Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?

Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino tähän onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.

Sähkön kallistumisen myötä moni on tullut miettineeksi sähkönkulutustaan entistä enemmän. Vaakakupeissa painavat toisaalta raha ja kulujen kasvaminen, toisaalta asumismukavuus ja -turvallisuus. 

Sähkön kallistumisen myötä moni on tullut miettineeksi sähkönkulutustaan entistä enemmän. Vaakakupeissa painavat toisaalta raha ja kulujen kasvaminen, toisaalta asumismukavuus ja -turvallisuus. 

Ledit mullistivat lamppumarkkinat parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin ensimmäiset kokemukset led-lampuista saattoivat säikäyttää lämpimään hehkulampun sävyyn tottuneet käyttäjät, sillä ledit olivat sävyltään kylmiä ja sinisiä. Nykyisin mielikuva kylmästä valosta ei kuitenkaan enää pidä paikkaansa, vaan tekniikan kehityttyä ledit loistavat lukemattomissa sävyissä – myös lämpimissä valkoisen valon sävyissä ja RGB-väreissä.

Led-valojen ehdoton etu on niiden minimaalinen energiankulutus. Ne mahdollistavat suuremman valon määrän (lumen) muita lampputyyppejä huomattavasti pienemmällä teholla (watti). Ledit eivät myöskään heitä lämpöä harakoille, sillä ne eivät juuri kuumene palaessaan.

Uudet A-energialuokan ledit täyttävät vuonna 2021 voimaan astuneen Ecodesign-direktiivin vaatimukset. Niiden energiankulutus on jopa 60 prosenttia pienempi kuin tavallisilla led-lampuilla.

Ledit ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Hehkulamppujen käyttöikä saattoi jäädä ainoastaan 1 000 tuntiin, kun ledeillä se on noin 25 000 tuntia ja A-energialuokan ledeillä jopa 50 000 tuntia.

Lue myös: Talven tunnelmanluojat – älykkäillä valosarjoilla koristelet sisällä ja ulkona

Nykyaikaiset ledit kuluttavat vain vähän energiaa, joten valoilla koristelu on yhä edullinen tapa tuoda tunnelmaa pimeän vuodenajan keskelle. Nykyaikaiset ledit kuluttavat vain vähän energiaa, joten valoilla koristelu on yhä edullinen tapa tuoda tunnelmaa pimeän vuodenajan keskelle. 

Ajastimet, himmentimet ja liiketunnistimet maksimoivat miellyttävän ja turvallisen energiansäästön

Lisäsäästöä energiapihien led-valojen käyttöön on mahdollista saada himmentimien, ajastimien ja liiketunnistimien avulla. Näin valaistuksen sähkönsäästö maksimoidaan asumisen mukavuudesta ja turvallisuudesta tinkimättä, toisin kuin napsauttamalla valot kokonaan pois päältä.

Pihaa koristavat kausivalot voi ajastaa helposti hämäräkytkimellä, jolloin ne eivät ole turhaan päällä valoisaan aikaan. Pihaa koristavat kausivalot voi ajastaa helposti hämäräkytkimellä, jolloin ne eivät ole turhaan päällä valoisaan aikaan. 

Ajastus

Kausivalot voi kytkeä helppokäyttöiseen hämäräkytkinajastimeen, joka sytyttää valot automaattisesti hämärän laskiessa. Ajastimeen voi myös määrittää, kuinka monta tuntia valot ovat päällä hämärän hetkestä alkaen. Muista, että ulkotiloihin sopivaa tuotetta (IP44) voi käyttää myös sisällä, mutta sisätiloihin tarkoitettua tuotetta (IP20) ei voi käyttää ulkona.

Tiesitkö? Kausivalot kuluttavat syys–maaliskuun aikana vain muutaman euron verran sähköä ja lisäävät merkittävästi viihtyisyyttä ja tunnelmaa. Esimerkiksi yksi vartin mittainen lämmin suihkukerta maksaa saman verran kuin valopuun kulutus koko talvena.

Energiapihien led-koristevalojen sähkönkulutus koko talvena maksaa muutaman euron. 

Energiapihien led-koristevalojen sähkönkulutus koko talvena maksaa muutaman euron. 

Himmennys

Airamin himmennettävien ledien pakkauksissa on DIM-merkintä. Himmentäminen vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon led-lamppu kuluttaa sähköä: kun valaistusta himmennetään puoleen, myös sähköä säästyy 50 prosenttia.

Tiesitkö? Kodin WiFi-yhteyteen liitettäviä Airam SmartHome -tuotesarjan lamppuja voi himmentää ja ajastaa älypuhelimeen ladattavalla SmartHome-sovelluksella. Sovelluksen avulla lamppujen eri toimintoja on helppo hallita ja säätää.

Liiketunnistus

Liiketunnistimella varustetut lamput ja valaisimet eivät koskaan pala turhaan. Ne luovat turvaa ja pienentävät kompastumisen riskiä erityisesti pihan kulkureiteillä, joissa on reunuksia, korotuksia tai askelmia. Toisaalta riittävä valaistus vähentää myös riskiä varkauksille ja tihutöille, sillä pimeä ja asumattomalta näyttävä koti on luvattomille vieraille houkuttelevin kohde.

Kaipaako oma pihapiirisi valaistusta? Airam-ulkovalaisimia löydät edullisesti Rakentaja.fi-verkkokaupasta.

 
Julkaistu
12.12.2022