• Etusivu
  • Energia

Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.12.2022Päivitetty 14.02.2024
202212_80381.jpg

Sähkön kallistumisen myötä moni on tullut miettineeksi sähkönkulutustaan entistä enemmän. Vaakakupeissa painavat toisaalta raha ja kulujen kasvaminen, toisaalta asumismukavuus ja -turvallisuus.

Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.

Ledit mullistivat lamppumarkkinat parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin ensimmäiset kokemukset led-lampuista saattoivat säikäyttää lämpimään hehkulampun sävyyn tottuneet käyttäjät, sillä ledit olivat sävyltään kylmiä ja sinisiä. Nykyisin mielikuva kylmästä valosta ei kuitenkaan enää pidä paikkaansa, vaan tekniikan kehityttyä ledit loistavat lukemattomissa sävyissä – myös lämpimissä valkoisen valon sävyissä ja RGB-väreissä.

Led-valojen ehdoton etu on niiden minimaalinen energiankulutus. Ne mahdollistavat suuremman valon määrän (lumen) muita lampputyyppejä huomattavasti pienemmällä teholla (watti). Ledit eivät myöskään heitä lämpöä harakoille, sillä ne eivät juuri kuumene palaessaan.

Uudet A-energialuokan ledit täyttävät vuonna 2021 voimaan astuneen Ecodesign-direktiivin vaatimukset. Niiden energiankulutus on jopa 60 prosenttia pienempi kuin tavallisilla led-lampuilla.

Ledit ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Hehkulamppujen käyttöikä saattoi jäädä ainoastaan 1 000 tuntiin, kun ledeillä se on noin 25 000 tuntia ja A-energialuokan ledeillä jopa 50 000 tuntia.

<p data-block-key="iq8hv">Nykyaikaiset ledit kuluttavat vain vähän energiaa, joten valoilla koristelu on yhä edullinen tapa tuoda tunnelmaa pimeän vuodenajan keskelle.</p>
Nykyaikaiset ledit kuluttavat vain vähän energiaa, joten valoilla koristelu on yhä edullinen tapa tuoda tunnelmaa pimeän vuodenajan keskelle.

Ajastimet, himmentimet ja liiketunnistimet maksimoivat miellyttävän ja turvallisen energiansäästön

Lisäsäästöä energiapihien led-valojen käyttöön on mahdollista saada himmentimien, ajastimien ja liiketunnistimien avulla. Näin valaistuksen sähkönsäästö maksimoidaan asumisen mukavuudesta ja turvallisuudesta tinkimättä, toisin kuin napsauttamalla valot kokonaan pois päältä.

<p data-block-key="yjsvy">Pihaa koristavat kausivalot voi ajastaa helposti hämäräkytkimellä, jolloin ne eivät ole turhaan päällä valoisaan aikaan.</p>
Pihaa koristavat kausivalot voi ajastaa helposti hämäräkytkimellä, jolloin ne eivät ole turhaan päällä valoisaan aikaan.

Ajastus

Kausivalot voi kytkeä helppokäyttöiseen hämäräkytkinajastimeen, joka sytyttää valot automaattisesti hämärän laskiessa. Ajastimeen voi myös määrittää, kuinka monta tuntia valot ovat päällä hämärän hetkestä alkaen. Muista, että ulkotiloihin sopivaa tuotetta (IP44) voi käyttää myös sisällä, mutta sisätiloihin tarkoitettua tuotetta (IP20) ei voi käyttää ulkona.

Tiesitkö? Kausivalot kuluttavat syys–maaliskuun aikana vain muutaman euron verran sähköä ja lisäävät merkittävästi viihtyisyyttä ja tunnelmaa. Esimerkiksi yksi vartin mittainen lämmin suihkukerta maksaa saman verran kuin valopuun kulutus koko talvena.
<p data-block-key="s2qj6">Energiapihien led-koristevalojen sähkönkulutus koko talvena maksaa muutaman euron.</p>
Energiapihien led-koristevalojen sähkönkulutus koko talvena maksaa muutaman euron.

Himmennys

Esimerkiksi Airamin himmennettävien ledien pakkauksissa on DIM-merkintä. Himmentäminen vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon led-lamppu kuluttaa sähköä: kun valaistusta himmennetään puoleen, myös sähköä säästyy 50 prosenttia.

Tiesitkö? Kodin WiFi-yhteyteen liitettäviä lamppuja voi himmentää ja ajastaa älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Sovelluksen avulla lamppujen eri toimintoja on helppo hallita ja säätää.

Liiketunnistus

Liiketunnistimella varustetut lamput ja valaisimet eivät koskaan pala turhaan. Ne luovat turvaa ja pienentävät kompastumisen riskiä erityisesti pihan kulkureiteillä, joissa on reunuksia, korotuksia tai askelmia. Toisaalta riittävä valaistus vähentää myös riskiä varkauksille ja tihutöille, sillä pimeä ja asumattomalta näyttävä koti on luvattomille vieraille houkuttelevin kohde.

Energia
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Erilaisilla valaisinratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
202010_66924.jpg
Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti
Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20191_55958.jpg
Ekologinen vaihtoehto hirsirakentamiselle
Kaikkiin Kastellin talomalleihin on nyt valittavissa myös luonnollinen puukuitueriste. Kastelli Green™ on aito, ekologinen puutalo, jonka koko eristerakenne on luonnonmukaista puuta; sen lämmöneristeet ja tuulensuojalevyt ovat puukuitua. Lisäksi ilmansulku on muovin sijaan höyryä läpäisevä. Talon rakenne on siten hengittävä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton