Talopaketti pystyyn ennätysajassa

Vuosi sitten tontilla kasvoi mäntyjä, haapoja ja koivuja, mutta nyt Paraisten Etelätuuli-tiellä asutaan valmiissa Kiiruna Talojen Kukkola-talossa. Rakennusluvan saamisesta meni alle kolme kuukautta, kun Marianne ja Mauri kantoivat tavaransa sisään uuteen kotiin.

Julkisivu_Kiiruna_Talot

Marianne Lundqvist ja Mauri Lindeman olivat usein kävelleet Paraisten Valoniemessä, metsäisellä tontilla, jonne suunniteltiin uutta asuinaluetta. Meren tuoksu tuntui selvästi, sillä rantaan on vain 300 metriä. Se oli loistava talonpaikka, mutta tontit eivät vielä olleet myynnissä.

Pariskunta ehti jo katsella valmiita taloja ja muita tontteja, mutta sopivaa ei löytynyt. Kun kaupunki sitten laittoi tontit myyntiin, elettiin jännittäviä hetkiä: olisiko juuri se tietty, yksitasoiselle talolle tarkoitettu tontti vielä vapaana? Olihan se, ja tonttikaupat tehtiin tammikuussa 2022.

‒ Helmikuun alussa aloimme kaataa puita. Niitähän tontilla riitti, ja teimme työtä monenlaisilla kokoonpanoilla. Lihasvoimaa tarvittiin, mutta onneksi aikuiset lapset auttoivat. Kaadoimme yli sata puuta, Marianne kertoo.

Nyt, alle vuosi tonttikaupan jälkeen, paikalla on valmis Kiiruna Talojen Kukkola 118 -talo, jota kaikki kävijät kilvan ihastelevat. Miten on mahdollista, että näin nopeasti saatiin aikaan jotain näin toimivaa ja kaunista?

Kiiruna Talot oli helppo valinta

Talopaketin valinta oli tarkka paikka, ja Marianne ja Mauri vertailivat monien valmistajien tuotteita. Kiiruna Talot jäi mieleen monestakin syystä.

‒ Kun lähetin ensimmäisen yhteydenottopyynnön, vastaus tuli vartissa. Ja se taisi olla vielä viikonloppuna, Marianne kertoo. Sujuva yhteistyö Kiiruna Talojen myyjän kanssa on kantanut projektin alusta loppuun.

Valintaan vaikutti myös Kiiruna Talojen tapa rakentaa tilaelementit sisätiloissa ja toimittaa ne valmiina perille.

‒ Heidän tapansa rakentaa tuntui turvalliselta ja kätevältä. Valmiit tilaelementit sisätiloissa valmistettuina välttyvät kosteudelta. Myös alapohjan rakenne miellytti meitä: kuivassa alapohjassa kulkevat putket ovat näkyvillä ja helposti huollettavissa.

Iso plussa oli Kiiruna Talojen lupaama aikataulu. Luvattu lyhyt rakennusaika säästäisi sekä hermoja että rahaa.

‒ Halusimme yksitasoisen talon, ja Kukkola 118 -malli oli meidän tarpeisiimme juuri sopiva – muutamilla pikku muutoksilla, jotka nekin saimme joustavasti sovittua, Marianne Lundqvist kertoo.

Mariannelle ja Maurille ei tullut lisäkustannuksia rakentamisaikaisesta asumisesta. He pääsivät muuttamaan suoraan uuteen kotiin ilman väliaikaista asuntoa.Mariannelle ja Maurille ei tullut lisäkustannuksia rakentamisaikaisesta asumisesta. He pääsivät muuttamaan suoraan uuteen kotiin ilman väliaikaista asuntoa.

Muuttovalmiin talon hankinta eteni kuin juna

Kevään aikana tontilta raivattiin puut ja valtavat risukasat. Samaan aikaan kaupunki rakensi tontille tien. Kun urakoitsija oli luovuttanut tien kaupungille, oli mahdollista hakea rakennuslupaa. Se saatiin 6.6.2022.

Sitten alkoi tapahtua: maatyöt tontilla veivät neljä viikkoa ja autokatos rakennettiin omin voimin kesän aikana. Perustava-niminen yritys rakensi talopakettiin kuuluvat perustukset ja Kiiruna Talojen tiimi saapui rakentamaan katon niiden päälle valmiiksi.

Heinäkuussa puolestaan Kiiruna Talojen tehtaalla Torniossa rakennettiin kolme tilaelementtiä, joista syntyi Mariannen ja Maurin unelmatalo.

Talopaketin pystytys parissa tunnissa

Toimituspäiväksi sovittiin 4.8.2022. Jo edellisenä iltana Paraisten Etelätuulelle saapui kaksi rekkaa. Sitä ennen oli pyydetty erikoislupa väylävirastolta, että painava nosturi saisi ylittää Kirjalansalmen sillan aamuyöstä, kun muuta liikennettä ei ollut.

