Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.
Aikana, jolloin oman sähkönkulutuksen vähentäminen ovat hyvä taito osata, kannattaa kiinnittää huomiota myös niihin arkisiin asioihin, joissa sähköä käyttää. Harva tulee tietoisesti ajatelleeksi sähkönkulutusta silloin kun perhe ja oma vatsa kaipaavat lämmintä ruokaa.
– Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.
Takan antaessa tehdä ruoan kypsennystyön, tulee energia käytettyä hyödyksi kahteen kertaan. Ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Samalla säästyy sähköä.
Tulisijavalmistaja Tulikivi julkaisi yhteistyössä Marttojen kanssa ”Viikon takkaruokareseptit” -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.
– Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä, Hjälm sanoo.
Tutustu Tulikivi Cooking -ruoanlaittotuotteisiin.
Tulikiven verkkokaupassa saat -15% edun käyttämällä koodia KOKKAA15.
Etu voimassa 9.2.2023 saakka.
Varaavan tulisijan tuoma lämpö lämmittää kotia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen, jopa parikin päivää. Näin pienenee myös tarve lämmittää kotia sähköllä. Jos vielä hyödyntää takkaa ruoanvalmistuksessakin, riittää näin sähköä paremmin sähköllä kotiaan lämmittävien tarpeisiin.
– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm sanoo.
Lisäksi Marttojen termein sanottuna, takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää eli niin sanottua ”mielen kotivaraa”.
– Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elämän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.
Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet