Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen?
”Joku merkitys hinnalla täytyy olla”

Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.

Valaistuksella on tällä hetkellä iso merkitys sisustuksessa ja arkkitehtuurissa.Valaistuksella on tällä hetkellä iso merkitys sisustuksessa ja arkkitehtuurissa.

Valaistuksen merkitys on korostunut viimeisten viiden vuoden aikana etenkin uudisrakentamisessa. Moni asuntoa remontoiva haluaa satsata entistä enemmän valaistuksen toimivuuteen.

– Valaistuksella on tällä hetkellä iso merkitys sisustuksessa ja arkkitehtuurissa. Vaikka olisi rakennettu hieno ja korkealaatuinen talo, kokonaisuus ei toteuta sisustussuunnittelun tai arkkitehtisuunnittelun visioita, jos valaistuksen suunnittelusta tai toteutuksesta on tingitty, Lamppukauppa Led Store Oy:n omistaja Janne Halttu kertoo.

Merkittävin ongelma asuntojen valaistuksessa on valon liian vähäinen määrä. Halttu törmää työssään usein myös käytetyn valon heikkoon laatuun.

– Markettiledeissä on poikkeuksetta huonompilaatuinen valo. Valkoista valoa on monen laatuista, ja edulliset ledit jättävät esimerkiksi valaistavan kohteen punaiset sävyt toistamatta, Halttu jatkaa.

750 5519555f-eefb-4c82-9253-3d9f0e0ade5c

Ledien laadukkuutta mitataan värintoistoindeksillä. Optimaalisen auringonvalon arvo on 100. Markettiledien arvo on Haltun mukaan korkeintaan 80.

– Edulliset ledit toistavat hyvin kylmät sävyt kuten sinisen. Nämä sävyt ylikorostuvat, minkä takia värit jäävät hailakoiksi ja kaupassa tietyn väriseltä näyttävä sisustustyyny ei välttämättä näytä lainkaan samalta kotona. Joku merkitys hinnalla täytyy olla.

Mutta mikä erottaa teknisesti laadukkaan ja heikkolaatuisen ledin toisistaan? Haltun mukaan kyse on yksinkertaisesti komponenteista.

– Led-piiri on oleellisessa roolissa. Edullisemman ledin tuotannossa on käytetty edullisempia komponentteja. Eron huomaa kokemattomampikin katsoja, hän sanoo.

Värintoistokykyä kuvataan CRI-arvolla, joka eroaa perinteisesti värintoiston mittaamiseen käytetystä Ra-arvosta. CRI-arvoa laskettaessa otetaan huomioon laajempi skaala aallonpituuksia, jossa myös punaiset ja muut lämpimät värisävyt ovat mukana. Ra-arvo ei huomioi kirkkaan punaisten, keltaisten ja vihreiden värisävyjen värientoistoa.

Langattomat ratkaisut helpottavat toteutusta

Haltun yrityksen tehtävänä on tukea valaistusosaamisella esimerkiksi arkkitehtia, sisustussuunnittelijaa tai sähkösuunnittelijaa, jotta suunnittelupöydällä olevat visiot toteutuvat mahdollisimman hyvin.

Valaistussuunnittelulla on tärkeä merkitys sekä uudis- että remonttikohteessa. Hyvä suunnittelu nopeuttaa remontin etenemistä ja säästää kuluja. Uudiskohteissa valaistussuunnittelu tehdään aina ennen sähkösuunnittelua.

– Remonttikohteessa joudutaan käyttämään olemassa olevia sähköpisteitä. Silloin käytetään pääsääntöisesti langattomia ohjausratkaisuja, jotka mahdollistavat valaistuksen ryhmittelyn.

Langattomilla ratkaisuilla valaistuksen ohjaus voidaan ”monistaa” niin moneen eri ryhmään kuin on tarpeen. Uusia johtoja ei välttämättä tarvitse vetää lainkaan. Esimerkiksi yhdestä sähköpisteestä voidaan haaroittaa ohjaus kahdelle langattomalle vastaanottimelle.

Epäsuoran valon suosio on viime vuosina korostunut, sillä yhä useampi asukas haluaa suoran valon sijasta tunnelmallisempaa valaistusta.Epäsuoran valon suosio on viime vuosina korostunut, sillä yhä useampi asukas haluaa suoran valon sijasta tunnelmallisempaa valaistusta.

Molempiin vastaanottimiin johdetaan sähkö, ja vastaanottimet liitetään kukin omaan ohjauspaikkaansa langattomassa seinäpainikkeessa. Tällainen ratkaisu on tyypillinen esimerkiksi kylpyhuoneremonteissa, kun tilaan halutaan epäsuoraa valoa tai peilivaloa.

Yksittäiset langattomat vastaanottimet sijoitetaan olemassa oleviin kattorasioihin, joihin tulee jatkuva verkkovirta. Vastaanotin ja langaton ohjainpainike muodostavat parin, jolla valaistus toimii. Painike on paristokäyttöinen, ja se voidaan kiinnittää seinään tai muuhun haluttuun paikkaan.

