Ennakoi ja ehkäise tulipalo keittiössä, näin turvaat kodin helposti ja vaivatta

Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan vuonna 2021 Suomessa syttyi 870 liesipaloa. Luku saattaa olla todellisuudessa vielä suurempi, koska PRONTO-tietokannasta löytyvät ainoastaan ne liesipalot, jotka ovat tulleet pelastuslaitosten tietoon. Näiden ilmoitettujen liesipalomäärien päälle voi laskea vielä ne palot, jotka asukas on itse saanut sammutettua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa määrän on arvioitu olevan peräti 27 raportoimatonta paloa yhtä raportoitua kohden. Lähes kaikissa Suomessa raportoiduissa tapauksissa palon syy oli huolimaton toiminta. Huolimattomuus itsessään on usein inhimillistä. Se voi johtua monesta syystä, kiireestä, väsymyksestä tai alentuneesta toimintakyvystä. Tähän on ratkaisuna Innohomen älykäs liesivahti. 

Palovaroitin löytyy jokaiselta, mutta se ei ehkäise tulipaloja, toisin kuin Liesivahti.Palovaroitin löytyy jokaiselta, mutta se ei ehkäise tulipaloja, toisin kuin Liesivahti.

Suomessa sähköpalojen yleisin aiheuttaja on sähköliesi. Harvemmin kuitenkaan palo johtuu lieden toimintahäiriöstä, vaan lähes aina käyttäjävirheestä. Ennakointi on kaiken A ja O, sillä oikeilla toimenpiteillä lähes kaikki liesipalot olisivat estettävissä. Riskien huomioonottaminen on paloturvallisuuden tärkein askel. Tällöin havahdutaan mahdollisiin tulipalon aiheuttajiin ja sen myötä niihin on helpompi puuttua.

Unohda kokkailu kiireessä tai väsyneenä

Kokkailu lieden ääressä tulisi unohtaa kiireessä tai väsyneenä. Rauhoittuminen lieden läheisyyteen on yksi ennakoinnin tapa. Lapsiperheissä voi kuitenkin riittää vauhtia ja erilaisia tilanteita. Lapsen tarvitessa apua juuri kokkailun lomassa, saattaa liesi unohtua siinä silmänräpäyksessä. Niin ikään senioriväestön kokkailu voi keskeytyä unohdukseen ja läheiset ovat alituisesti huolissaan tulipaloriskeistä. Myös yksin kotona olevat lemmikkielimet voivat vahingossa saada lieden päälle ja saada siten aikaan vahinkoja. Liesipalo voikin sattua kenelle tahansa.

Kaikkiin näihin tapauksiin on olemassa laite, jolla saadaan liesi pois päältä automaattisesti ilman savu- tai sprinklerivesihaittoja. Innohomen Liesivahti SGK5010 älykäs sensoriteknologia tunnistaa uhkaavan tilanteen ja estää liesipalon jo ennen sen syttymistä. Innohome Liesivahti SGK5010:n ansiosta liesi kytkeytyy pois päältä ennen kuin palo ehtii syttymään ja vaarallisia kaasuja ehtii muodostumaan. 

Innohome Liesivahti SGK5010Innohome Liesivahti SGK5010

Liesivahti sammuttaa lieden tunnistaessaan palovaaran. Liesivahdin lämpötilasensori kiinnitetään liesituulettimeen, jossa se tarkkailee lieden päällistä lämpötilaa ja sen muutoksia. Mikäli lämpötila nousee vaarallisen korkeaksi tai vaarallisen nopeasti, laite antaa ensin äänivaroituksen. Silloin käyttäjä voi itse vielä tehdä korjaavia toimenpiteitä, eli säätää liettä pienemmälle teholle tai sammuttaa sen kokonaan.

Mikäli tilanteessa ei tehdä mitään, alkaa lämpötilasensori hälyttämään äänellä ja valolla ja lähettää radiosignaalin lieden takana olevaan ohjainyksikköön, joka katkaisee liedeltä virransyötön. Ruoanlaitto pääsee jatkumaan, kun liesi on jäähtynyt normaalialueelle ja lieden virransyöttö on laitettu uudestaan päälle painamalla Liesivahdin nappia.

Mikä Liesivahti on? ‒ katso video

Iäkkäillä riski sekä tulipalojen syttymiselle että niissä loukkaantumiselle kasvaa toimintakyvyn heikentymisen myötä. Laitosasumisen hyötyihin voidaan lukea paloturvallisuus sammutusjärjestelmineen sekä henkilökunnan ympärivuorokautinen apu tulipalon sattuessa. Usein palvelutaloissa on asukkaiden omat keittiöt myös suojattu liesivahdein.

Yhä useampi iäkäs asuu kotonaan entistä pidempään. Yksinkertainen liesivahdin asennus parantaa monelta osin iäkkäiden, muistisairaiden tai toimintarajoitteisten kotona asumisen turvallisuutta.

Älä jätä liettä vartioimatta.Älä jätä liettä vartioimatta.

Innohome Liesivahti soveltuu käytettäväksi minkä tahansa sähkölieden kanssa. Sen voi asentaa sekä uuden lieden asennuksen yhteydessä, että jälkikäteen jo olemassa olevaan lieteen. Liesivahdin asennus on ammattimaisen sähkömiehen tehtävä. 

Lieden taakse tuleva ohjausyksikkö kytketään lieden virransyöttöön. Lämpöanturi puolestaan kiinnitetään lieden päälle, liesituulettimeen tarrakiinnityksellä. Se ei itsessään vaadi sähkönsyöttöä tai johtoja. Anturin voi asentaa myös seinälle tai kattoon, mikäli liesituuletin ei sovi asennuspaikaksi. Osalla jälleenmyyjistä on tarjolla valmiita paketteja asennuksineen.

Katso havainnollistava video liedellä syttyvästä palosta

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? ​​​​​​​Katso lähin jälleenmyyjäsi

Löydä lähin Liesivahdin jälleenmyyjäsi

 
Julkaistu
21.11.2022