Pihaan nousi komea vanhoista tiilistä tehty pyöräkatos – näin tarve kohtasi tekijänsä

Konsta Takalan perheeseen kuuluu vaimo ja kolme poikaa. Tamperelaisen omakotitalon pihalla riittää vilskettä, kun kaikki käyttävät polkupyöriä. Selvää oli, että pyörille tarvitaan jonkinlainen järjestys. Mielissä alkoi hahmottua pyöräkatos.

Vanhoista tiilistä tehty katos sopii hyvin puisen omakotitalon tyyliin. (Kuva: Panu Pitkänen)Vanhoista tiilistä tehty katos sopii hyvin puisen omakotitalon tyyliin. (Kuva: Panu Pitkänen)

Kun kävi ilmi, että Takalan anoppilasta Kankaanpäästä löytyy vanhoja piipuntiiliä sekä muita vanhoja tiiliä, oli rakennusmateriaalikin valittu. Enää puuttui tekijä. Konsta Takala otti puhelimen käteensä ja alkoi etsiä.
– Asumme Tampereella ja satumainen tuuri kävi, kun löysin paikallisen RAKunionin. Heiltä tultiin katsomaan paikan päälle, hän kertoo.
– Yhdessä sitten arvioimme, pohdimme ja heittelimme ideoita ilmaan.

Vanhoista tiilistä tulee puhdistaa vanha laasti pois.
– Varsinkin pitkiltä syrjiltä, joiden pintaa tulee uusi laasti. Toisinaan halutaan lopputuloksessa näkyvän rustiikkista pintaa, kuten käytön jälkiä ja sitä laastia, mutta silloinkin pitkät lappeet tulee puhdistaa, kertoo RAKunionin Pentti Pesonen.

Kierrätysmateriaaleja työstettäessä itse materiaali määrittää paljon.

– Tässä tapauksessa, kun oli kyse piipuntiilistä, tiilet eivät ole kantikkaita vaan kaarevia, aavistuksen kolmikulmaisia. Tämä tekee jatkokäytöstä haasteellisempaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta, hän jatkaa.

lattia- ja seinätiili

– Ja ilman muuta me autamme suunnittelussa. Kierrätysmateriaalien kanssa tekijälle pitää antaa vapauksia juuri siksi, että materiaali määrittää. Aina neuvottelemme asiakkaan kanssa ja pohdimme ratkaisuja.

Vanhoja tiiliä voi käyttää hyvin monella tavalla.
– Toiset haluavat erikoisseinää sisätiloihin, toiset grillikatoksen seiniä. Sanoisin, että mielikuvitus on rajana, Pesonen pohtii.

Huomioitavaa on, että nimenomaan vanhat tiilet ovat hyviä jatkokäyttöön.
– Sanotaan, että ennen 1970-lukua valmistuneet tiilet ovat hyviä, Pesonen muistuttaa.

pyorakatos1

Kierrätys on olennainen osa uuden suunnittelua

Tiilet kuljetettiin Kankaanpäästä peräkärry kerrallaan pikkuhiljaa kohti uutta elämäänsä Tampereella. Takala on äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen.
– Vaimon ideoinnin tuloksena päästiin jo pitkälle ja kun siihen lisättiin ammattilaisten ajatuksia, lopputulos on kertakaikkisen hyvä.
 

Pyöräkatoksen perustukset tehtiin huolellisesti. Yksistään tiilistä tulee painoakin katokselle, joten pohjat on oltava kunnossa.
– Ammattilaiset tekivät ehdotuksia ja RAKunion teki lopullisen suunnitelman. Meidän tehtäväksemme jäi hyväksyminen ja tiilien roudaus kotipihaan.

 

Tiilistä muotoiltiin katokselle myös toimiva lattia. (Kuva: Panu Pitkänen)Tiilistä muotoiltiin katokselle myös toimiva lattia. (Kuva: Panu Pitkänen)

Pesonenkin muistuttaa, että keskustelu asiakkaan kanssa on tärkeää.
– Käydään mahdollisimman tarkkaan läpi, mitä asiakas haluaa ja mihin materiaali taipuu. Moni asia kuitenkin muotoutuu vasta tehdessä, hän sanoo.

Kierrätys ei ole RAKuniossa mitenkään vieras asia. Mikäli kohteessa vaihdetaan esimerkiksi vanhan ikkunan paikalle ovi, vanha, hyväkuntoinen ikkuna välitetään Torin tai muun kautta maksutta eteenpäin, eikä kuljeteta jätehuoltoon.

Konsta Takalan perhe on kaikkineen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
– Emme missään nimessä olisi ryhtyneet tähän omin päin. Ammattilaista tarvittiin, se on selvä. Se, että RAKunion otti haasteen vastaan, vaikka kohde oli erilainen ja materiaalit kierrätettyjä, vakuutti meidät yrityksen taidoista.

Niin tosiaan. Takalan perhe tosiaan vakuuttui RAKunionin työtavoista ja laadusta, sillä ensi kesäksi on jo tilattu kattoremontti omakotitaloon.

Tamperelainen Konsta Takala esittelee tyytyväisenä uutta pyöräkatosta, jonka alla viisihenkisen perheen kulkupelit pysyvät järjestyksessä. (Kuva: Panu Pitkänen)Tamperelainen Konsta Takala esittelee tyytyväisenä uutta pyöräkatosta, jonka alla viisihenkisen perheen kulkupelit pysyvät järjestyksessä. (Kuva: Panu Pitkänen)

Onko sinulla rakentamisen tai remontoinnin tarvetta kotona tai pihapiirin rakennuksissa?
Ota yhteyttä ja kysy lisää: info@rakunion.fi tai puh. 040 824 3183.
 

 
Päivitetty
29.12.2022