Tehtaan suojissa on mahdollista rakentaa huippulaadukas omakotitalo

Voidaanko omakotitalo todella rakentaa näin? – Sateelta suojassa, hyvässä järjestyksessä ja vain kolmessa viikossa. Kiiruna Talojen talotehtaalla rakennetaan muuttovalmiita omakotitaloja. Rakentamisen vakaat olosuhteet mahdollistavat valmiiden kotien tasaisen korkean laadun.

Aada Pietikäisen ei tarvitse aamulla pohtia päivän säätä suunnatessaan rakennustyöhön. Tehtaalla rakennettaessa olosuhteet työskentelylle ovat aina tasaiset.Aada Pietikäisen ei tarvitse aamulla pohtia päivän säätä suunnatessaan rakennustyöhön. Tehtaalla rakennettaessa olosuhteet työskentelylle ovat aina tasaiset.

Torniolaisella talotehtaalla työpäivä alkaa kello 7.00. Töihin tullessa pakkaslumi narskuu askelten alla, mutta työvuoron alkaessa toppatakin saa jättää naulakkoon – Kiiruna Talot rakennetaan sisustustöitä myöten valmiiksi talotehtaan suojissa.

Kiiruna Talojen tehtaalla koti rakentuu vaihe vaiheelta kulkien yhdeksän eri työpisteen läpi. Ensimmäisillä työpisteillä rakennetaan tilaelementin lattia- ja seinäelementit, kun taas viimeisillä työpisteillä asennetaan jo keittiötä, laatoitetaan märkätiloja ja viimeistellään kodin sisustusvalintoja.

Aada Pietikäisen ja Sofia Väisäsen vastuulla on lattioiden valaminen. Ensin valmistellaan: kun lattiaan on asennettu lattialämmitysputket, levitetään lattialle pohjustusaine ja verkko vahvistamaan valua. Kun pohjustusaine on kuivunut, vuorossa on betonitasoitteen huolellinen levittäminen ja tasoittaminen.

Huolellisesti valetun lattian päälle päästään muutaman päivän sisällä asentamaan asiakkaan valitsema lattiamateriaali.

– Meillä on mahtava porukka. Jokainen tietää, mitä tekee, ja tarvittaessa saa apua muilta, Aada Pietikäinen sanoo.

Huolellisesti vaiheistettu rakentaminen takaa rakentamisen korkean laadun

Kaikki työvaiheet on aikataulutettu ja vaiheistettu järkevästi, jotta rakentaminen on jouhevaa. Kun talo rakennetaan tehtaan suojissa, sääolosuhteet tai yksittäisten työntekijöiden poissaolot eivät vaikuta rakentamisen aikatauluun.

– Jokaiselle työvaiheelle on omat tekijänsä. Työvaiheeseen vaadittavat työvälineet ovat aina saatavilla ja oikeassa paikassa. Kun työ on vaiheistettu, se on sujuvaa, tehokasta ja tasalaatuista, sanoo toimitusjohtaja Ismo Säily.

Tornion tehtaalla valmistuu vuodessa 120–140 taloa. Talomallistossa on toistakymmentä erilaista mallia kokohaarukalla 78–180 m2. Monia yksityiskohtia on mahdollista muokata suunnitteluvaiheessa omien toiveidensa mukaan.

Tehtaassa rakentaminen on ympäristöviisas ratkaisu. Materiaalihukkaa ei juuri tule, kun samoja materiaaleja päästään hyödyntämään useamman talon rakentamisessa, Ismo Säily kertoo.Tehtaassa rakentaminen on ympäristöviisas ratkaisu. Materiaalihukkaa ei juuri tule, kun samoja materiaaleja päästään hyödyntämään useamman talon rakentamisessa, Ismo Säily kertoo.

Aidossa tilaelementissä myös sisustustyöt tehdään tehtaan suojissa

Ennen talopaketin tilaamista asiakkaan kanssa käydään läpi kodin varustelu: pintamateriaalit, sävyt, kodinkoneet ja niin edelleen. Noin 10–12 viikkoa ennen sovittua talotoimituspäivää talotehdas tilaa kodin rakentamiseen tarvittavat materiaalit asiakkaan tekemien valintojen mukaisesti.

Yhtä omakotitaloa rakennetaan talotehtaalla noin kolmen viikon ajan, kunnes tilaelementit ovat valmiina toimitettavaksi tontille.

Tilaelementissä on sananmukaisesti koko tila rakennettu valmiiksi. Sisäkatto, lattiat, seinät, ulkoseinät, väliseinät, kiinteät kalusteet – kaikki ovat valmiina. Seinät on maalattu ja saunan lauteet asennettu, kiuas on paikallaan, kodintekniikka on kytkemistä vaille valmiina ja kylpyhuone on laatoitettu.

Kun työ on jaoteltu täsmällisesti eri vaiheisiin, jokainen työntekijä saa keskittyä täysin oman vastuualueensa hoitamiseen. Arto Purakasmäki laatoittaa Lahteen toimitettavan kodin pesutiloja.Kun työ on jaoteltu täsmällisesti eri vaiheisiin, jokainen työntekijä saa keskittyä täysin oman vastuualueensa hoitamiseen. Arto Purakasmäki laatoittaa Lahteen toimitettavan kodin pesutiloja.

Aidon tilaelementin tunnistaa siitä, että myös sisustustyöt tehdään tehtaassa hallituissa olosuhteissa. Kiiruna Talo koostuu tyypillisesti 2–4 tilaelementistä, talon koosta riippuen.

Vilma Unga käsittelee parhaillaan hirsipaneeleita erityisellä hirsisuoja-aineella. Kiiruna Talojen mallistoon kuuluu sekä perinteisiä puu- että hirsirakenteisia pientaloja.

– Käsittelen pinnat kahteen kertaan. Levitän aineen ruiskulla ja tasoitan siveltimellä. Ja hyvää jälkeä tulee – totta kai! Vilma Unga sanoo.

– Tällainen tapa rakentaa on turvallinen: kun työolot ovat tasaiset ja turvalliset, syntyy parasta jälkeä. On lämpöä, valoa ja jokaisella on oikeat työkalut koko ajan käsillä ja työnjohto saatavilla aina kun tarvitaan. Kullekin työvaiheelle on osaavat tekijät, Ismo Säily sanoo.

Tasaisessa lämpötilassa työskennellessä huomio ei eksy paleleviin sormiin – kun työolot ovat tasaiset ja turvalliset, syntyy parasta jälkeä.

Talotehtaalla on töissä kuutisenkymmentä työntekijää. Torniossa Kiiruna Talot on iso ja arvostettu työnantaja. Kuvassa Vilma Unga ja Sofia Väisänen.Talotehtaalla on töissä kuutisenkymmentä työntekijää. Torniossa Kiiruna Talot on iso ja arvostettu työnantaja. Kuvassa Vilma Unga ja Sofia Väisänen.

Taloelementtien valmistukseen varataan 14–15 työpäivää eli noin kolme työviikkoa. Kun tilaelementit ovat valmiit, ne suojataan hyvin ja siirretään rekan kyytiin. Kaikki on kyydissä saunan lauteita myöten – vain saunoja puuttuu!

Koti rakentuu samaan aikaan sekä tontilla että talotehtaalla – tontilla tehdään perustukset ja katto

Kiiruna Talojen asiantunteva henkilökunta on rakentajan apuna jo paljon ennen kuin ensimmäistäkään lautaa sahataan. Suunnittelutyöt, kuten pääpiirustukset sekä erikoissuunnittelu, kuuluvat Kiiruna Talojen muuttovalmiiseen toimitussisältöön. Myös rakennusluvan hakemiseen saa apua Kiiruna Talon edustajilta.

– Myyjämme varmistavat yhdessä asiakkaan kanssa, että heidän valitsemansa talo soveltuu tontille. Toimitamme muun muassa rakennuslupaa varten tarvittavat lvi-suunnitelmat ja energiatodistukset. Vielä ennen kuin talo lähtee tuotantoon, asiakkaan kanssa tehdään suunnitelmat sähkötöitä sekä keittiön ja pesutilojen sisustusta varten. Värien valinnassa auttavat sisustussuunnittelijamme, kertoo Ismo Säily.

Ennen tilaelementtien toimitusta tontilla valetaan perustukset sekä rakennetaan vesikatto. Talon pystytys tapahtuu muutamassa tunnissa, jonka jälkeen katto nostetaan paikoilleen.

Kiiruna Talo on säältä suojassa läpi rakentamisen. Pystytyspäivä kestää kokonaisuudessaan vain muutamia tunteja. Vesikatto nostetaan valmiin talon päälle päivän päätteeksi.Kiiruna Talo on säältä suojassa läpi rakentamisen. Pystytyspäivä kestää kokonaisuudessaan vain muutamia tunteja. Vesikatto nostetaan valmiin talon päälle päivän päätteeksi.

– Asiakaslupauksemme on, että elementtien saavuttua tontille, asiakas pääsee neljän viikon päästä muuttamaan taloon sisään. Ja se pitää, sanoo Ismo Säily ylpeänä.

Laadukkaita koteja kaikkialle Suomeen – “työn jäljestä saa olla ylpeä”

Tehtaalla jokainen tietää oman hommansa, ja tarvittaessa autetaan kaveria. Kun Sofia Väisänen on saanut lattiavalun valmiiksi, hän siirtyy loppupäiväksi pakkaamaan talotoimituksen mukana työmaalla tarvittavia tarvikkeita. Talo, jonka lattian hän juuri valoi, on lähdössä muutaman viikon päästä toiselle puolelle Suomea.

– Työn jäljestä saa olla ylpeä. On hieno tunne, kun tietää, että meidän talomme ovat viimeisen päälle hyvin rakennettu, Sofia Väisänen sanoo.

Vilma Unga tarkistaa talomoduulin seinään kiinnitetystä sisustuskortista, millaiset värit asiakas on valinnut väliseiniin. Niiden maalaaminen on seuraava projekti.

– On hauska ajatus, että taloja, joiden rakentamiseen olen osallistunut, on ympäri Suomen, hän sanoo.

Kiiruna Talo on asiakkaalle aidosti vaivaton tapa rakentaa uusi koti.Kiiruna Talo on asiakkaalle aidosti vaivaton tapa rakentaa uusi koti.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Kiiruna Taloille ja asiantuntija on sinuun yhteydessä pikimmiten.

Jätä yhteydenottopyyntö

 
Päivitetty
12.1.2023