• Etusivu
  • LVI

Säästätkö sähköä fiksusti? Poimi rahanarvoiset vinkit

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 31.01.2024
202212_80480.jpg

Lämpöpumppu on energian hinnanvaihteluun erinomainen turva ja sijoitus, sillä se tarvitsee melko vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

Lämpöpumppu on oivallinen lämmityskustannusten säästäjä silloinkin, kun sähkön hinta on korkealla. Vaikka lämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, se tuottaa energiaa jopa neljä–viisi kertaa kulutustaan enemmän. Lämpöpumppu valjastaa käyttöön luonnon ilmaisen ja uusiutuvan energian, ja ostosähkön hinnassa voikin säästää jopa 75 prosenttia verrattuna suorasähköllä lämmitettävään taloon. Katso vinkit, joilla voit säästää vieläkin enemmän. Voit tutustua myös NIBEn webinaaritallenteista miten pääset helposti syventämään ja päivittämään tietojasi siitä, miten säästöjä voidaan maksimoida lämpöpumpun avulla.

1. Alenna huonelämpötilaa

Astetta matalampi sisälämpötila voi tuoda säästöä lämmityskustannuksiin jopa 6 prosenttia. Omakotitalossa asuva perhe kuluttaa lämpöpumppulämmitteisessä talossa keskimäärin 4 000–8 000 kWh vuodessa lämmitykseen, kun sisälämpötila on 22 astetta. Alentamalla huonelämpötilaa yhden asteen, vuosisäästöä kertyy 250–500 kWh.

NIBE S -sarjan langattomat lämpötila-anturit ja patteritermostaatit keskustelevat lämpöpumpun kanssa ja tekevät huonekohtaisen lämpötilan säätämisestä helppoa ja vaivatonta. Harkitse siis, voisitko alentaa huonelämpötilaa vähän enemmän esimerkiksi makuuhuoneessa, vierashuoneessa tai autotallissa.

Kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa, kannattaa käyttää lämpöpumpun loma-asetusta. Silloin lämpöpumppu toimii säästötilassa, kuitenkin niin että rakennus voi hyvin.

<p data-block-key="ctgwb">Kun lähdet pois kotoa pidemmäksi aikaa, kannattaa käyttää lämpöpumpun loma-asetusta.</p>
Kun lähdet pois kotoa pidemmäksi aikaa, kannattaa käyttää lämpöpumpun loma-asetusta.

2. Käytä lämmintä vettä kohtuudella

Noin kaksi kolmasosaa kotitalouden käyttämästä lämpimästä vedestä kuluu lämpimiin suihkuihin. Suihkuajan puolittaminen ja vettä säästävän suihkupään asentaminen voivat siis pienentää lämpimän veden kulutusta 30–40 prosenttia ja säästää energiaa vuodessa 300–600 kWh.

Suorasähkölämmitteisessä talossa lämpimän käyttöveden tuottamisesta huolehtii lämminvesivaraaja, jonka optimaalisiin ominaisuuksiin ja kokoon on hyvä kiinnittää huomiota energiansäästön maksimoimiseksi.

Muista myös kesäasunnon lämminvesivaraaja! Kun mökin lämminvesivaraajasta katkaisee virran talveksi, säästöä voi kertyä noin 300 kWh verrattuna siihen, että varaaja olisi päällä mutta käyttämättömänä. Virraton varaaja tulee tyhjentää tai muuten huolehtia siitä, ettei se pääse jäätymään – tutustu laitteesi käyttöohjeisiin.

Lue myös:Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu tai sähkölasku yllättää

3. Tuota omaa aurinkosähköä

Vaikka oman aurinkosähkön tuottaminen ei varsinaisesti säästä energiaa, ostettavan energian tarvetta se vähentää, eikä sähkön hinnannousu näin iske kukkaroosi täydellä voimalla. Lämpöpumppuun liitetty aurinkosähköjärjestelmä on järkevä investointi, sillä kodissa on energiavarastot valmiina. NIBE S -sarjan lämpöpumpuissa laitteen ohjaus huolehtii aurinkosähkön hyödyntämisestä automaattisesti tarpeen mukaan lämmitykseen, käyttöveden lämmitykseen tai vaikka sähköauton lataukseen. Voit myös tienata myymällä tuottamaasi sähköä sähköyhtiöllesi.

4. Vähennä ilmanvaihtoa poissa ollessasi

Jos kodissa on poistoilmalämpöpumppu tai lämpöpumppuun liitetty ilmanvaihtokone, energiaa voi säästää pienentämällä ilmanvaihtoa talon tyhjentyessä ja palauttamalla sen normaalitilaan, kun asukkaat palaavat kotiin. Ota kuitenkin huomioon laitteen tarvitsemat minimi-ilmamäärät ja lämpötilat.

Lisää vinkkejä energiansäästöön löydät täältä.

Info

Info

Tutustu webinaaritallenteisiin lämpöpumpun pörssisähköohjauksesta

NIBE:ltä löytyy webinaarisivusto, josta voit tutustua NIBEn tuleviin webinaareihin sekä menneiden webinaarien tallenteisiin.

Webinaaritallenteista löytyy muun muassa tallenne, jossa tutustutaan lämpöpumpun pörssisähköohjauksen toimintaan, hyötyihin ja toiminnon käyttöönottoon.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20122_29476.jpg
iLOQ Privus - Yksi avain riittää
iLOQ Privus on huipputurvallinen ja innovatiivinen lukitusjärjestelmä yksityisten ihmisten ja perheiden käyttöön. Järjestelmä koostuu lukkosylintereistä, avaimista ja kahdesta ohjelmointiavaimesta. Se antaa sinulle mahdollisuuden kätevästi itse määritellä pääsyoikeudet kotiisi ja vaikkapa vapaa-ajan asuntoosi ja yritykseesi.Lisää iLOQ Privuksesta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton