Lempeää lämpöä kotiin – valitse varaava takka lisälämmöksi
Varaavia takkoja saatavilla vielä toimitukseen alkukeväästä nopeimmille

Kun kylmä hiipii sisään nurkista ja varpaita paleltaa, ei hymy ole kovinkaan herkässä. Suomen sijainti takaa sen, että vuosi toisensa perään kylmä talvi tulee, halusi tai ei. Oman kodin kylmyydentorjuntaan voi toki varustautua lisäeristyksillä, jos mahdollista, tai vaikka villasukin ja -paidoin, mutta yksi, mikä lämmittää kerralla kodin miellyttävän lämpimäksi kaikille, myös sähkökatkojen aikaan, on kuitenkin takka.

Nordpeis Capri KorkeaNordpeis Capri Korkea

Monenlaisiin käyttötarpeisiin löytyy aina ratkaisu

Takan valintaan vaikuttaa paljon se, minkälainen käyttäjä olet tai olisit ja millainen tarve sinulla on. Jos kaipaat takalta ainoastaan tunnelmaa talvi-iltoihin, on sinulle parhaiten soveltuva ratkaisu kiertoilmatakka. Jos taas vaihtoehtoisesti tulisija tulisi sinulla aktiiviseen käyttöön ja sillä on tarkoitus lämmittää kotia, kannattaa ennemmin keskittyä varaavien tulisijojen valikoimaan. Kannattaa siis pohdiskella hieman omaa mahdollista käyttäytymistä sekä käyttötarvetta.

Tämän päivän tulisijat ovat tehokkaita, joten suuremmankin tilan lämmittämiseen ei enää välttämättä tarvita valtavaa kasaa tiiliä tai kiveä, kuten menneinä vuosikymmeninä. Tulisijat ovat siroja, energiatehokkaita sekä polttavat polttopuun erinomaisen tehokkaasti jättäen jälkeensä vain hieman tuhkaa. Saat siis säilytettyä kodissasi asuinneliöitä eikä pihan perälläkään tarvitse olla kymmenien neliöiden suuruista puuvajaa.

Takan valinnassa on myös muistettava myös mitoitus – liian suuritehoinen takka voi kunnon lämmityksellä nopeasti aikaansaada jopa tukalat lämpötilat kodin sisätiloissa. Vastaavasti tilaan nähden liian pieni takka joutuu taas turhan koville, yleensä liiallisella lämmityksellä päätyy rikkomaan tulisijan. Kannattaa siis kysyä asiantuntijan neuvoa siitä, minkä tehoinen tulisija kotiin kannattaa valita.

Mistä lähteä liikkeelle takan hankinnassa?

On sitten kyseessä vanha talo, vasta rakennettu tai rakenteilla oleva, tulee ensimmäisinä seikkoina selvittää, takan asentamisen mahdollisuus ja takan tuleva sijainti. Mitä keskeisemmälle paikalle tulisijan sijoittaa, sitä tasaisemmin sen tuoma lämpö jakaantuu kotiin.

Vanhemmissa taloissa voi olla aiheellista purkaa vanha, huonoilla hyötysuhteilla varustettu avotakka uuden tieltä. Samalla on myös syytä selvittää hormin kunto – etenkin jos tulisija on ollut pitkään käyttämättömänä.

Pohjapiirroksiin tehty ”takkavaraus” -merkintä ei anna suoraan lupaa takan sekä hormin asentamiselle, vaan tulisijan hankkiminen edellyttää rakennus- tai toimenpidelupaa rakennusvalvonnalta, tämä koskee myös vanhoja taloja erityisesti tilanteessa, jossa talossa ei ole olemassa vielä tulisijaa. Samalla on myös varmistettava, että rakenteet kestävät tulisijan tuoman lisäkuorman.

Nordpeis Salzburg S varaava takkaNordpeis Salzburg S varaava takka

Myös uudempien rakennusten pohjapiirustuksissa näkee merkinnän ”takkavaraus”, mutta sekään ei vielä välttämättä kerro mitään sen tarkemmin, millaista takkaa kyseiseen tilaan on ajateltu. Takan sekä hormin asennus on myös tässä yhteydessä luvanvaraista jo asuinkäytössä olevassa kiinteistössä. Tulisija- sekä hormimalli tulee olla tiedossa jo ennen lupaprosessin aloittamista, myös tästä syystä kannattaakin olla yhteydessä asiantuntijoihin hyvissä ajoin.

Suomen Sisustustakka tarjoaa tulisijan hankkiville kokonaisvaltaista palvelua, jossa Sisustustakan rakennusmestari huolehtii lupa-asioista tulisijaan hankkivan puolesta, toimii työmaalla vastaavana työnjohtajana sekä lopuksi huolehtii myös lopputarkastuksesta.

Valinnanvaraa monelta toimijalta

Suomen Sisustustakan valikoima on laaja ja käsittää useita eri tulisijavalmistajia, kuten esimerkiksi varaavien takkojen kohdalla löytyy tarjontaa Nordpeisiltä, NunnaUunilta tai vaikkapa Caminalta.

Tulisijan valinnassa kannattaa antaa painoarvoa paitsi sen oikealle mitoittamiselle, mutta myös sen tuomalle estetiikalle. Millainen tulisija miellyttää silmää ja sopii parhaiten muun sisustuksen kanssa, vaikka sisustus ehkä vuosien varrella ympärillä hieman muuttuisikin.

Minkälaisesta sinä pitäisit? Vaaleaa, tummaa, laatoituksella, vuolukivellä? Entäs luukku: kapeaa, kaarevaa, kulmamallia vai suurella aukolla varustettuna? Lisäksi tarjolla on myös useita malleja, jotka on varustettu leivinuunilla – näin myös ruoka valmistuu näppärästi kodin lämmittämisen ohella.

Tule Suomen Sisustustakkaan ja löydä mieleisesti malli.

NunnaUuni Hestia SoloNunnaUuni Hestia Solo

Varaavia takkoja saatavilla vielä toimitukseen alkukeväästä nopeimmille!

Kiinnostuitko? Onko takan osto edessä? ​​​​​​​Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija on sinuun yhteydessä.


 
Julkaistu
29.11.2022