Virpin ja Markon stressi taloprojektista helpotti valvontakameran avulla

Virpi Mustajärven ja Marko Natusen taloprojektin valvonta helpottui, kun kamera välitti livekuvaa tontilta. Kuva pysyi tarkkana myös hämärässä.

Kuva: Virpi MustajärviKuva: Virpi Mustajärvi

Virpi Mustajärven ja hänen miehensä Marko Natusen ensimmäinen pientaloprojekti valmistui äskettäin. Kyseessä on Vantaan Vapaalassa sijaitsevalle tontille toimitettu muuttovalmis talopaketti, jonka lopputarkastus suoritettiin lokakuussa. Yhteen tasoon rakennetussa kolmiossa on yhteensä 104 asuinneliötä.

Jo rakennusurakan alkumetreillä talvella Virpi ehdotti Markolle arkea helpottavaa valvontakameraa tontille. Ideana oli, että kamerasta voisi seurata materiaalitoimituksia ja sitä, että toimitetut rakennustarvikkeet eivät pääse kastumaan. Muuttovalmiin talopaketin tilaaja vastaa sopimuksen mukaan siitä, että tavara pysyy kuivana sen jälkeen, kun tuotteet on toimitettu tontille. Tärkeää oli myös tarkkailla tonttia mahdollisten varkauksien varalta.

– Ehdimme nopeasti peittämään tavarat pressulla, kun näimme toimituksen valvontakamerasta. Asuimme vuokralla kilometrin päässä tontista, Mustajärvi kertoo.

Valvontakameran omasta sovelluksesta Mustajärvi tarkisti töidensä jälkeen, olivatko työmiehet poistuneet työmaalta. Jos työt tontilla olivat loppuneet, hän lähti siivoamaan päivän aikana kertyneet rakennusjätteet pois. Siivoaminen kuului sopimuksen mukaan tilaajan vastuulle, jotta työmaalla olisi turvallisempaa työskennellä.
 

– Joinain päivinä työmiehiä ei ollut paikalla. Myös silloin kamerasta oli hyötyä, koska saatoin todeta etänä, ettei paikan päällä tarvitse käydä. Kyllä se vähensi stressiä, kun kamerasta pystyi aina halutessaan tarkistamaan tilanteen.

Zoomauksesta ja kameran kaiuttimesta hyötyä

Valvontakameran zoomaustoiminnosta oli hyötyä esimerkiksi silloin, kun rakennusmateriaaleja saapui tontin toiselle laidalle. Tällöin kameran kuvaa zoomaamalla saattoi tarkistaa, mistä tavarasta on kyse.

– Tämä auttoi päättämään, vaatiko toimitus suojausta tai ilmoitusta rakentajille siitä, että odotettu tavara on saapunut, Mustajärvi kiittelee.

Joskus työmaa seisoi siksi, ettei kyseistä tavaraa ollut saatavilla.

– Kameran avulla näimme heti, kun odotettu toimitus saapui ja pystyimme välittämään tiedon eteenpäin.

Pariskunta vakuuttui kameran ominaisuuksista. Laite tallentaa videokuvan lisäksi myös ääntä ja halutessaan käyttäjä voi puhua kameran kaiuttimen kautta. Ominaisuudesta oli hyötyä projektin eri vaiheissa.
 

– Joskus isoa ja raskasta tavaraa toimittanut kuski soitti ja kyseli, mihin tavara oli tarkoitus laskea. Kameran kautta pystyin opastamaan kuskia raskaan tavaran laskemisesta oikealle paikalle siten, että toimitus ei häirinnyt muuta logistiikkaa tontilla.

Virtaa aurinkokennosta

Virpin ja Markon valinta kohdistui liikkeentunnistimella ja infrapunakameralla varustettuun Reolink Go PT 4G -malliin. Kameran asennuksessa rakennuttajat noudattivat mielikuvitusta, sillä kamera kiinnitettiin kuormaliinoilla tontilla seisovaan isoon mäntyyn niin korkealle, etteivät varkaat pääsisi siihen helpolla käsiksi.

– Kysyimme naapurilta, saako kuvassa näkyä myös heidän tonttiaan ja pystytimme tontille kyltin, jossa kerrottiin tallentavasta kameravalvonnasta. Projektin alkuvaiheessa oli tarpeen kuvata tonttia hieman laajemmalta alueelta, Mustajärvi perustelee.

Kuvassa työmaalla käytössä ollut Reolink Go PT 4G, joka toimii 4G-verkossa ilman sähköliitäntää ja langatonta kotiverkkoa.Kuvassa työmaalla käytössä ollut Reolink Go PT 4G, joka toimii 4G-verkossa ilman sähköliitäntää ja langatonta kotiverkkoa.

Alkuvaiheessa pariskunnan käytössä oli sim-kortilla varustettu kameramalli, joka toimii 4G-verkossa. Myöhemmin Mustajärvet vaihtoivat kameran wifi-versioon, kun käytössä oli kodin langaton verkko.

Reolink-kamerassa riittää virtaa yhdellä latauksella jopa kahdeksi viikoksi, mutta Mustajärvet halusivat varmistaa virran riittävyyden pienellä aurinkokennolla, koska työmaalla ei ollut nettiyhteyttä eikä sähköä. Rakennusprojekti alkoi helmikuussa ja jo kuukautta myöhemmin aurinkoenergiaa riitti mainiosti. Myös aurinkokenno kiinnitettiin puuhun kuormaliinalla, jotta puu ei vahingoittunut.

Kuva: Virpi MustajärviKuva: Virpi Mustajärvi
Kuva: Virpi MustajärviKuva: Virpi Mustajärvi

Liikkeentunnistimesta hälytys sovellukseen

Reolinkin kameraa ohjataan mobiililaitteeseen asennettavalla sovelluksella, josta käyttäjä voi muun muassa kääntää kameran linssiä eri suuntiin ja kohdistaa kuvan haluttuun paikkaan.

Tarvittaessa sovellus välittää liiketunnistimen aktivoiman hälytyksen. Liikkeentunnistimen herkkyyttä voi säätää sen mukaan, miten pienestä liikkeestä hälytys halutaan. Videokuva tallentuu laitteessa olevalle muistikortille.

Infrapunaominaisuudesta on hyötyä hämärässä ja pimeässä, jolloin kameran kuva näkyy mustavalkoisena. Mustajärven mukaan videokuvan laatu oli yllättävän laadukas myös hämärän aikana.

Kuva: Virpi MustajärviKuva: Virpi Mustajärvi

Reolink valvontakamerat ja käyttö

Valvontakameran avulla voi edistää rakennustyömaan turvallisuutta. Liiketunnistimen lähettämä ilmoitus ja sen perusteella tallennettu video voivat mahdollistaa varkauden keskeytymisen tai tekijöiden tunnistamisen.

Verkkojen kehittyminen on mahdollistanut myös hyvän kuvanlaadun välittämisen GSM-verkossa (4G), jolloin WiFi-yhteydelle ei ole tarvetta. Laite toimii pelkällä akulla viikkoja ja aurinkopaneelilla jopa kuukausien ajan.

Kameraa voi käyttää monipuolisesti. Mahdollistaa rakennusaikaisen työmaavalvonnan, jolloin työmaan valvonta on helpompaa etänä. Kodin rakentamisen jälkeen kameraa voi käyttää valmiin talon tai vaikka kesämökin pihapiirin seuraamiseen etänä.

Kamera mahdollista hankkia kertahankintana tai korottomalla ja kuluttomalla kuukausimaksulla.

Tutustu lisää valikoimaan


 
Päivitetty
15.11.2022