Mitäpä jos tänä jouluna kokeilisi jotain ihan uutta?

Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?

Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.
Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.

Mitä jos valmistaisi tänä talvena herkut takassa?Mitä jos valmistaisi tänä talvena herkut takassa?

Ekologista ruoanvalmistusta

Rentouttava takkatuli tarjoaa myös myöhemmin rennon kokkaushetken. Se on myös ekologinen ratkaisu, sillä hyödyntämällä jälkilämmön, säästät sähköä ja ruoka kypsyy kuin itsestään. Takassa kokkaaminen tapahtuu hiilloksella sekä sen jälkeisessä lämmössä. Varsinaista tulta et tarvitse ruoanlaittoon, sillä takan itseensä varaama lämpö riittää kypsentämään ruoan vielä pitkään tulen sammumisen jälkeenkin.

Voit valmistaa helposti niin makeita kuin suolaisia ruokia, nopeasti tai hiljaa haudutellen.Voit valmistaa helposti niin makeita kuin suolaisia ruokia, nopeasti tai hiljaa haudutellen.

Kokkausta takkaa käyttäen, miten se onnistuu?

Kuten aiemmin mainittiin, takkakokkaus on vaivaton tapa valmistaa ruokaa. Tulikiven varaavat takat onkin suunniteltu niin että niissä lämmitys sekä ruoanlaitto onnistuvat helposti ja ruoka kypsyy kuin itsestään. Hieman tämä kokkausmuoto kuitenkin vaatii etukäteisvalmisteluja.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan takkakokkauksessa pääsee silloin, kun tulipesään voidaan sijoittaa pelkkä paistoritilä hiilloksen yläpuolelle. Takan arinailman avulla hiilloksen voimakkuutta voidaan säätää ja samalla myös takkapesän paistolämpötilaa. Hiillosvaiheessa kokattaessa tulee hormipelti pitää aina avoinna ja takan luukkua ei saa jättää auki. Sulje hormipelti vasta sitten, kun hiillos on palanut kokonaan loppuun.

Kaipaatko kokkailuun kunnon välineitä? Tulikiven Cooking -sarja on vuolukivestä valmistettu innovatiivinen ruoanlaittotuotesarja. Materiaalina kotimainen vuolukivi. Voit tutustua tarkemmin Cooking-tuotteisiin täältä.

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho taitaa takkakokkauksen niksit.Keittiöpäällikkö Ari Ruoho taitaa takkakokkauksen niksit.

Herkullista ja maistuvaa

Haluatko rapeapohjaista ja maistuvaa pizzaa tai meheväksi hautuneita pataruokia tai uunipuuroa? Oletko kenties enemmän herkkujen perään, kuten pullat, piparit ynnä muut? Päästä mielikuvituksesi valloilleen takkakokkauksen parissa ja testaa alla oleva takkakokkausvinkki.
Muita Arin ja Pepin takkakokkausreseptejä löydät täältä.

Näin valmistuu esimerkiksi Brisket & BBQ:

Löydä muita maistuvia reseptejä jokaiseen makuun, tässä listana muutama esimerkki:

  • Linssi-perunasalaatti
  • Vuohenjuustolla täytetyt paprikat
  • Punajuurikiusaus
  • Kokonaisena hiillostettu siika ja kasvislisäke
  • Savukalapiiras
  • Rapeakuorinen yrttibroileri uunissa
  • Naudan Brisket
  • Joulukinkku
Tästä resepteihin

Kiinnostuitko takasta, jätä yhteydenotto ja/tai tilaa esitteitä


 
Päivitetty
21.12.2022