Mitä viemäriin saa laittaa ja mitä ei? Katso lista

Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu paistinrasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.

Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita ei voi ja kannata laittaa viemäriin.

Tukos x.jpeg

Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?

Jos viemäriin laitetaan sinne kuulumattomia materiaaleja ja esineitä, voivat ne tarttua putken seinämiin, olla haitallisia sen rakenteelle, tai jumittua putkiston sisälle. Tukkeutunut tai vahingoittunut viemäri ei toimi kuten sen pitäisi, joka kasvattaa vesivahingon riskiä huomattavasti.

Jätevedet käsitellään vedenpuhdistamolla. Kaikki veden mukana kulkeutuneet viemäriin laitetut roskat ja aineet on poistettava puhdistusprosessin aikana, mikä kuormittaa ympäristöä tarpeettomasti. Osa haitallisista aineista myös päätyy luontoon ja on sille vahingollista.

Mitä viemäriin saa laittaa?

Yksinkertaisesti: viemäriin kuuluu laittaa ainoastaan ihmisten jätökset, wc-paperi ja pesuvedet.

Viemäriin ei saa laittaa siis mitään jätevesien ulkopuolelta, se ei ole roska-astia.

Käyttämällä viemäriä oikein ylläpidät sen toimintaa ja voit välttyä tarpeettomilta vahingoilta.

Lemmikkieläinten ylijäämäruoatkin tukkeuttavat ajan kuluessa viemäreitä ja kuormittavat ympäristöä tarpeettomasti vesilaitoksen puhdistusprosessin yhteydessä.Lemmikkieläinten ylijäämäruoatkin tukkeuttavat ajan kuluessa viemäreitä ja kuormittavat ympäristöä tarpeettomasti vesilaitoksen puhdistusprosessin yhteydessä.

Mitä viemäriin ei saa laittaa ja miksi?

  1. Öljyt ja rasvat

Öljyt ja rasvat eivät ole vesiliukoisia, vaan jähmettyessään ne tarttuvat putkien seinämiin ja kerääntyvät putken sisään. Lopulta seurauksena voi olla putken täydellinen tukkeutuminen.
 

  1. Kahvinpurut

Kahvipurut eivät myöskään ole täysin vesiliukoisia, vaan ne kertyvät viemärin sisään.

Rasva on hyvä kerätä esimerkiksi talouspaperilla ennen viemäriin joutumistaRasva on hyvä kerätä esimerkiksi talouspaperilla ennen viemäriin joutumista
  1. Ruoantähteet
Mikään syötävä ei kuulu viemäriin. Esimerkiksi jauho veteen sekoitettuna on kuin liimaa ja riisi tai pasta turpoaa moninkerroin imiessään ympäröivän kosteuden itseensä. Ruoantähteet kerääntyvät viemäriin, joten ne voivat aiheuttaa tukoksen putkistossa. Ruoantähteet saattavat myös houkutella viemäriin rottia. Esimerkiksi nestepitoisista ruoista on hyvä siivilöidä neste pois ja laittaa kiinteä aines biojätteeseen viemärin sijasta.
  1. Pienesineet

Viemäriin ei saa laittaa mitään sinne kuulumattomia esineitä, kuten vanupuikkoja tai lappuja. Esineet voivat jäädä jumiin putken sisälle tai päätyä ympäristöön.

  1. Lääkeaineet
Lääkkeiden päätyminen viemäriin ei todennäköisesti aiheuta haittaa sen käytössä, mutta lääkeaineiden päätyminen veteen on haitaksi eläimille ja ympäristölle.
  1. ​​​​​Haitalliset aineet, kuten maalit tai liuottimet
Jos viemäriin laittaa haitallisia aineita, voivat ne heikentää viemärin rakennetta. Vaaralliset aineet myös päätyvät jätevesien mukana ympäristöön ja ovat haitallisia luonnolle.
Maalisuteja pestään usein altaissa, mutta liuottimet heikentävät viemärin rakennetta ja kuormittavat ympäristöä haitallisestiMaalisuteja pestään usein altaissa, mutta liuottimet heikentävät viemärin rakennetta ja kuormittavat ympäristöä haitallisesti

Hävitä jätteet lajittelemalla ne oikein

Vessanpönttöön heittämisen sijaan ruuantähteet ja jätteet kannattaa lajitella oikein, jolloin ne eivät aiheuta haittaa ympäristölle ja ne voidaan hyödyntää esimerkiksi kompostoimalla tai energiana.

Rasvaa voi välttää joutumasta viemäriin jo ruoan valmistuksen yhteydessä. Paistinpannun voi puhdistaa esimerkiksi talouspaperilla juoksevasta rasvasta ja joulukinkun rasvat on hyvä kerätä esimerkiksi maitopurkkiin. Jäähtyneet ja kovettuneet rasvat voi viedä biojätekeräykseen.

Ongelmajätteet, kuten maalit, liuottimet tai lääkkeet eivät missään nimessä kuulu viemäriin. Alunperin kierrätyskelpoinen jäte muuttuu viemäriin laitettaessa ongelmajätteeksi. Kaikki ympäristölle haitalliset aineet tulee hävittää asianmukaisella tavalla vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Esimerkiksi käyttämättömät lääkkeet voi viedä lähimpään apteekkiin.

Onko kotisi viemäriverkoston toiminnassa ollut ongelmia?

Jos kodin viemärit ovat oireilleet eri tavoin tai niiden kunto mietityttää, kannattaa kotiin tilata Akvatekin maksuton viemärikuvaus esimerkiksi alla olevalla lomakkeella. Kuvauksella nähdään viemärin sisään, jolloin ongelmien syy voidaan selvittää luotettavasti ja niitä osataan hoitaa oikeilla toimenpiteillä. Lisäksi saat arvokasta tietoa kotisi viemäreiden kunnosta.

Pyydä ilmainen viemärikuvaus- ja kartoitus


 
Päivitetty
13.2.2023