella tai muilla viimeistelymateriaaleilla.

Tuote on todettu sopivan myös allergikoille, koska levyn VOC-arvot (haitalliset sisäilmayhdisteet) on A+ eli paras mahdollinen tulos. VOC-indikaattorilla mitataan haihtuvien orgaanisten aineiden pitoisuuksien määrää ja A+ merkinnällä ilmaistaan, että tuotteessa ei ole haihtuvia päästöjä eikä allergeeneja.

Hinnasto – katso mitä olkilevy maksaa

Olkilevyn asennus on helppoa

Asentamisen helppoutta edesauttaa levyn helppo työstäminen, jolloin levyä voi leikata ja tehdä reikiä – samaan tapaan kuin kipsilevyyn.

Leikatut reunat tulee peittää erikoisteipillä, jonka saa hankittua levyjen hankinnan yhteydessä. Reunat peitetään, jolloin levy säilyy vahingoittumatta.

Varastoinnin ja rakentamisen aikana sekä valmiissa seinissä on vältettävä suoraa vettä ja kosteutta levyn pinnalla. Suoralta kosteudelta suojaamiseksi levyn pinta on ensin käsiteltävä suojaavalla kosteussululla tai pohjamaalilla. Myös muut "hengittävät" materiaalit sopivat suojaamaan suoralta kosteudelta.

Levyyn voidaan upottaa esimerkiksi sähköputki pystysuunnassa koko paneelin pituudelta. Upotus vaakasuunnassa on myös mahdollista, jolloin uran maksimipituus on 30 cm. Upotuksiin suositellaan käytettäväksi 58mm levyä.

Ruuvit eivät tarvitse esiporausta eikä kiinnitystulppia eli proppuja. Ruuveiksi suositellaan käytettäväksi 5mm tai 6mm ruuveja.

Työkaluina toimii parhaiten pistosaha ja sirkkeli.

Levyyn voidaan upottaa esim. sähköputki pituus suunnassa koko paneelin pituudelta. Ura ei saa kuitenkaan ylittää 30mm. Upotuksiin suositellaan käytettäväksi 58mm levyä.

Ota yhteyttä / pyydä tarjouspyyntö

”No syökö ne jyrsijät hienon ja uuden juurirakennetun olkilevyrakenteisen taloni?”

Olkilevyn valmistukseen käytetään vain "pahnattua" vehnää, eli levyssä olevat oljet ovat saatu viljasadon korjuun jälkeen ja jyvät on poistettu sekä puhdistettu oljesta ennen tuotannon alkamista.

Jyrsijälle ei valitettavasti jää mitään syötävää rakenteissa, jolloin jyrsijää ei kiinnosta juuri rakentamasi olkilevytalo – mutta ihmisasujalle levy on sitäkin mahtavampi!
 

Jyrsijä ei ole kiinnostunut olkilevyistäJyrsijä ei ole kiinnostunut olkilevyistä
 
Päivitetty
31.1.2023