Säästätkö sähköä fiksusti? Poimi rahanarvoiset vinkit

Lämpöpumppu on oivallinen lämmityskustannusten säästäjä silloinkin, kun sähkönhinta on korkealla. Vaikka lämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, se tuottaa energiaa jopa neljä–viisi kertaa kulutustaan enemmän. Lämpöpumppu valjastaa käyttöön luonnon ilmaisen ja uusiutuvan energian, ja ostosähkön hinnassa voikin säästää jopa 75 prosenttia verrattuna suorasähköllä lämmitettävään taloon. Katso vinkit, joilla voit säästää vieläkin enemmän. NIBEn tammikuussa järjestämiin maksuttomiin webinaareihin osallistumalla pääset myös helposti syventämään ja päivittämään tietojasi siitä, miten säästöjä voidaan maksimoida lämpöpumpun avulla.

Lämpöpumppu on energian hinnanvaihteluun erinomainen turva ja sijoitus, sillä se tarvitsee melko vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.Lämpöpumppu on energian hinnanvaihteluun erinomainen turva ja sijoitus, sillä se tarvitsee melko vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

1. Alenna huonelämpötilaa

Astetta matalampi sisälämpötila voi tuoda säästöä lämmityskustannuksiin jopa 6 prosenttia. Omakotitalossa asuva perhe kuluttaa lämpöpumppulämmitteisessä talossa keskimäärin 4 000–8 000 kWh vuodessa lämmitykseen, kun sisälämpötila on 22 astetta. Alentamalla huonelämpötilaa yhden asteen, vuosisäästöä kertyy 250–500 kWh.

NIBE S -sarjan langattomat lämpötila-anturit ja patteritermostaatit keskustelevat lämpöpumpun kanssa ja tekevät huonekohtaisen lämpötilan säätämisestä helppoa ja vaivatonta. Harkitse siis, voisitko alentaa huonelämpötilaa vähän enemmän esimerkiksi makuuhuoneessa, vierashuoneessa tai autotallissa.

Kun olet poissa kotoa pidemmän aikaa, kannattaa käyttää lämpöpumpun loma-asetusta. Silloin lämpöpumppu toimii säästötilassa, kuitenkin niin että rakennus voi hyvin.

Kun lähdet pois kotoa pidemmäksi aikaa, kannattaa käyttää lämpöpumpun loma-asetusta. Kun lähdet pois kotoa pidemmäksi aikaa, kannattaa käyttää lämpöpumpun loma-asetusta. 

2. Käytä lämmintä vettä kohtuudella

Noin kaksi kolmasosaa kotitalouden käyttämästä lämpimästä vedestä kuluu lämpimiin suihkuihin. Suihkuajan puolittaminen ja vettä säästävän suihkupään asentaminen voivat siis pienentää lämpimän veden kulutusta 30–40 prosenttia ja säästää energiaa vuodessa 300–600 kWh.

Suorasähkölämmitteisessä talossa lämpimän käyttöveden tuottamisesta huolehtii lämminvesivaraaja, jonka optimaalisiin ominaisuuksiin ja kokoon on hyvä kiinnittää huomiota energiansäästön maksimoimiseksi.
 

Muista myös kesäasunnon lämminvesivaraaja! Kun mökin lämminvesivaraajasta katkaisee virran talveksi, säästöä voi kertyä noin 300 kWh verrattuna siihen, että varaaja olisi päällä mutta käyttämättömänä. Virraton varaaja tulee tyhjentää tai muuten huolehtia siitä, ettei se pääse jäätymään – tutustu laitteesi käyttöohjeisiin.

Lue myös: Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu tai sähkölasku yllättää

3. Tuota omaa aurinkosähköä

Vaikka oman aurinkosähkön tuottaminen ei varsinaisesti säästä energiaa, ostettavan energian tarvetta se vähentää, eikä sähkön hinnannousu näin iske kukkaroosi täydellä voimalla. Lämpöpumppuun liitetty aurinkosähköjärjestelmä on järkevä investointi, sillä kodissa on energiavarastot valmiina. NIBE S -sarjan lämpöpumpuissa laitteen ohjaus huolehtii aurinkosähkön hyödyntämisestä automaattisesti tarpeen mukaan lämmitykseen, käyttöveden lämmitykseen tai vaikka sähköauton lataukseen. Voit myös tienata myymällä tuottamaasi sähköä sähköyhtiöllesi.
 

4. Vähennä ilmanvaihtoa poissa ollessasi

Jos kodissa on poistoilmalämpöpumppu tai lämpöpumppuun liitetty ilmanvaihtokone, energiaa voi säästää pienentämällä ilmanvaihtoa talon tyhjentyessä ja palauttamalla sen normaalitilaan, kun asukkaat palaavat kotiin. Ota kuitenkin huomioon laitteen tarvitsemat minimi-ilmamäärät ja lämpötilat.

Lisää vinkkejä energiansäästöön löydät täältä.

NIBE järjestää tammikuussa kaksi maksutonta webinaaria – ilmoittaudu mukaan!


Mietityttääkö sinua, miten saat optimoitua lämpöpumppujärjestelmäsi säädöt energiansäästöön? NIBEn webinaarissa keskiviikkona 11.1.2023 klo 17–18 aiheeseen pureudutaan NIBEn tuotehallintapäällikkö Markus Olanderin ja tuotepäällikkö Mikko Mäkelän johdolla.

Suuren kysynnän vuoksi tammikuussa järjestetään uudelleen myös lämpöpumpun pörssisähköohjausta käsittelevä webinaari. Ajankohta on keskiviikkona 18.1.2023 klo 17–18. Tässäkin webinaarissa asiantuntijoina toimivat tuotehallintapäällikkö Markus Olander ja tuotepäällikkö Mikko Mäkelä, joille on tilaisuuden lopuksi mahdollista esittää kysymyksiä.

Webinaarit järjestetään Teams-alustalla, ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä annettuun sähköpostiosoitteeseen noin päivää ennen tilaisuutta.


Ilmoittaudu mukaan >>>


 
Julkaistu
2.1.2023