• Etusivu
  • LVI

10 yleisintä kysymystä viemärien kunnosta ja viemärikuvauksesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Akvatek
Päivitetty 24.10.2023
202211_79997.jpg

Mietitkö ikinä miksi viemäri tukkeutuu tai miten rakenteiden sisässä kulkeva viemäriputki kuvataan? Entä vaatiiko laki viemäreiden kuvausta esimerkiksi uudiskohteessa? Vastauksen saa myös lähiaikoina askarruttaneeseen kysymykseen miten voi olla varma, että viemärikuvauksessa näytettävä video on juuri kuvattavasta viemäristä? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa viemärikartoitusten ja -kuvauksien asiantuntija ja Akvatek Oy:n toimitusjohtaja Ville Hyry.

1. Vaatiiko laki viemäreiden kuvausta?

Uudiskohteen rakentamisen yhteydessä laki vaatii, että viemäreiden asennus tarkastetaan ennen käyttöönottoa sisäpuolisella kuvauksella. Tämä laista johdettu asetus on tullut voimaan vuoden 2017 lopussa.

Rakennusvaiheen LVI-töistä vastaavan henkilön on tehtävä merkintä rakennustyön tarkastusasiakirjaan jätevesilaitteiston tiiviyden toteamisesta.

Mikäli talosi on rakennettu vuoden 2018 jälkeen ja tiedät, ettei viemäreitä ole kuvattu ennen käyttöönottoa, kannattaa vaatimus kuvaamisesta esittää jälkikäteen.

Ennen vuotta 2017 rakennettuja kiinteistöjä laki ei koske, mutta myös niiden osalta kokonaisvaltainen viemärikuvaus on syytä tehdä.

2. Mitä viemärikuvauksella selviää?

Viemärikuvauksella voidaan selvittää viemäriputken materiaali, liitosten tiiviys, putkistoon kertyneen jätteen määrä ja tehdä putken kuntoarvio.

Putken kuntoarvion tekeminen vaatii yleensä putken puhdistamisen ennen kuvausta, sillä likaisen putken kuntoa on mahdoton arvioida.

Putken kuntoarvio tehdään aina putken sisäpuolelta viemärikameralla kuvaamalla.

3. Miksi viemäri tukkeutuu?

Viemäriin kertyy ajan saatossa jätettä, joka tarttuu putken seinämiin ja haittaa veden virtausta. Yleisimmin viemäri tukkeutuu keittiön rasvasta, joka viilentyessään tarttuu putken seinämiin.

Viemäriputkeen kertyy ajan saatossa jätettä, joka haittaa veden virtausta
Viemäriputkeen kertyy ajan saatossa jätettä, joka haittaa veden virtausta

4. Mikä on viemäriputken tekninen käyttöikä?

Vanhojen valurautaisten viemäriputkien käyttöikä on 50 vuotta. Valurautaisten viemäriputkien osalta on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä viemärin tuuletuksesta, jotta valurautaa syövyttävät kaasut eivät syövytä putkea. Yleisin viemärissä oleva kaasu on rikkivety, jota syntyy orgaanisen jätteen mädäntyessä putkessa.

Betoniputkia on asennettu yleensä tonttiviemäreihin 1970-luvulle asti. Betoniputkien osalta tekninen käyttöikä on jo saavutettu ja ne kannattaa saneerata ennen putken romahtamista.

Vuosien 1965-1975 välillä valmistettujen muoviviemäreiden tekninen käyttöikä on 40 vuotta ja vuoden 1975 jälkeen valmistettujen muoviviemäreiden osalta 50 vuotta. Ensimmäiset valmistetut muoviviemärit olivat vielä heikkolaatuisia nykyisiin muoviputkiin verrattuna, joten niiden kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti.

Kaikkien viemäriputkien osalta KH-kortisto suosittaa putken tarkastusväliksi 12 kuukauden välein tehtävää tarkastusta.

5. Miten rakenteissa sisässä kulkeva viemäriputki kuvataan?

Rakenteiden sisällä oleva viemäriputki voidaan kuvata siihen tarkoitetulla viemärikameralla. Viemärikamerassa on pieni kamerapää ja sen perässä kamerakaapeli. Kamerapää voidaan työntää kaapelin avulla viemäriputken sisään. Kameran kuvaa voidaan tarkastella erilliseltä näytöltä.

6. Miten voin olla varma, että näytöllä näytettävä viemärikuva on juuri kuvattavasta viemäristä?

Viemärikameran näytöltä voidaan varmistaa myös videon todenmukaisuus viemäriä kuvattaessa eli näytöltä nähdään jatkuvasti, kun viemärikameraa työnnetään eteenpäin putkistossa. Tästä syystä tallenteen käyttäminen viemärikuvauksen yhteydessä on mahdotonta, koska viemärikameraa pitäisi liikuttaa juuri samalla tavalla kuin tallenteessa.

