Tutkimuksetkin sen todistavat – hirsitalossa on terveellistä asua

Lukuisat tutkimustulokset puoltavat asukkaiden omakohtaisia havaintoja hirsikodin viihtyisyydestä ja positiivisista terveysvaikutuksista. Honkarakenne selvitti alan tutkijoilta ja asiantuntijoilta, mihin kokemukset virallisesti perustuvat. Tutustu nyt myös Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon, jossa on vahva hyvinvoinnin teema.

Puulla on tutkitusti lukuisia hyviä, terveellistä asumista edistäviä ominaisuuksia, jotka pääsevät hirsitalossa oikeuksiinsa.Puulla on tutkitusti lukuisia hyviä, terveellistä asumista edistäviä ominaisuuksia, jotka pääsevät hirsitalossa oikeuksiinsa.

Puupinnat tasaavat ilmankosteutta

Hyvä ja puhdas sisäilma on viihtyisän ja terveellisen asuminen peruspilari. VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojanen kertoo, kuinka puupinnat tasaavat sisäilman ilmankosteutta.

– Puu on hygroskooppinen materiaali, jolla on kyky tasata sisäilman kosteutta. Kun sisäilman suhteellinen kosteuspitoisuus kohoaa huonetilassa esimerkiksi oleskelun, ruoanlaiton tai peseytymisen seurauksena, puupinta kykenee vastaanottamaan kosteutta itseensä ja tasaamaan sisäilman kosteushuippuja, Ojanen selvittää.

Kun huoneilma lämmityskaudella vastaavasti kuivuu, puu pystyy vapauttamaan sitomaansa kosteutta takaisin huoneilmaan. Puun kosteutta tasaava vaikutus kestää viikkojen ajan.

– Simulointien perusteella lämpötila- ja kosteusolot ovat hirsitalossa huomattavasti todennäköisemmin viihtyisyysalueella kuin tilanteessa, jossa rakenteiden kosteuskapasiteettia ei voida hyödyntää. Suomen vaihtelevissa sääoloissa hirsitalon rakenteet voivat tehokkaasti edesauttaa hyvien sisäilmaolosuhteiden pysyvyyttä, Ojanen kertoo.

Vaikka ilmanvaihdolla on suuri merkitys sisäilman raikkauteen, puupinta voi leikata sisäilman haitallisia kosteushuippuja jopa ilmanvaihtoa tehokkaammin.

– VTT:n ja Honkarakenteen yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan kahden hengen makuuhuoneessa, jossa kaikki seinät olivat pinnoittamatonta hirttä, rakenteiden kosteuden tasoittava vaikutus oli huoneelle mitoitettua ilmanvaihtoa voimakkaampi. Hirsi ei tietenkään korvaa ilmanvaihtoa, mutta puupintaa voidaan tutkitusti hyödyntää parantamaan koettua sisäilman laatua, Ojanen toteaa.
 

”Suomen vaihtelevissa sääoloissa hirsitalon rakenteet voivat tehokkaasti edesauttaa hyvien sisäilmaolosuhteiden pysyvyyttä.”

Tuomo Ojanen, VTT:n erikoistutkija
Puupinnat voivat tutkitusti parantaa koettua sisäilman laatua.Puupinnat voivat tutkitusti parantaa koettua sisäilman laatua.

Ojasen mukaan korkeasta tai vastaavasti alhaisesta ilmankosteudesta on haittaa asumisviihtyvyydelle.

– Kostea sisäilma mielletään tunkkaiseksi ja sen mahdolliset epäpuhtaudet tuntuvat voimakkaammin. Kostea tila koetaan myös lämpimämmäksi kuin huone, jossa ilman suhteellinen kosteus on optimaalinen. Pitkäaikainen hyvin korkea sisäilman kosteus voi lisätä riskiä rakenteiden kosteusvaurioille ja edesauttaa mikrobien, sienten ja homeiden kasvua. Alhainen ilmankosteus voi puolestaan rasittaa hengityselimistöä ja limakalvoja aiheuttaen ärsytystä. 

Hongan tuotejohtaja Eino Hekali on nähnyt työssään, kuinka hirsikotien hyvinvointia edistävät ominaisuudet tulevat käytännössä esiin.Hongan tuotejohtaja Eino Hekali on nähnyt työssään, kuinka hirsikotien hyvinvointia edistävät ominaisuudet tulevat käytännössä esiin.

