Kodinkoneet kerralla verkosta
– näin säästät hankinnoissa

Kun ostat verkkokaupasta useamman kodinkoneen esimerkiksi uuteen tai remontoituun kotiin, säästät helposti vähintään satoja euroja, kun vertailet huolella tuotteiden hintoja, ominaisuuksia ja toimitusehtoja. Tarkista myös energiamerkinnät, niin pystyt valitsemaan energiatehokkaimmat laitteet.

Kodinkoneiden hintoja, toimitusehtoja ja ominaisuuksia vertailemalla voi säästää huomattavia summia. Jos hankinnalla ei ole kiire, voit asettaa tuotteelle hintavahdin, joka ilmoittaa, kun tuotteen hinta laskee jonkin verran tai alle asettamasi hintarajan. (Kuva: Adobe Stock)Kodinkoneiden hintoja, toimitusehtoja ja ominaisuuksia vertailemalla voi säästää huomattavia summia. Jos hankinnalla ei ole kiire, voit asettaa tuotteelle hintavahdin, joka ilmoittaa, kun tuotteen hinta laskee jonkin verran tai alle asettamasi hintarajan. (Kuva: Adobe Stock)

Kun uuteen kotiin on ostoslistalla kylmälaitteet, tiskikone, mikroaaltouuni, liesitaso, uuni ja kahvinkeitin tai vaikka robotti-imuri, on todella järkevää harkita hankinnat huolella. Tarjolla on kuitenkin satoja, jopa tuhansia toisiinsa rinnastettavia laitteita. Miten niistä löytää itselle sopivimmat?

Vertaamalla Hintaoppaassa tuotteiden hintoja, toimitusehtoja ja ominaisuuksia voi säästää sekä toimituskuluissa että energialaskussa. Lue tästä Hintaoppaan Suomen maajohtajan Liisa Matinvesi-Bassettin asiantuntevat ohjeet valintojen tekemiseen.
 

Miten kodinkoneiden hintoja ja ominaisuuksia voi parhaiten vertailla?

 1. Kannattaa hyödyntää Hintaopasta, jonka hakutoiminnoilla voi hakea tuotteita lukuisista eri kategorioista.
 1. Paitsi että voit verrata tämänhetkisiä hintoja, Hintaoppaan hintahistorian kautta näet, miten tuotteen hinta on vaihdellut: onko tuote juuri sillä hetkellä edullinen ja milloin sen on saanut kaikkein halvimmalla.
 1. Jos hankinnalla ei ole kiire, voit asettaa tuotteelle hintavahdin, joka ilmoittaa, kun tuotteen hinta laskee jonkin verran tai alle asettamasi hintarajan.
Tutki esimerkiksi kahvinkeittimien hintakehitystä.

Miten vertaan kodinkoneiden ominaisuuksia?

 1. Hintaoppaan suodattimien avulla voit vertailla valitsemiesi tuotteiden ominaisuuksia keskenään. Voit valita vertailuun saman kategorian tuotteita, jolloin näet helposti, mitä eroavaisuuksia niissä on.
 2. Jos sinulle on tärkeää esimerkiksi se, että uusi astianpesukoneesi on mahdollisimman hiljainen, valitse suodattimeksi desibelitaso.

Uskaltaako verkkokaupasta tilata isot kodinkoneet?

Kyllä uskaltaa, mutta on hyvä muistaa nämä neljä asiaa:
 

 1. Kannattaa tehdä hintavertailua, jotta tietää, mistä hankinnat saa kaikkein edullisimpaan hintaan. Lisäksi kannattaa tarkistaa tuotteiden toimituskulujen määrä. Isoimmissa tuotteissa, kuten kodinkoneissa, säästöä voi saada useita satasia vertailemalla hintoja.
 1. Isoja kodinkoneita tilatessaan kannattaa olla erityisen tarkkana mitoissa, jotta laitteet varmasti sopivat paikoilleen. Mittaa siis millintarkasti ja tarkista vielä kerran! Kannattaa tarkistaa myös tuotteiden takuu ja palautusoikeus.
 1. Kannattaa myös miettiä etukäteen, tarvitseeko vaikkapa vanhojen laitteiden pois kuljetusta tai asennuspalvelua laitteille.
 1. Arvosteluja lukemalla saa hyvän kuvan tuotteesta ja tietää, ovatko muut olleet tyytyväisiä tuotteeseen. Lisäksi on hyvä lukea kauppojen saamia arvosteluja ennen tilauksen tekoa, etenkin jos aikoo tehdä tilauksen kaupasta, josta ei ole aikaisemmin ostanut.

Miten vertailen laitteiden energiankulutusta?

Energiamerkintä kertoo laitteen energiatehokkuudesta tutulla A–G-luokituksella ja vihreä-kelta-punaisilla värikoodeilla. A-luokan tuotteet (vihreä) ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan (punainen) tuotteet kuluttavat eniten. Energialuokitus täytyy löytyä muun muassa jääkaapeista, astian- ja pyykinpesukoneista, televisioista, näytöistä sekä lampuista. Kuivausrummuissa on käytössä myös luokat A+, A++ ja A+++, jolloin luokan A+++ -laitteet ovat energiatehokkaimpia.

Kotitalouden energiankäytöstä 12 prosenttia kuluu sähkölaitteisiin, valaistukseen ja ruoanlaittoon. Siksi on todella tärkeää, että valitset mahdollisimman energiataloudellisen laitteen. Se on ekologista ja oman taloutesi kannalta järkevää, sillä näin säästät sähkölaskussa. Säästö on satoja euroja vuodessa, kun entinen energiasyöppö pakastin ja pyykinpesukone vaihdetaan uuteen, vähemmän kuluttavaan malliin. Joissakin laitteissa on myös erillisiä eko-ohjelmia, jotka käyttävät vähemmän energiaa.

Hintaoppaassa voit helposti vertailla laitteiden energialuokkia, esimerkiksi jääkaappi-pakastimia.

Lisätietoa kodinkoneiden merkinnöistä löydät sivulta Energiamerkinta.fi.

Energiatehokkaat kodinkoneet tuovat säästöä sähkölaskuun, joten ostopäätöstä tehdessä kannattaa vertailla myös laitteiden energiamerkintöjä. (Kuva: Adobe Stock)Energiatehokkaat kodinkoneet tuovat säästöä sähkölaskuun, joten ostopäätöstä tehdessä kannattaa vertailla myös laitteiden energiamerkintöjä. (Kuva: Adobe Stock)

Tee näin, kun haluat vertailla ja säästää:

 • Vertaile huolella Hintaoppaan tuhansia kodinkoneita.
 • Lue arvostelut sekä laitteista että verkkokaupoista.
 • Suodata tärkeimpinä pitämiäsi ominaisuuksia eri laitteille.
 • Aseta hintavahti tai vertaa hintojen kehitystä Hintaoppaan laskurilla.
 • Tarkista energiatehokkuus, joka ilmoitetaan A-G-merkinnöillä.
 
Päivitetty
21.11.2022