”Matala tila suurin haaste”

Epäsuoran valon suosio on viime vuosina kasvanut, sillä yhä useampi asukas haluaa suoran valon sijasta tunnelmallisempaa valaistusta.

Remontin laajuus määrittelee usein sen, miten epäsuora valaistus toteutetaan. Erityisen haastavissa tapauksissa se ei välttämättä onnistu.

– Jos kattoon ei voi tehdä mitään muutoksia, epäsuoran valon toteuttaminen on haastavampaa, Halttu sanoo. Hän muistuttaa samalla, että pelkällä epäsuoralla valolla ei pärjätä, koska suoraa valoa tarvitaan esimerkiksi lukemiseen ja kotitöiden tekemiseen. Tyypillisiä kohdevalon lähteitä ovat erilaiset spotit ja paneelivalot.
Epäsuoraa valoa voidaan asentaa remonttikohteeseen erilaisilla pintaratkaisuilla. Tällöin ei välttämättä tarvitse kajota maalipintoihin. Eräs vaihtoehto on epäsuora seinäprofiili, jossa led-valo kiinnitetään seinään ja profiilin päästä lähtee johto nurkkalistan alle lattian tasolle. Muuntaja voidaan sijoittaa esimerkiksi huonekalun, kuten lipaston, taakse.

Haasteellinen tila valaistussuunnittelun kannalta on matala huone, esimerkiksi rintamamiestalon kellari, jonka huonekorkeus voi jäädä alle 220 senttiin.

– Tällaisessa tilassa pyritään lisäämään epäsuoraa valoa seinien tai lattian kautta. Joskus yhtenäisen valolinjan toteuttaminen ei onnistu, jos ikkuna- ja ovilinjat nousevat ylös saakka hyvin lähelle kattoa. Tällöin huoneen nurkkiin voidaan sijoittaa pystysuuntaisesti epäsuoraa valoa, jolloin valo avautuu seinää pitkin. Matalassa tilassa jalkalistan tilalle voidaan sijoittaa led-valolista, Halttu selvittää.

Olohuoneessa epäsuora valo voidaan sijoittaa verholaudan taakse.

Isojen ikkunoiden lisäksi kodissa on tärkeää olla riittävä valaistus.Isojen ikkunoiden lisäksi kodissa on tärkeää olla riittävä valaistus.

Vertaa budjettia keittiöremonttiin

Haltun mukaan tyypillisin virheellinen ajattelutapa on luottaa liikaa ikkunasta tulevaan valoon.

– Sitä kuulee, että kun on suuri ikkuna, ei tarvita lisävaloa. Asiakas saattaa jälkikäteen myöntää, että oli luottanut luonnonvaloon liikaa. Etelä-Suomessa ikkunasta ei tule tarpeeksi valoa neljään kuukauteen, kun päivän pituus on alle kymmenen tuntia. Suuret ikkunat ovat upeita, mutta lisävalaistusta täytyy muistaa hankkia tarpeeksi.
Erityisen paljon valoa tarvitaan lasten huoneisiin. Halttu suosittelee niihin jopa ylimitoitettua perusvalaistusta. Valon tulee riittää lattiatasoon saakka, jotta lapsen leikit onnistuvat hyvin. Monessa perheessä lasten tiloihin halutaan myös väriä vaihtavaa valoa. RGB-valot ovat suosittuja myös nuorten huoneissa ja leffahuoneissa.

Mutta paljonko valaistukseen kannattaa panostaa rahallisesti?

– Hyvä nyrkkisääntö on, että valaistusbudjettia arvioitaessa verrataan hintaa siihen, kuinka paljon uuteen keittiöön tai keittiöremonttiin laitetaan rahaa. Olemme huomanneet, että talon valaistukseen kuluu aika lailla saman verran rahaa kuin keittiöön. Valaistuksen ja muiden valintojen laatutason olisi hyvä kulkea käsi kädessä.

Pähkinänkuoressa

  • Merkittävin ongelma asuntojen valaistuksessa on valon liian vähäinen määrä.
  • Edulliset ledit saattavat jättää esimerkiksi valaistavan kohteen punaiset sävyt toistamatta.
  • Värintoistokykyä kuvataan CRI-arvolla, joka eroaa perinteisesti värintoiston mittaamiseen käytetystä Ra-arvosta siten, että CRI ottaa huomioon laajemman skaalan aallonpituuksia, jossa myös punaiset ja muut lämpimät värisävyt ovat mukana.
  • Epäsuoran valon suosio on viime vuosina korostunut, sillä yhä useampi asukas haluaa suoran valon sijasta tunnelmallisempaa valaistusta.
  • Langattomilla ratkaisuilla valaistuksen ohjaus voidaan ”monistaa” niin moneen eri ryhmään kuin on tarpeen.
  • Haastavin tila valosuunnittelun kannalta on matala huone, kuten rintamamiestalon kellari.

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
3.2.2023