M1-luokitellut rakennusmateriaalit edistävät terveellistä asumista

Hongan tuotejohtaja Eino Hekalin mukaan monet perheet kokevatkin, että hirsitalo lisää hyvinvointia.

– Asukkaat kertovat voivansa hyvin hirsikodeissamme. Ihanteellisella ilmankosteudella ja massiivipuun kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävillä ominaisuuksilla on merkitystä, Hekali toteaa.

Terveellisen talon sisäilma on puhdasta. Hongan hirsitalo rakennetaan luonnonmateriaaleista ja muista komponenteista, joista haihtuu huoneilmaan mahdollisimman vähän synteettisiä vierasaineita eli VOC-yhdisteitä. Honkarakenne käyttää hirsitaloissaan M1-luokiteltuja, puhtaita rakennusmateriaaleja aina kun mahdollista.

– Olemme tehneet Hongalla yli vuosikymmenen töitä löytääksemme markkinoilta turvallisimmat ja rakenteisiin soveltuvimmat terveelliset vaihtoehdot, Hekali kertoo.

Nykyaikainen hirsitalo tarvitsee tiettyihin kohtiin myös synteettisiä high-tec-ratkaisuja, jotta talosta tulee pitkäikäinen ja energiatehokas.

– Olemme hakeneet esimerkiksi puurakenneliimoihin ja tiivistysmateriaaleihin vähäpäästöiset ja M1-hyväksytyt parhaat turvalliset ratkaisut.

Tutustu Hongan terveellisten
talojen konseptiin

Hirsitalo hellii kaikkia aisteja – jopa stressitasot laskevat puun äärellä

Tampereen yliopiston psykologian dosentti Marjut Walleniuksen mukaan puu koetaan tutkimusten perusteella rauhoittavaksi materiaaliksi. Puu vaikuttaa suotuisasti paitsi näköaistin myös kosketuksen kautta.

– Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä ja kodikkaalta. Puun koskettaminen antaa turvallisen ja luonnollisen tunnun. Puun tuoksu rauhoittaa, ja puurakennuksen akustiikka on hyvin miellyttävä. Kokemukset ovat samantyyppisiä iästä, sukupuolesta, puulajista tai kansallisuudesta riippumatta, Wallenius kertoo.

Tutkimukset osoittavat, että puu vaikuttaa myönteisesti tunteisiin ja lievittää stressiä.

– Stressitasot laskevat, kun ihminen oleilee puuta sisältävässä tilassa tai koskettaa puupintaa. Elimistön stressitilan muutoksia on seurattu mittaamalla muun muassa verenpainetta, ihon sähkönjohtokykyä ja sykevälivaihtelua, Wallenius selittää.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa mieli ja keho ovat kiinteästi kytköksissä toisiinsa. Puun fyysistä kehoa rauhoittavat ominaisuudet selittyvät todennäköisesti puun aikaansaamilla myönteisillä kokemuksilla ja tunnetiloilla.

– Positiiviset tuntemukset heijastuvat autonomiseen hermostoon, laskevat sympaattisen hermoston aktiivisuutta ja lisäävät parasympaattisen hermoston rauhoittavaa vaikutusta. Vaikutusmekanismi on todennäköisesti samankaltainen kuin metsässä oleillessa tai luonnossa liikkuessa, Wallenius kuvailee.

Puu vaikuttaa ihmiseen rauhoittavasti paitsi näköaistin myös kosketuksen kautta.Puu vaikuttaa ihmiseen rauhoittavasti paitsi näköaistin myös kosketuksen kautta.

Puun kokemista ja sen vaikutuksia on tutkittu eri puolilla maailmaa, erityisesti Japanissa. Walleniuksen mukaan tulokset puhuvat puolestaan.

– Yhdenmukaiset tulokset antavat löydöksille vakuuttavuutta. Tutkimusten valossa vaikuttaa ilmeiseltä, että hyvinvointia ja viihtyvyyttä voidaan tukea käyttämällä asuintiloissa aitoa puuta.

Suomen luonto tuo metsän ja puun lähelle etenkin kesäaikaan. Hirsikodin myötä puun kosketus on mahdollista tavoittaa ympäri vuoden.

