Suunnittele energiatehokas puurunkoinen pientalo

Talon rakentamisessa keskeistä on hyvä energiatehokkuus. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa suunnittelemalla tiivis ja hyvin lämpöä eristävä ulkovaippa. Lämmöneristyksessä tulisikin panostaa laadukkaisiin ja tehokkaisiin eristysratkaisuihin, jotta saavutetaan vähän kuluttava, ympäristöystävällinen ja pitkäikäinen rakennus. Energiatehokkaan puutalon rakentamiseen on nyt saatavilla uusi suunnitteluohje, joka auttaa vähän kuluttavan rakennuksen suunnittelussa.

puurunkoinen_talo

Tavoitteena nollaenergiatalo

Energian hinnan ollessa korkealla vähäinen energiantarve laskee rakennuksen käyttö- ja elinkaarikustannuksia huomattavasti. Nollaenergiatason rakennus tuottaa uusiutuvaa energiaa saman verran kuin kuluttaa keskimäärin vuoden aikana. Tyypillisesti rakennuksen lämmöneristys on toteutettu jopa passiivitaloa paremmin ja aurinkokeräimiä ja muita uusiutuvan energian lähteitä käytetään energian tuottamiseksi. Rakennus on kuitenkin kytketty sähkö- tai muihin energiaverkkoihin energiantuotannon ja -kulutuksen tasaamiseksi eri vuodenaikoina.

Vaipan hyvä lämmöneristävyys on tärkein yksittäinen asia nollaenergiatasoa tavoitellessa. Hyvin eristetty talo mahdollistaa teknisten järjestelmien optimoinnin ja kustannustehokkaan kokonaisratkaisun.

Kingspan-rakenteet ja rakenneratkaisut ovat tutkittuja sekä tutkimuksissa turvallisiksi ja toimiviksi todettuja. Kingspan-eristeitä ja rakenneratkaisuja on tutkittu mm. TTY:n toimesta. Kingspan-rakenneratkaisut ovat paloturvallisia ja rakennusfysikaalisesta näkökulmasta toimivia.
 

Lataa ilmainen suunnitteluopas

Uuden rakennuksen energiatehokkuusvaatimukset on määritelty Ympäristöministeriön asetuksessa 1010/2017. Asetuksessa on määritelty uuden rakennuksen rakenteiden lämmöneristävyyden minimiarvot sekä ns. rakenteellisen energiatehokkuuden vaihtoehto. Kingspanin oppaassa esitetyt eristeratkaisut ovat osin määräyksien vaihtoehtoja parempia, ns. nollaenergiatasoratkaisuja. Oppaan lopussa olevista rakenne- ja detaljikuvista löytyvät myös minimimääräystaso sekä rakenteellisen energiatehokkuuden vaihtoehto.

Kingspanin kyseinen ohje on tarkoitettu puurunkoisen talon suunnittelun tueksi. Ohjeessa esitetyt rakenneratkaisut luovat edellytykset rakennuksen vähäiselle energiantarpeelle.

Puurunkoisen pientalon eristysohje


Haluatko lisätietoa? Ota yhteyttä tästä.

 
Päivitetty
21.11.2022