7. Kuinka usein koko talon viemäriputkiston kuvaus kannattaa tehdä?

Koko talon viemärit kannattaa kuvata kokonaisvaltaisesti vähintään kerran talon elinkaaren aikana. Aistinvaraisten ongelmien kuten viemärin hajun tai huonon vetoisuuden esiintyessä, kuvaus kannattaa aina tehdä.

8. Millaista jätettä viemäreiden sisään kertyy?

Keittiössä kertyy rasvaa ja muuta ruokajätettä viemäriin.

Pesuhuoneessa ihorasva ja hiukset voivat jäädä viemärin sisään.

Hiekkaa kertyy viemäriin lähes jokaisesta viemäripisteestä.

Talon ulkopuolella juuret voivat kasvaa viemärin sisään, jos viemäriputki ei ole tiivis.

9. Miksi muoviviemäri ei kestä ikuisesti?

Muovin valmistamisessa käytetään pehmentimiä jotka haihtuvat ajan kuluessa. Tämä haurastuttaa putken ja heikentää sen kestävyyttä.

10. Mitkä ovat yleisimmät vauriot viemäreissä?

Yleisimmät vauriot viemäreissä ovat auki olevat liitokset, tiivistevauriot, putken halkeamat ja reiät.

Hiukset ovat yleinen tukkeutumisen aiheuttaja
Hiukset ovat yleinen tukkeutumisen aiheuttaja
Info

Info

Kuvauta viemärisi – hyödynnä maksuton viemärikuvaus

Viemäriputken kunto selviää parhaiten kuvauttamalla viemäri. Viemärikuvauksella selviää ongelmakohdat ja huollon tarpeet, kun itse viemärin sisälle päästään näkemään.

Viemäreiden säännöllinen huolto on yhtä tärkeää kuin autosi säännöllinen huolto; kun kunto tarkastetaan säännöllisesti, selviää viemäreiden todellinen kunto.

Säännöllinen tarkastus mahdollistaa piilevien ongelmien selvittämisen luotettavasti, jolloin voidaan hoitaa itse ongelmaa eikä sen aiheuttamaa oiretta.

Tarkastusta siis viemärisi. Akvatek Oy tarjoaa ilmaista viemärikuvausta. Voit jättää pyynnön viemärikuvaukselle alla olevalla lomakkeella.

Maksuton viemärikuvaus – Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Akvatek
LVI
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79182.jpg
Muoviviemärin kunto voi yllättää - katso pysäyttävä video!
Viemäri haisee? Viemäri pulputtaa? Viemäri tukossa? Näitä oireita ei kannata jättää huomioimatta. Viemäritkin tarvitsevat huoltoa siinä missä muutkin usein käytettävät laitteet ja välineet. Tiedätkö milloin viimeksi viemärisi on huollettu? Onko sinun kiinteistösi viemärit kuvattu? Pahimmassa tapauksessa huoltamaton viemäri aiheuttaa vesivahingon.Tutustu tässä artikkelissa mitkä ovat viemärin ensioireet ja miltä viemärin sisältö voi näyttää videolta pahassa tapauksessa näyttää videolta, kun viemärikuvaus ja huolto on jäänyt tekemättä.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20232_80838.jpg
Viemärin sukitus - miten se tehdään? Katso video käsityön taidon­näytteestä
Tiedätkö, mitä materiaalia omakotitalosi viemärit ovat? Onko niitä matkan varrella huollettu tai tarkastettu? Mikäli talo on vuosikymmeniä vanha, eikä viemäriputkistoille ole tehty juuri muuta kuin käytetty, saattaisi olla aika perehtyä putkistojen kuntoon ja mahdolliseen huoltotarpeeseen. Viemärisukitus on verraton vaihtoehto perinteiseen viemäriremonttiin, mikäli putket ovat vielä ehjät ja toimivat.
201810_55015.jpg
Pumppurappaus nopeuttaa linjasaneerausta
Kahdeksankerroksisen kerrostalon kaikkien 56:n asunnon kylpyhuoneiden seinät tasoitetaan pumppurappauksella. Someron Laaturappaus Oy:n tehokkaat koneet nostavat laastia 10 000 kg päivässä kerrostalon uumeniin. Ainoana yrityksenä Suomessa laastia saadaan tarvittaessa nousemaan jopa 100 metrin korkeuteen. Petri Mäkinen, yrityksen toimitusjohtaja, kertoo kiirettä pitäneen. Tänä vuonna kohteita on pumppurapattu noin 1500.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20222_76752.jpg
Linjalattiakaivo antaa vapautta toteutukseen - märkätilojen remon­tointi taloyh­tiössä
Vieser Line on ainoa kotimainen linjalattiakaivo. Sen innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ainutlaatuisiin kylpyhuoneratkaisuihin myös taloyhtiöiden remonttikohteissa. Tyylikkään designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä turvallinen ja tehokas lattiakaivojärjestelmä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton