• Etusivu
  • Rakentaminen

Tutkimuksetkin sen todistavat – hirsitalossa on terveellistä asua

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Honkarakenne Oyj
Päivitetty 20.11.2023
202210_79794.jpg

Puulla on tutkitusti lukuisia hyviä, terveellistä asumista edistäviä ominaisuuksia, jotka pääsevät hirsitalossa oikeuksiinsa.

Lukuisat tutkimustulokset puoltavat asukkaiden omakohtaisia havaintoja hirsikodin viihtyisyydestä ja positiivisista terveysvaikutuksista. Honkarakenne selvitti alan tutkijoilta ja asiantuntijoilta, mihin kokemukset virallisesti perustuvat. Tutustu nyt myös Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon, jossa on vahva hyvinvoinnin teema.

Puupinnat tasaavat ilmankosteutta

Hyvä ja puhdas sisäilma on viihtyisän ja terveellisen asuminen peruspilari. VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojanen kertoo, kuinka puupinnat tasaavat sisäilman ilmankosteutta.

– Puu on hygroskooppinen materiaali, jolla on kyky tasata sisäilman kosteutta. Kun sisäilman suhteellinen kosteuspitoisuus kohoaa huonetilassa esimerkiksi oleskelun, ruoanlaiton tai peseytymisen seurauksena, puupinta kykenee vastaanottamaan kosteutta itseensä ja tasaamaan sisäilman kosteushuippuja, Ojanen selvittää.

Kun huoneilma lämmityskaudella vastaavasti kuivuu, puu pystyy vapauttamaan sitomaansa kosteutta takaisin huoneilmaan. Puun kosteutta tasaava vaikutus kestää viikkojen ajan.

– Simulointien perusteella lämpötila- ja kosteusolot ovat hirsitalossa huomattavasti todennäköisemmin viihtyisyysalueella kuin tilanteessa, jossa rakenteiden kosteuskapasiteettia ei voida hyödyntää. Suomen vaihtelevissa sääoloissa hirsitalon rakenteet voivat tehokkaasti edesauttaa hyvien sisäilmaolosuhteiden pysyvyyttä, Ojanen kertoo.

Vaikka ilmanvaihdolla on suuri merkitys sisäilman raikkauteen, puupinta voi leikata sisäilman haitallisia kosteushuippuja jopa ilmanvaihtoa tehokkaammin.

– VTT:n ja Honkarakenteen yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan kahden hengen makuuhuoneessa, jossa kaikki seinät olivat pinnoittamatonta hirttä, rakenteiden kosteuden tasoittava vaikutus oli huoneelle mitoitettua ilmanvaihtoa voimakkaampi. Hirsi ei tietenkään korvaa ilmanvaihtoa, mutta puupintaa voidaan tutkitusti hyödyntää parantamaan koettua sisäilman laatua, Ojanen toteaa.

"Suomen vaihtelevissa sääoloissa hirsitalon rakenteet voivat tehokkaasti edesauttaa hyvien sisäilmaolosuhteiden pysyvyyttä."
Tuomo Ojanen, VTT:n erikoistutkija
Puupinnat voivat tutkitusti parantaa koettua sisäilman laatua.
Puupinnat voivat tutkitusti parantaa koettua sisäilman laatua.

Ojasen mukaan korkeasta tai vastaavasti alhaisesta ilmankosteudesta on haittaa asumisviihtyvyydelle.

– Kostea sisäilma mielletään tunkkaiseksi ja sen mahdolliset epäpuhtaudet tuntuvat voimakkaammin. Kostea tila koetaan myös lämpimämmäksi kuin huone, jossa ilman suhteellinen kosteus on optimaalinen. Pitkäaikainen hyvin korkea sisäilman kosteus voi lisätä riskiä rakenteiden kosteusvaurioille ja edesauttaa mikrobien, sienten ja homeiden kasvua. Alhainen ilmankosteus voi puolestaan rasittaa hengityselimistöä ja limakalvoja aiheuttaen ärsytystä.

Hongan tuotejohtaja Eino Hekali on nähnyt työssään, kuinka hirsikotien hyvinvointia edistävät ominaisuudet tulevat käytännössä esiin.
Hongan tuotejohtaja Eino Hekali on nähnyt työssään, kuinka hirsikotien hyvinvointia edistävät ominaisuudet tulevat käytännössä esiin.

M1-luokitellut rakennusmateriaalit edistävät terveellistä asumista

Hongan tuotejohtaja Eino Hekalin mukaan monet perheet kokevatkin, että hirsitalo lisää hyvinvointia.

– Asukkaat kertovat voivansa hyvin hirsikodeissamme. Ihanteellisella ilmankosteudella ja massiivipuun kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävillä ominaisuuksilla on merkitystä, Hekali toteaa.

Terveellisen talon sisäilma on puhdasta. Hongan hirsitalo rakennetaan luonnonmateriaaleista ja muista komponenteista, joista haihtuu huoneilmaan mahdollisimman vähän synteettisiä vierasaineita eli VOC-yhdisteitä. Honkarakenne käyttää hirsitaloissaan M1-luokiteltuja, puhtaita rakennusmateriaaleja aina kun mahdollista.

