• Etusivu
  • LVI

Ufox-ilmankostutin on ollut osa suomalaisia koteja jo 50 vuoden ajan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Päivitetty 04.12.2023
202211_80265.jpg

Ufox on suomalaiskotien 50-vuotias klassikko, joka on tuonut avun monelle kuivasta sisäilmasta kärsivälle.

Ufox-ilmankostuttimet ovat bakteerittomien höyrystysperiaatteella toimivien ilmankostuttimien uranuurtajia Suomessa. Ensimmäinen Ufoxin prototyyppi syntyi autotallissa Korpilahdella vuonna 1970. Laitteen keksijöillä ei tuolloin ollut aavistustakaan, kuinka suuren suosion tuote saavuttaisi.

Nyt 50 vuoden jälkeen voidaan todeta, että Ufox-ilmankostutin on tuttu monelle suomalaiselle ja tuonut avun niin aikuisille kuin lapsille erilaisissa kuivasta ilmasta johtuvissa hengitystieoireissa.

Ufoxin pitkäikäisen suosion salaisuus on paitsi toimiva tekniikka myös se, että siinä ei ole lainkaan kuluvia osia. Hiljainen laite kosteuttaa tehokkaasti kotona tuoden avun kuivan sisäilman tuomiin ongelmiin.

Sopivalla sisäilman kosteudella on monia terveysetuja verrattuna kuivaan ilmaan

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan, ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila.

Suositeltavaa ilmankosteutta on vaikeaa saada aikaan kotona talvella, jolloin ulkoilma on usein hyvin kuivaa. Ufox-sisäilmankostuttimella kodin sisäilman voi pitää sopivan kosteana ja miellyttävänä.

Lue myös:Hyvästi kuiva sisäilma – sopiva ilmankosteus on tärkeää hyvinvointimme kannalta

Mikä on kotisi ilmankosteus?

Terveellisen sisäilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 30–45 prosenttia, mutta useimmissa nykykodeissa sisäilma on talvikaudella huomattavasti kuivempaa. Luotettava kosteusmittari näyttää, kuinka kuivaa ilma on kotonasi.

Moderneissa asunnoissa ilmankosteuteen vaikuttavat monet tekijät: erityisesti tehokas ilmanvaihto poistaa kosteutta. Myös koneellistunut pyykinkuivaus ja ruuanlaiton väheneminen asunnoissa alentavat ilmankosteutta.

Kuiva sisäilma altistaa erilaisille hengitystieoireille. Paikallaan pysyvä ilma on myös otollinen kasvualusta bakteereille ja viruksille.
Kuiva sisäilma altistaa erilaisille hengitystieoireille. Paikallaan pysyvä ilma on myös otollinen kasvualusta bakteereille ja viruksille.

Ufoxin avulla on mahdollista vähentää hengitysteiden tulehdusriskiä

Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Se myös heikentää liman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä.

Paikallaan pysyvä lima on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille, jotka pääsevät näin rauhassa lisääntymään ja aiheuttamaan tauteja. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa. Ufox-ilmankostutin auttaa pitämään ilmankosteuden sopivana, mikä on tärkeää hyvinvointimme kannalta.

Allaway Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44508.jpg
Terveellisempää ja viihtyisämpää siivousta keskuspölynimurilla
Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Vietämme ajastamme yli 90 % sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurilla poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi se on suositeltava valinta jokaiseen kotiin.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.
20164_46347.jpg
Keskuspölynimurin voi hankkia kotiin myös jälkiasennuksena
Keskuspölynimuri soveltuu jokaiseen kotiin, se voidaan suunnitella ja asentaa rakennusvaiheessa tai jälkiasennuksena. Keskuspölynimuri soveltuu niin omakoti-, pari-, rivi- kuin kerrostaloon.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton