Tiedätkö mitä lapsi laittaa suuhun leikkiessään?

Kenelläpä ei olisi tallessa lapsuutensa vanhoja leluja – joillain jopa omien vanhempiensa aikaisia. Erityisen kestäviä ovat puulelut, jotka voisi hyvin hoidettuna sanoa olevan ikuisia. Mutta kuka osaa tarkalleen sanoa, millä maalilla nuo vuosikymmenien ikäiset puulelut on käsitelty? Tai vaikka maalin ehkä tietäisikin, niin aivan tarkkoihin sisältötietoihin ei varmasti kenelläkään enää riitä tietokanta.

Vanhan puulelun voi huoletta ottaa juniorin leikkeihin – hiomalla vanhan maalin huolellisesti pois sekä käsittelemällä sen uudelleen turvallisilla ja myrkyttömillä pintakäsittelyaineilla.

Millähän maalilla tämä vanha puulelu on aikanaan käsitelty?Millähän maalilla tämä vanha puulelu on aikanaan käsitelty?

Väriä, väriä, väriä

Lapsi oppii leikkimällä, koskettamalla tunnustelemalla ja maistamalla – välillä myös niitä asioita, joita ei ehkä niin tarvitsisi. Värikkäiden lelujen sekä pintojen avulla voit edesauttaa oppimista, muistamista sekä rentoutumista. Paitsi värit, myös käytettyjen aineiden turvallisuus, tuntu ja kestävyys kannattaa nostaa huomion keskipisteeseen.

Lasten puulelujen ja miksei huonekalujenkin käsittelyyn soveltuvia ovat esimerkiksi Osmo Color Puuvaha, Värillinen Öljyvaha, Osmo Color Öljyvaha, Öljypetsi sekä TopOil. On kuitenkin muistettava, että vaikka kotona olisikin pieniä taiteilijoita, on maalaustyö tässä tapauksessa kuitenkin aikuisen työtä. Pinnan kuivuttua voi leikki alkaa.

Osmo Color Puuvaha antaa silkinhimmeän pinnan

Mikä kaikkia edellä mainittuja vahoja ja öljyjä sitten yhdistää? Esimerkiksi niiden helppokäyttöisyys ja turvalliset ainesosat. Esimerkiksi monikäyttöinen Osmo Color Puuvaha perustuu luonnon omiin kasviöljyihin sekä -vahoihin ja sitä on saatavilla useissa eri sävyissä joita voidaan vielä lisäksi sekoittaa keskenään mieluisan värisävyn aikaansaamiseksi. Puuvahalla käsitelty pinta hylkii vettä ja kestää myös pintaan roiskahtaneita värjääviä aineita kuten mehua. Pienen akvarellitaiteilijan voi siis rauhassa antaa tehdä taideteoksiaan Puuvahalla käsitellyllä pöytäpinnalla.

Käsittelyvaiheessakin tuote on hajusteeton, muoviton eikä sisällä eliömyrkkyjä tai säilöntäaineita. Koska tuotteissa kuitenkin käytetään kasviöljyjä, voivat ne tuoksua kevyesti. Suositeltuja käyttökohteita ovat hiotut sekä höylätyt puupuhtaat pinnat, myös aiemmin öljytyt pinnat soveltuvat käsiteltäväksi. Käytä myös huokoisille puille.

Yksi tai kaksi käsittelykertaa riittää ja tässäkin yhteydessä käsittelykertojen määrä riippuu toivomastasi värisävystä ja sen voimakkuudesta, alustasta ja käyttökohteesta. – Lopputuloksena on kaunis silkinhimmeä pinta.

Puulelut ovat lähes ikuisia.Puulelut ovat lähes ikuisia.

Värillinen Öljyvaha suojaa ja sävyttää hillitysti – Väritön Öljyvaha korostaa puuta

Haluatko, että puinen lelu näyttää edelleen puulta, samaten huonekalut tai lattiapinta? Silloin hyvä ratkaisu on Värillinen Öljyvaha, joka kestää kulutusta, kosteutta ja hankausta peittämättä puun kaunista syykuviota ainoastaan sävyttää sitä hieman. Väritön öljyvaha soveltuu erinomaisesti puulattioille sekä puuhuonekaluille.

Alkuperäinen Öljyvaha perustuu nopeasti uusiutuviin kasviraaka-aineisiin, kuten auringonkukkaöljyyn, soijaöljyyn sekä karhiaisöljyyn. Jokaisessa Osmon tuotteessa öljyjen suhde ei ole sama, vaan jokaiselle tuoteryhmälle öljyseos valmistetaan räätälöitynä juuri kyseisen tuotteen toivottujen ominaisuuksien sekä käyttötarkoituksen mukaisesti.

Kuten Puuvahaa, myös Öljyvahaa voidaan käyttää hiotuilla ja höylätyillä puupinnoilla. Myöskään aiempi kasviöljykäsittely ei ole este. Lisäksi tuote soveltuu päällystämättömälle korkille sekä puhtaan betonin käsittelyyn.

Käsittelykertoja on yleensä yhdestä kahteen. Yksikin käsittelykerta voi riittää. Viimeistele kovalle kulutukselle altistuvat pinnat toistamiseen värittömällä öljyvahalla, mikäli et halua käyttää kuin kerroksen värillistä öljyvahaa – näin pinta tulee kulutuksen osalta paremmin suojatuksi.

Lastenhuoneen puiset lelut ja huonekalut voi käsitellä turvallisesti Öljyvahalla.Lastenhuoneen puiset lelut ja huonekalut voi käsitellä turvallisesti Öljyvahalla.

Sävytä Öljypetsillä

Öljypetsiä käyttäessäsi pystyt vaikuttamaan värin voimakkuuteen helposti työmenetelmää vaihtamalla. Puupinnoille tehtävä petsaus on helppo toteuttaa valitsemalla itselleen sekä sävytettävään kohteeseen parhaiten soveltuvat välineet. Öljypetsi perustuu luonnon omiin kasviöljyihin, jotka imeytyvät käsiteltävänä olevaan puuhun antaen sille suojaa sen sisältä käsin. Yksinään öljypetsikäsittely ei riitä, vaan petsi tarvitsee kaverikseen Osmo Color Öljyvahan tai Osmo Color TopOil-öljyvahan kulutusta vastaan.

Öljypetsi soveltuu puulattioihin, puuportaisiin sekä puisten huonekalujen sävyttämiseen, erityisesti hiotuille, tai höylätyille huokoisille pinnoille.

Erikoisöljyvaha Osmo Color TopOil

TopOil on väritön tai kevyesti sävytetty luonnon kasviraaka-aineisiin perustuva öljy, jolla saa aikaan turvallisen suojan. Tätä kyseistä öljyä voi nimittäin käyttää muiden vaihtoehtojen lisäksi keittiön puutason öljyämiseen. TopOil soveltuu eri puupintojen käsittelyyn sekä Puuvahojen ja Öljypetsien avulla sävytettyjen pintojen viimeistelyyn.

Osmo Colorin yllä mainitut tuotteet:

  • Täyttävät normin EN 71-3 (Lelujen turvallisuus) vaatimukset. (TopOil, Osmo Color Öljyvaha, Värillinen Öljyvaha, Osmo Color puuvaha)
  • Soveltuvat puupintojen käsittelyyn (hiottu, höylätty, puupuhdas, aiemmin öljykäsitelty, osa tuotteista myös huokoiset pinnat kuten hiotut betonipinnat).
  • Tarvitsevat vain 1–2 käsittelykertaa lopputuloksen saamiseksi.
  • On helppoja levittää siveltimellä tai rullalla, liinalevityksellä voidaan tarvita useampi käsittelykerta.
  • Ovat riittoisia ja niiden avulla käsittelet jopa 14 m2 kahteen kertaan.
  • Puuvahassa sekä öljypetseissä on saatavilla useita purkkikokoja – pienimmälläkin 125 ml purkilla käsittelet kertaalleen jopa 3 m2.
  • Helposti paikattavia ohuella levityskerroksella, kun kulumista alkaa näkyä.

 
Päivitetty
2.12.2022