– Olemme tehneet Hongalla yli vuosikymmenen töitä löytääksemme markkinoilta turvallisimmat ja rakenteisiin soveltuvimmat terveelliset vaihtoehdot, Hekali kertoo.

Nykyaikainen hirsitalo tarvitsee tiettyihin kohtiin myös synteettisiä high-tec-ratkaisuja, jotta talosta tulee pitkäikäinen ja energiatehokas.

– Olemme hakeneet esimerkiksi puurakenneliimoihin ja tiivistysmateriaaleihin vähäpäästöiset ja M1-hyväksytyt parhaat turvalliset ratkaisut.

Hirsitalo hellii kaikkia aisteja – jopa stressitasot laskevat puun äärellä

Tampereen yliopiston psykologian dosentti Marjut Walleniuksen mukaan puu koetaan tutkimusten perusteella rauhoittavaksi materiaaliksi. Puu vaikuttaa suotuisasti paitsi näköaistin myös kosketuksen kautta.

– Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä ja kodikkaalta. Puun koskettaminen antaa turvallisen ja luonnollisen tunnun. Puun tuoksu rauhoittaa, ja puurakennuksen akustiikka on hyvin miellyttävä. Kokemukset ovat samantyyppisiä iästä, sukupuolesta, puulajista tai kansallisuudesta riippumatta, Wallenius kertoo.

Tutkimukset osoittavat, että puu vaikuttaa myönteisesti tunteisiin ja lievittää stressiä.

– Stressitasot laskevat, kun ihminen oleilee puuta sisältävässä tilassa tai koskettaa puupintaa. Elimistön stressitilan muutoksia on seurattu mittaamalla muun muassa verenpainetta, ihon sähkönjohtokykyä ja sykevälivaihtelua, Wallenius selittää.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa mieli ja keho ovat kiinteästi kytköksissä toisiinsa. Puun fyysistä kehoa rauhoittavat ominaisuudet selittyvät todennäköisesti puun aikaansaamilla myönteisillä kokemuksilla ja tunnetiloilla.

– Positiiviset tuntemukset heijastuvat autonomiseen hermostoon, laskevat sympaattisen hermoston aktiivisuutta ja lisäävät parasympaattisen hermoston rauhoittavaa vaikutusta. Vaikutusmekanismi on todennäköisesti samankaltainen kuin metsässä oleillessa tai luonnossa liikkuessa, Wallenius kuvailee.

Puu vaikuttaa ihmiseen rauhoittavasti paitsi näköaistin myös kosketuksen kautta.
Puu vaikuttaa ihmiseen rauhoittavasti paitsi näköaistin myös kosketuksen kautta.

Puun kokemista ja sen vaikutuksia on tutkittu eri puolilla maailmaa, erityisesti Japanissa. Walleniuksen mukaan tulokset puhuvat puolestaan.

– Yhdenmukaiset tulokset antavat löydöksille vakuuttavuutta. Tutkimusten valossa vaikuttaa ilmeiseltä, että hyvinvointia ja viihtyvyyttä voidaan tukea käyttämällä asuintiloissa aitoa puuta.

Suomen luonto tuo metsän ja puun lähelle etenkin kesäaikaan. Hirsikodin myötä puun kosketus on mahdollista tavoittaa ympäri vuoden.

– Hirsi on suomalaisille perinteisesti loma-asunnoista tuttu, rentouttava materiaali. Nykyisin puun stressiä lievittävät ominaisuudet halutaan yhä useammin osaksi arkea. Maailmalla luonnonrauhaa henkivä hirsitalo on suhteellisen uusi tuttavuus ja kasvavan kiinnostuksen kohde, Eino Hekali kertoo.

Metsässä oleilu rauhoittaa, mutta myös puupintaisella kodilla on vastaava vaikutus.
Metsässä oleilu rauhoittaa, mutta myös puupintaisella kodilla on vastaava vaikutus.

Puulla on luontaisia antibakteerisia ominaisuuksia

Tekniikan tohtori, VTT:n tutkija Tiina Vainio-Kaila on tutkinut väitöstyössään puun antibakteerisuutta ja sitä, mitä taudinaiheuttajille tapahtuu puun pinnalla.

– Puumateriaalia saastutettiin muun muassa Escerichia coli ja Listeria monocytogenes -bakteerikannoilla. Bakteereja sisältävää puupintaa verrattiin vastaavilla bakteereilla käsiteltyyn lasipintaan. Kävi ilmi, että puupinnoilta bakteerit kuolivat tai vähenivät jo parin tunnin kuluessa, kun lasipinnoilla ne säilyivät selvästi pidempään.

Puun antibakteerisuuteen vaikuttavat puun luontaisesti sisältämät uuteaineet, erityisesti hartsihapot. Nämä vaikuttavat aineet tehoavat, kun puu on pinnoittamaton.

Laboratorio-olosuhteissa tehdyn tutkimuksen tuloksia voi pyrkiä soveltamaan myös käytännön asumiseen.

– Pinnoittamaton puu on antibakteerisuutensa vuoksi todennäköisesti hyvä valinta asuintalon pintoihin, esimerkiksi seiniin, joita ei puhdisteta usein, Vainio-Kaila toteaa.

