Vaihtoehto kalliille energiaremontille
- Uusiutuva lämmitysöljy ja hybridilämmitys

Monella pientaloasukkaalla on talven kynnyksellä mielessä kodin lämmitys: miten lämmityskuluja saisi painettua alas, kannattaako kallis energiaremontti vanhaan taloon ja miten varmistaa riittävä energiansaanti myös kovilla pakkasilla? Öljylämmittäjällä on useita tapoja tehostaa kodin lämmitystä ja tehdä samalla ympäristömyönteisempiä valintoja.

talo_talvi

Kuinka laskea lämmityskuluja ja mikä lämmitysjärjestelmä on omiin tarpeisiin järkevin? Näitä kysymyksiä pohtii moni omakotitalon lämmittäjä, kun ilmat viilenevät ja energian hinta on nousussa. Ennen kalliiseen energiaremonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää oman nykyisen lämmitysjärjestelmän kunto ja vertailla eri vaihtoehtojen kustannuksia ja ympäristömyönteisyyttä pitkällä aikavälillä.

Öljykattilasta luopuminen ei itse asiassa ole aina järkevin ratkaisu. Monet vanhat talot on suunniteltu lämpiämään öljyllä ja siirtyminen esimerkiksi lämpöpumppuun saattaa vaatia ennakoitua isomman remontin.
 

Öljylämmityksellä omavaraisuutta ja huoltovarmuutta

Energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on lisännyt sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia. Kantaverkkoyhtiö Fingridin elokuisen arvion mukaan tulevan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan parhaimmillaan 12 300 megawattia.

Öljylämmitys tuo vakautta kodin lämmitykseen, sillä se toimii valtakunnallisten sähkön kulutuspiikkien ja sähkökatkojenkin aikana. Lisäksi öljysäiliössä on useamman vuoden polttoaine, joka lämmittää pitkinä pakkasjaksoina kodin ja lämpimän käyttöveden.

Öljylämmitteisessä kiinteistössä valtaisan energiaremontin sijaan voi olla järkevää vaihtaa öljykattila uuteen, energiatehokkaampaan malliin.

On myös hyvä tietää, että jos öljykattila poistetaan pysyvästi, kovilla pakkasilla vanhan talon pääsulakkeet eivät välttämättä riitä sähkölämmityksestä riippuvaisiin lämmitysmuotoihin kuten esimerkiksi lämpöpumppuun. Yllätyksenä, ennakoitua isompana remonttina, saattaa olla suuremman liittymän ja uuden sähköpääkeskuksen hankinta.
 

Uusiutuva lämmitysöljy

Myös lämmitysöljyn valinnalla on suuri merkitys päästöjen kannalta. Uusiutuvalla lämmitysöljyllä on mahdollista saavuttaa täysin päästötön kodin lämmitysjärjestelmä. Uusiutuvista raaka-aineista, jätteistä ja tähteistä, valmistettu uusiutuva lämmitysöljy on kalliimpaa kuin fossiilinen lämmitysöljy, mutta se palaa paljon puhtaammin. Uusiutuvalle lämmitysöljylle löytyy Suomessa jo kattava jakeluverkosto. Päivityksen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön voi tehdä kätevästi öljypolttimen vuosihuollon yhteydessä laitteistoa säätämällä.
 

Hybridilämmitys on pitkäkestoinen investointi

Hybridi- eli yhdistelmälämmitys tarkoittaa lämmitysjärjestelmää, jossa erilaiset lämmitysmuodot toimivat rinnakkain. Uusiutuvalla lämmitysöljyllä toteutettavan lämmityksen ja lämpöpumpun yhdistelmä on sekä tehokas että oikein toteutettuna ympäristömyönteinen, jopa päästötön valinta kodin lämmitysjärjestelmäksi.

Hybridijärjestelmä on fiksu investointi, joka kestää pitkään ja tuo vakautta energianhintojen äkillisten heilahtelujen varalle. Hybridimallissa molempien lämmitysmuotojen käyttöikä pitenee ja uusiutuvan lämmitysöljyn käyttötarve pienenee. Samalla säästytään öljylämmitysjärjestelmän purkamiskustannuksilta, kun oheen liitetään näppärästi pelkkä lämpöpumpun ulkoyksikkö.

Tiekartta_960x540

Käänny aina ammattilaisen puoleen

Omakotitalon energiaremontti on kallis ja pitkäaikainen sijoitus, jota kannattaa miettiä huolellisesti. Järkevintä on aina ottaa yhteys osaavaan urakoitsijaan, joka voi tarkistaa lämmityslaitteiston kunnon ja kulutuksen. Pätevän ammattilaisen kanssa voi myös pohtia energiatehokkaampia vaihtoehtoja. Lämmitysenergia Yhdistyksen urakoitsijahaku auttaa öljylämmittäjää löytämään alan valtuutetut ammattilaiset alueellisesti.


Lähde: Lämmöllä-lehti 2/2022

 
Päivitetty
30.11.2022