– Hirsi on suomalaisille perinteisesti loma-asunnoista tuttu, rentouttava materiaali. Nykyisin puun stressiä lievittävät ominaisuudet halutaan yhä useammin osaksi arkea. Maailmalla luonnonrauhaa henkivä hirsitalo on suhteellisen uusi tuttavuus ja kasvavan kiinnostuksen kohde, Eino Hekali kertoo.

Metsässä oleilu rauhoittaa, mutta myös puupintaisella kodilla on vastaava vaikutus.Metsässä oleilu rauhoittaa, mutta myös puupintaisella kodilla on vastaava vaikutus.

Puulla on luontaisia antibakteerisia ominaisuuksia

Tekniikan tohtori, VTT:n tutkija Tiina Vainio-Kaila on tutkinut väitöstyössään puun antibakteerisuutta ja sitä, mitä taudinaiheuttajille tapahtuu puun pinnalla.

– Puumateriaalia saastutettiin muun muassa Escerichia coli ja Listeria monocytogenes -bakteerikannoilla. Bakteereja sisältävää puupintaa verrattiin vastaavilla bakteereilla käsiteltyyn lasipintaan. Kävi ilmi, että puupinnoilta bakteerit kuolivat tai vähenivät jo parin tunnin kuluessa, kun lasipinnoilla ne säilyivät selvästi pidempään.

Puun antibakteerisuuteen vaikuttavat puun luontaisesti sisältämät uuteaineet, erityisesti hartsihapot. Nämä vaikuttavat aineet tehoavat, kun puu on pinnoittamaton.

Laboratorio-olosuhteissa tehdyn tutkimuksen tuloksia voi pyrkiä soveltamaan myös käytännön asumiseen.

– Pinnoittamaton puu on antibakteerisuutensa vuoksi todennäköisesti hyvä valinta asuintalon pintoihin, esimerkiksi seiniin, joita ei puhdisteta usein, Vainio-Kaila toteaa.

Kaikkia puun vaikutusmekanismeja ei vielä tunneta. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että hirsikodeissa asutaan viihtyisämmin ja terveemmin.

– Tulevaisuuden tutkimuksista selvinnee, onko kyse puun luomasta ihanteellisesta ilmankosteudesta vai kenties kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jota puun ominaisuudet, esimerkiksi miellyttävä ulkonäkö ja tuoksu, ihmiselle tarjoavat, Eino Hekali pohtii.

Tutustu Hongan terveellisten
talojen konseptiin

  
Honka Hehku on kevään uutuusmalliston kompakti omakotitalo, jonka neliöt on hyödynnetty järkevästi. Hehku on suunniteltu muuttuviin elämäntilanteisiin ja -tarpeisiin, ja se istuu myös pienemmille kaupunkitonteille. Honka Hehku on kevään uutuusmalliston kompakti omakotitalo, jonka neliöt on hyödynnetty järkevästi. Hehku on suunniteltu muuttuviin elämäntilanteisiin ja -tarpeisiin, ja se istuu myös pienemmille kaupunkitonteille. 

Hongan uutuusmallisto 2023 – löydä oma hirsinen hyvän elämän kotisi

Tie rauhaan ja hyvinvointiin kulkee luonnon kautta. Oletko jo kokenut hirsitalon tai hirsimökin vaikutukset hyvinvoinnillesi? Monet kertovat nukkuvansa paremmin ja tuntevat olonsa vähemmän stressaantuneeksi ja rauhallisemmaksi hirsitalossa. Eikä kyse ole vain tunteesta: Hongan hirsinöörit™ ovat tehneet vuosikymmeniä tutkimus- ja kehitystyötä hirren ja puun parhaiden ominaisuuksien parissa. Heidän avullaan Honka on jalostanut hirren viisauden teknisesti huippuunsa hiottujen hirsitalojen muotoon, joissa on tutkitusti turvallista ja terveellistä elää.

Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon kuuluu omakotitaloja ja vapaa-ajan asuntoja, joita yhdistää vahva hyvinvoinnin teema. Uutuusmallit ovat terveellisiä ja kestäviä taloja, joissa on hyvä olla ja hengittää.

Tutustu talouutuuksiin täällä


 
Päivitetty
16.1.2023