Kun tuo leveä kuljetus ilmestyi meidän pienelle hiekkatiellemme, se tuntui mahtavalta. Ja kun nosturi tuotiin seuraavana aamuna paikalle ja pystytettiin pihalle, se vasta oli komea näky, sillä se oli ihan valtavan kokoinen, Marianne kertoo.

Nosturi nosti katon pois perustusten päältä odottamaan styroksipaalien päälle. Moduulit nostettiin paikalleen ja katto niiden päälle – ja tähän kului aikaa kaksi ja puoli tuntia.

Kiiruna Taloilla on valmistaloalan korkein asiakastyytyväisyys jo kolmatta vuotta peräkkäin. (RTS Rakennustutkimus, Jussila 2019-2021) Nopea ja laadukas rakentaminen takaa korkean tyytyväisyyden.Kiiruna Taloilla on valmistaloalan korkein asiakastyytyväisyys jo kolmatta vuotta peräkkäin. (RTS Rakennustutkimus, Jussila 2019-2021) Nopea ja laadukas rakentaminen takaa korkean tyytyväisyyden.

‒ Meille sanottiin, että tervetuloa, taloon voi mennä sisään!

Marianne ja Mauri saattoivat todeta sisään astuessaan, että kaikki oli juuri niin kuin oli tilattu: oikeat värit seinissä, oikeat kiintokalusteet keittiössä ja muissa tiloissa ja jokainen lista paikallaan.

‒ Ja se uuden talon tuoksu! Ihan tuli kyyneleet silmiin, Marianne Lundqvist muistelee.

Sähköasentaja tuli jo samana iltana tekemään omat työnsä. LVI-asentaja hoiteli putket kuntoon, ja talon pystyttänyt tiimi viimeisteli talon yksityiskohdat viikossa. Kolmen viikon kuluttua pystytyksestä kannettiin tavarat sisään.

‒ Lyhyt rakennusaika oli ehdoton plussa tässä projektissa. Pystyimme muuttamaan uuteen taloon suoraan rivitaloasunnosta, jossa olimme asuneet. Siten ei tullut lisäkuluja rakentamisen aikaisesta väliaikaisasumisesta.

Talovalmistaja kuunteli tilaajan toiveet

118-neliöinen, yksikerroksinen Kukkola-talo oli pitkälti juuri sellainen, kuin kahden aikuisen perheeseen haluttiin. Uusperheen kaikki viisi lasta ovat jo muuttaneet omilleen, joten Marianne ja Mauri asuvat uudessa talossaan kahden.

Muutamia muutoksia he kuitenkin halusivat tehdä.

Talon leveyttä oli mahdollista kasvattaa 40 sentillä. Koko talon pituudelle tehty levennys toi kuusi neliötä lisää pinta-alaa, joten talo on nyt 124-neliöinen.

Koska talossa asuu vain aikuinen pariskunta, kolmelle makuuhuoneelle ei ollut tarvetta. Keskimmäisestä makuuhuoneesta tehtiinkin walk in closet eli tilava vaate- ja pukeutumishuone, josta Marianne oli aina haaveillut. Sinne on sisäänkäynti pariskunnan makuuhuoneesta. Yksi makuuhuone toimii työ- ja vierashuoneena.

Muutokset Kiiruna Talojen pohjakuviin onnistuvat vaivattomasti. Marianne sai haaveilemansa tilavan vaatehuoneen makuuhuoneen yhteyteen.Muutokset Kiiruna Talojen pohjakuviin onnistuvat vaivattomasti. Marianne sai haaveilemansa tilavan vaatehuoneen makuuhuoneen yhteyteen.

Rakentamisen laatu ihastuttaa

Paraisten taloa on käyty ihailemassa kauempaakin. Muun muassa espoolainen pariskunta ajoi varta vasten katsomaan Mariannen ja Maurin kotia. Pois lähtiessään he totesivat, että tämähän on helppoa: tilataan juuri samanlainen.

‒ Puolisoni on aiemmin rakentanut talon itsekin, ja hän on arvioinut Kiiruna Talojen viimeistelyn todella korkeatasoiseksi. Listat ja saumat ovat viimeisen päälle, kuten hyvässä käsityössä pitääkin, Marianne Lundqvist toteaa.

Keväällä he pääsevät pihan kimppuun. Talon ulkolaudoitus ehdittiin onneksi maalata jo ennen talven tuloa, mutta terassi pitää vielä rakentaa ja istuttaa pihalle puita ja pensaita. Tontilta raivatuista kivistä on tehty kiviaita tontin molemmille sivuille, mutta vielä on kiviä jäljellä myös istutusryhmiin, joihin Mariannella riittää ideoita.

Sitten vaivaton ja stressitön rakennusprojekti on kokonaan valmis.

Mariannen ja Maurin taloon voi tutustua myös virtuaalikierroksella.

Lue lisää kokemuksia Kiiruna Taloista

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Kiiruna Taloille ja asiantuntija on sinuun yhteydessä pikimmiten.

Jätä yhteydenottopyyntö

 
Päivitetty
10.1.2023