Kaikkia puun vaikutusmekanismeja ei vielä tunneta. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että hirsikodeissa asutaan viihtyisämmin ja terveemmin.

– Tulevaisuuden tutkimuksista selvinnee, onko kyse puun luomasta ihanteellisesta ilmankosteudesta vai kenties kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jota puun ominaisuudet, esimerkiksi miellyttävä ulkonäkö ja tuoksu, ihmiselle tarjoavat, Eino Hekali pohtii.

202210_79784.jpg
Honka Hehku on kevään uutuusmalliston kompakti omakotitalo, jonka neliöt on hyödynnetty järkevästi. Hehku on suunniteltu muuttuviin elämäntilanteisiin ja -tarpeisiin, ja se istuu myös pienemmille kaupunkitonteille.
Honka Hehku on kevään uutuusmalliston kompakti omakotitalo, jonka neliöt on hyödynnetty järkevästi. Hehku on suunniteltu muuttuviin elämäntilanteisiin ja -tarpeisiin, ja se istuu myös pienemmille kaupunkitonteille.
Info

Info

Hongan uutuusmallisto 2023 – löydä oma hirsinen hyvän elämän kotisi

Tie rauhaan ja hyvinvointiin kulkee luonnon kautta. Oletko jo kokenut hirsitalon tai hirsimökin vaikutukset hyvinvoinnillesi? Monet kertovat nukkuvansa paremmin ja tuntevat olonsa vähemmän stressaantuneeksi ja rauhallisemmaksi hirsitalossa. Eikä kyse ole vain tunteesta: Hongan hirsinöörit™ ovat tehneet vuosikymmeniä tutkimus- ja kehitystyötä hirren ja puun parhaiden ominaisuuksien parissa. Heidän avullaan Honka on jalostanut hirren viisauden teknisesti huippuunsa hiottujen hirsitalojen muotoon, joissa on tutkitusti turvallista ja terveellistä elää.

Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon kuuluu omakotitaloja ja vapaa-ajan asuntoja, joita yhdistää vahva hyvinvoinnin teema. Uutuusmallit ovat terveellisiä ja kestäviä taloja, joissa on hyvä olla ja hengittää.

Honkarakenne Oyj
Rakentaminen
hirsitalot
rakennukset
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.
Honka Huomen
Honka hirsitalojen uutuusmallisto – löydä oma suosikkisi!
Kun etsit ideoita ja inspiraatiota tai jopa valmista hirsitalomallia uuteen kotiin, on Honka hirsitalojen talvimallisto ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tarjolla on niin täysin uusia talomalleja kuin vanhan ja hyväksi todettujen mallien vieläkin paremmaksi kehitettyjä malleja. Mikä on Sinun suosikkisi?
200810_13484.jpg
Rohkea aluevaltaus
Neljä suomalaista rakennusyritystä teki rohkean päätöksen toteuttaa markkinointikonseptina suomalaistyyppiset asuntomessut Kymlenossa, joka sijaitsee Pietarista 25 km koilliseen, reilun tunnin ajomatkan päässä. Messujen startti viivästyi kuukauden verran, mutta nyt messut ovat avoinna vielä marraskuun puoliväliin saakka. Alueella on kaikkiaan 26 asuntoa, joista 12 on avoinna messuvieraille.
havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
202011_67531.jpg
Millaisen talopaketin sinä haluaisit kääreisiin?
On kirpakka talviaamu ja sinulla on vapaapäivä. Kuinka ihana olisikaan käpertyä sohvan nurkkaan kahvikupposen kanssa nauttimaan takkatulen lempeästä lämmöstä ja kurkistella lattiaan asti ulottuvista ikkunoista, millaisia taideteoksia se pakkasukko onkaan luonut taas öiseen aikaan terassille ja istutuksien päälle. Nyt eletään jännittävää joulun aikaa ja jokaisen toivelistat alkavat täyttyä erilaisista unelmista ja toiveista. Mitäpä jos puhuttaisiinkin tällä kertaa elämän mittaisesta toiveesta, sinun unelmakodistasi?Millainen talopaketti sinulle rakennettaisiin? Aloitetaanko haaveiden toteutus nyt?
20235_81987.jpg
Talopaketin ABC - kuinka talopaketti muuntuu kodiksi
Jokainen unelmoi omasta kodista jossakin vaiheessa elämäänsä. Elämäntilanteiden muuttuessa, aikuisuuden kynnyksellä, perhekoon kasvaessa tai pienentyessä, haaveet uudesta kodista ovat väistämättä erilaiset. Kastelli tarjoaa lähes 20 erilaista talomallistoa täyttääkseen nämä tarpeet. Kastellin suosikkimallistot ovat kokeneet vuosien aikana muodonmuutosta asiakkaiden toiveet huomioonottaen, muun muassa lyhyempien räystäiden, suurempien ikkunoiden ja freesimpien väsisävyjen kautta, ja siksipä kai Kastelli on vuosi toisensa jälkeen ollut suomalaisten ykkössuosikki talopakettien toimittajista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton