Rakennatko oman kodin ensi kesänä? Lämpöpumpun hankinta-ajankohta on nyt!

Komponenttipula on johtanut siihen, että erilaisten lämpöpumppujärjestelmien toimitusajat ovat nyt todella pitkät, lähes vuoden. Kun oman talon rakennussuunnitelma, pohjapiirros ja energiatodistus ovat valmiit, on aika tehdä lämpöpumpputilaus.

Uuden kodin lämpöpumppujärjestelmä on syytä tilata hyvissä ajoin, sillä toimitusajat ovat nyt pitkiä.Uuden kodin lämpöpumppujärjestelmä on syytä tilata hyvissä ajoin, sillä toimitusajat ovat nyt pitkiä.

Koronan, Ukrainan sodan ja energiakriisin aiheuttamien ongelmien vuoksi lämpöpumppumarkkinat ovat levähtäneet jälleenmyyjien käsiin. Ensin korona sotki tilanteen tehtaiden joutuessa koronasulkuun. Sitten sota ja energiakriisi ovat johtaneet komponenttipulaan.

– Tällä hetkellä Kiina ja Yhdysvallat eivät myy ulos piirilevyjen raaka-aineita. Kun maakaasuun nojaava Etelä-Eurooppa menetti Venäjän kaasuyhteydet, räjähti lämpöpumppukauppa hurjiin mittasuhteisiin. Laitteistoja menee nyt enemmän kuin niitä saadaan tehtailta edes ulos, taustoittaa tilannetta Lämmöx Oy:n Antti Helén.

Ylikuumentunut markkinatilanne ei ole muuttumassa lähikuukausina. Kun tarvikkeita alkaa jälleen saada, tehtaiden jonot ovat useita kuukausia. Lämmöxillä ollaan huolissaan asiakkaiden huomiosta tehdä lämpöpumpputilaus riittävän ajoissa.

– Nyt tulee tehdä tilaus, jos haluaa asennuksen uudiskohteeseensa ensi vuoden syksyksi, Helén kertoo.

Lämmöxiltä muistutetaan, että heihin voi ja kannattaa olla yhteydessä heti, kun pohjapiirustus ja energiatodistus on valmiit.

– Me teemme tarvittavat laskelmat ja pystymme ennakoimaan näitä tilausaikoja.

Antti Helén lupaa myös, että asiakkaan ollessa yhteydessä riittävän aikaisin, pystytään hyvinkin tekemään mahdollisia muutoksia vielä lämpöpumpun ulkoyksikön sijainnille ja putkistojen paikoille.

– Ei ole välttämätöntä asentaa ulkoyksikköä esimerkiksi terassille, mikäli sitä ei siihen haluta. Kun mitään isompaa ei tontilla vielä olla tehty, kaikki on mahdollista. Mitä aiemmin meihin ollaan yhteydessä, sen parempi.

Lämpöpumppujärjestelmä on tärkeää mitoittaa oikein

Antti Helén muistuttaa myös mitoituksen tärkeydestä.

– On lämpöpumppuratkaisu sitten ilma-vesi tai maalämpö, emme koskaan suosittele alitehoisen järjestelmän tilaamista. Vaikka hankintakustannus on hieman kalliimpi, pidemmällä aikavälillä varsinkin maalämmössä käyttökustannukset tulevat edullisemmiksi, kun sähkövastukset eivät paikkaa alimitoitettua laitetta ja kaivoa, Helén toteaa.

– Valintaan tietysti vaikuttaa rakennettavan kohteen pinta-ala. Karkea suositus on, että maalämpö on 150 neliöisten ja sitä suurempien kohteiden ratkaisu, hän jatkaa.

Toisaalta myös asiakkaan omat intressit otetaan huomioon laitetta valitessa.

– Mikäli kohde on älykoti, tällöin voidaan halutessa valita vaikkapa NIBEn laitteisto, jolloin valmistajan applikaatio löytää pörssisähkön edullisimmat tunnit ja voi ylilämmittää taloa silloin, kun taas kalliimpien tuntien kohdalla hillitä lämmitystä. Meillä suosituimpia laitteita ovat juuri NIBE, Daikin ja Panasonic, Helén kertoo.

Lämpöpumppuratkaisua valitessa on lisäksi tärkeää valita luotettava toteuttaja, jolta tarjoukset ja laskelmat tulevat virallisista papereista selvästi ilmi.

– Meille voi aina soittaa valinnan ja asennuksenkin jälkeen. Toimimme omilla kasvoillamme ja haluamme asiakkaan olevan tyytyväinen lämmitysvalintaansa, Helén painottaa.

Haluatko lisätietoa uudiskohteen lämpöpumppuratkaisuista? Jätä Lämmöx Oy:lle yhteydenottopyyntö!

 
Julkaistu
7.11.2022